BM başkanı, bugün Afganistan'da olduğu gibi kadın ve kız çocuklarının hakları saldırıya uğradığında örgütün "asla sessiz kalmayacağına" söz verdi ve Taliban'ın Afgan kadınların hayat kurtaran insani yardım çalışmalarını yasaklamasının milyonlarca insanın hayatını tehlikeye attığını açıkladı.

Genel Sekreter António Guterres, Afganistan Özel Elçileri'nin uluslararası bir toplantısının ardından Katar'ın Doha kentinde gazetecilere konuştu .

Ülkenin en savunmasız insanlarına yardım etmek için Taliban ile bir “angajman stratejisi” ihtiyacı üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Taliban'ın tanınması söz konusu değil

Bay Guterres, toplantının fiili yetkililerin tanınmasına değil, terörizm, insan haklarına yönelik baskı ve uyuşturucu kaçakçılığının yayılması gibi birbiriyle bağlantılı konuların yakılmasına yönelik ortak, uluslararası bir yaklaşım geliştirmeye odaklandığını açıkça belirtti.

"Hedeflerimize ulaşmak için bağımızı  koparamayız" dedi. “Birçoğu, katılımın daha etkili olması ve geçmişten öğrendiğimiz derslere dayalı olması çağrısında bulundu. BM, Afgan halkına öncelik veren ve mevcut bölgesel platformları ve girişimleri tamamlayacak şekilde ileriye dönük bir yaklaşımı ilerletmek için bir araya getirme gücünü kullanmaya devam edecek.”

BM şefi, Taliban liderleri tarafından geçen ay BM için çalışan Afgan kadınlara getirilen mevcut yasağın - ulusal ve uluslararası STK'larda çalışmalarının yasaklanmasının ardından - kabul edilemez olduğunu ve hayatları tehlikeye attığını söyledi.

 “Açık konuşayım: Kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik benzeri görülmemiş, sistemik saldırılar karşısında asla sessiz kalmayacağız. Milyonlarca kadın ve kız çocuğu susturulurken ve gözden silinirken her zaman sesimizi yükselteceğiz .”

Kolektif çıkar

BM Özel Elçisi Roza Otunbayeva'nın da aralarında bulunduğu elçilerin, "birbirlerinin endişelerini ve sınırlarını anlamanın önemli olduğu konusunda hemfikir olduklarını, ancak birlikte çalışmanın başta Afganlar olmak üzere herkesin çıkarına olduğu konusunda anlaştıklarını"  söyledi .

"Afganistan'ın istikrara kavuşturulmasına  ve aynı zamanda önemli kaygıların ele alınmasına olanak tanıyan bir angajman stratejisine duyulan ihtiyaç" konusunda anlaşmaya vardılar.

Farklı ülkeler insan hakları, terörizm veya uyuşturucu kaçakçılığına farklı öncelikler verirken, "bunların iç içe geçtiğine dair genel bir kabul var" ve bir bütün olarak görülmesi gerekiyor.

Dünyanın en büyük insani krizi

Genel Sekreter olarak kendi sıfatıyla yaptığı konuşmayı, "Afganistan'daki durumun ciddiyetini abartmanın zor olduğunu" belirterek bitirdi. Bugün dünyadaki en büyük insani kriz.”

Şaşırtıcı bir şekilde  yüzde 97'si yoksulluk içinde yaşarken, 28 milyon Afgan bir şekilde insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Şimdiye kadar "sadece 294 milyon dolar" alan İnsani Müdahale Planı 4.6 milyar dolar ararken, fon gelecek değil.

Hayat kurtarıcı yardım sağlayan BM personelinin büyük çoğunluğunun Afgan uyruklu olduğunu vurguladı ve kadın işçileri yasaklamanın "sürdürülebilir barışı sağlamak ve bölgesel istikrara katkıda bulunmak için herkesin katkısına umutsuzca ihtiyaç duyan bir ülkenin kalkınmasını kasten baltaladığını" vurguladı.

Kal ve teslim et

BM'nin Afgan halkını destekleme taahhüdünde asla tereddüt etmeyeceğine ve örgütün kırılgan cankurtaran halatını korumak için teslim etmeye kararlı olduğuna söz verdi.

Geçtiğimiz on yıllar boyunca kaldık ve teslim ettik. Ve teslim etmeye devam etmek için gerekli koşulları aramaya kararlıyız.

Bay Guterres, Taliban liderleriyle görüşebileceği herhangi bir durum olup olmadığı sorulduğunda, bugün doğru zaman olmasa da "bu olasılığı kesinlikle reddetmeyeceğini" söyledi.

Gelecekteki bir tarihte elçiler için bir takip toplantısı düzenlemeye kişisel olarak yatırım yaptığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi