İsveçli şarkıcı Loreen, Cumartesi gecesi Ukrayna'daki savaşın gölgesinde ikinci yılını gölgede bırakan renkli, eklektik bir müzik yarışmasında güçlü baladı "Tattoo" ile Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı .

Stockholm'den gelen diva, Liverpool'daki yarışmada kıtanın pop tacını almak için diğer 25 ülkeden oyuncuları yendi. Fin şarkıcı Käärijä, İskandinav komşuları arasındaki yakın dövüşte ikinci oldu.

Loreen daha önce 2012'de Eurovision'u kazanmıştı ve 1980'lerde İrlanda'dan Johnny Logan'ın ardından ödülü iki kez kazanan ikinci oyuncu oldu.

Geçen yıl birinci olan ancak savaş nedeniyle yarışma hakkını geri alamayan Ukrayna adına bu yıl Eurovision'a İngiltere ev sahipliği yaptı. Yarışma devam ederken Ukrayna genelinde hava saldırısı sirenleri çaldı.

Eurovision finali, "müzikle birleşti" sloganı altında, The Beatles'ı doğuran İngiliz liman kentinin ruhunu savaştan yıpranmış Ukrayna'nın ruhuyla birleştirdi.

2022 Eurovision galibi Kalush Orchestra'nın  Kiev metrosunda şarkı söyleyip dans ettiğini gösteren bir açılış filmiyle başlayarak Ukrayna'nın manzaraları ve sesleri şovun içinden geçti ve  ezgisi Galler Prensesi Kate de dahil olmak üzere Birleşik Krallık'taki müzisyenler tarafından toplandı piyano çalmak.

Folk-rap grubu daha sonra, kalabalık davulcular eşliğinde dev bir çift uzanmış el üzerinde Liverpool Arena'da sahneye çıktı.

26 finalist ülkeden yarışmacılar, tümü eski Eurovision yarışmacıları olan Go A, Jamala , Tina Karol ve Verka Serduchka gibi Ukraynalı sanatçıların canlı performansları eşliğinde Olimpiyat tarzı bir bayrak geçit töreninde arenaya girdiler.

Şimdi 67. yılında, Eurovision kendisini dünyanın en büyük müzik yarışması olarak ilan ediyor - parti dostu bir pop Olimpiyatı. Yarışmacıların her birinin, akılda kalıcı melodileri ve  göz kamaştırıcı gösteriyi  milyonlarca izleyicinin kalbini kazanabilecek performanslara dönüştürmek için üç dakikası var.

Loreen, bahisçilerin favorisiydi ve Eurovision'un karmaşık oylama sisteminde profesyonel jürilerden açık ara en çok oyu aldı. Halk oylamasını kazanan Käärijä'dan yakın bir meydan okumayla karşılaştı. O, Energizer tavşan enerjisine ve parlak yeşil bir boleroya sahip, parti marşı "Cha Cha Cha"da metal hırıltısından tatlı şarkıcıya dönüşen bir sanatçı. Bulaşıcı şarkı, gecenin en büyük sinaglong kalabalık tepkilerinden birini aldı.

İtalyan Marco Mengoni'nin esrarengiz sözlere sahip baştan çıkarıcı bir balad olan “Due Vite” (Two Lives) adlı şarkısında da güçlü bir takipçi kitlesi vardı.

Avusturyalı ikili Teya & Salena, "Who the Hell is Edgar?" - Müzisyenlerin akış hizmetlerinden kazandığı yetersiz telif ücretlerini de eleştiren Edgar Allen Poe'ya alaycı bir hiciv kasidesi.

Ardından kıtanın çeşitli tatları sergilendi: Portekiz'in Mimicat'ının kabare tarzı şarkıları; Polonyalı Blanka'nın Britney benzeri güçlü pop'u; Fransa için La Zarra'dan Edith Piaf'ın yankıları; Kıbrıs'ın girişi, Andrew Lambrou'dan için için yanan balad.

Rock, bu yıl şımarık popu tercih etme eğiliminde olan bir yarışmada alışılmadık bir şekilde iyi temsil edildi. Avustralya'dan Voyager, “Promise”da 80'lerin kafa sallayan stadyum rock'ını çağrıştırırken, Slovenya'dan Joker Out, Almanya'dan Lord of the Lost da gitar çıtırtılarıydı.

Editör: Haber Merkezi