COP27'de 'Kadınlar ve Su' Günü'nde, iklim çözümlerinin temel itici güçleri olarak kadınların gücü ve iklim krizinin su kaynağımız üzerindeki kritik etkisi Şarm El-Şeyh'te merkez sahneye çıktı. Bu arada, konferansın sonucuna ilişkin müzakereler devam etti ve BM yetkilileri, önemli bir sorun olan kayıp ve hasar konusunda 'köprüler inşa etme' çağrısında bulundu.

UNICEF savunucusu Ayshka Najib Pazartesi günü, konferansın özel gençlik pavyonunda sergilenen, iklim eyleminde kadınların rolünü betimleyen ortak çalışmaya dayalı renkli sanat eserlerinden birini boyarken, " Bizsiz , bizimle ilgili hiçbir şey yok," dedi UN News'e.

Genç iklim aktivisti için, kadınlar ve genç kızlar tüm çeşitlilikleriyle yüzyıllardır iklim hareketine öncülük ediyorlar, bu yüzden dışlanmamaları gerekiyor.

WhatsApp Image 2022-11-15 at 05.30.23

"İklim sürecinin ortak sahipleri ve gündem belirleyicileri olmalılar, ancak şu anda durum böyle değil, müzakere odalarında cinsiyet hala tartışılıyor" diye kınadı.

Gerçekten de, kadınlar ve kız çocukları iklim değişikliğine uyum sağlamaya çalışırken daha büyük engellerle karşılaşıyor, daha büyük ekonomik tepkilere maruz kalıyorlar, afetler patlak verdiğinde artan ücretsiz bakım ve ev işlerine katlanmak zorunda kalıyorlar ve tüm bunların yanı sıra potansiyel şiddete karşı daha savunmasız durumdalar. 

Ancak BM Kadın Birimi'nin söylediği gibi, kadınlar kurban değildir ve kanıtlar, onların ulusal parlamentolarda temsil edilmelerinin ülkeleri daha katı iklim değişikliği politikaları benimsemeye yönlendirebileceğini göstermektedir. 

“Kadınlar ve kız çocukları, iklim krizini ele almak için gerekli, etkili ve güçlü liderlerdir. Ancak BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, Afrika'daki kadınlara odaklanan bir etkinlikte yaptığı konuşmada, eğitim yayım hizmetlerine ve iklim değişikliğinin etkilerine etkili uyum sağlamak için gerekli teknolojiye sınırlı erişim nedeniyle büyük ölçüde hafife alınıyor ve "Çok basit ve etkili bir çözüm var - kadınları ve kızları öne çıkarın" diye ısrar etti.

'Karahindiba kadar güçlü'

İrlanda'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı, eski bir BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve dünyanın en zorlu sorunlarından bazılarını çözmek için çalışan bir grup seçkin lider olan 'The Elders'ın kurucu üyesi olan Mary Robinson da COP27'nin liderliği tanıması gerektiğinin altını çizdi. 

"Sahadaki sorunları anlıyoruz. Onlarla çok daha fazla empati kuruyoruz ve ne kadar gerçek olduklarını ve bu sorunların cinsiyet ayrımının ne kadar güçlü bir şekilde dikkate alınması gerektiğini çok daha fazla anlıyoruz ” dedi.

Bayan Robinson, diğer kadın liderlerin yanı sıra feminist bir yaklaşımla iklim eylemini teşvik etmek için bir hareket başlattığını açıkladı.

Sembolleri bir karahindibadır.

"Karahindiba yedi kıtada yetişen tek çiçek otu. Çok esnektir, lanet olası şeyden kurtulamazsınız. Şairler bunun hakkında yazıyor… Bu yüzden aciliyet mesajını yaymak istiyoruz. Ve özellikle hükümetlerin dinlemesini istiyoruz. Pek çok ilerici işletme, benim kadar aciliyeti anlıyor ”diye ifade etti.

Eski Yüksek Komiser, dünyanın en büyük 200'den fazla iş dünyasının ve önde gelen sivil toplum üyesinin desteklediği, hükümetleri iklim planlarını Paris Anlaşması tarafından belirlenen 1.5C hedefiyle uyumlu hale getirmeye çağıran yeni bir belgenin imzacılarından biri.

“Adım atmayan hükümetler. Bu, uygulamanın COP'sidir ve uygulamıyorlar” diye kınadı.

Müzakerelerin merkezinde kadınlar

Bu arada, STK Actionaid'den Kenyalı iklim ve toplumsal cinsiyet uzmanı Lucy Ntongal, gazetecilere, toplulukların anavatanlarında başa çıkma yetenekleri karşısında her zaman büyülenmiş olsa da, artık ayakta kalamayacaklarını söyledi.

“Annelerin önceliği su ve çünkü kocaları yeni otlaklar aramak için evden ayrıldı. Kızlarını okuldan alıp su bulmak için kilometrelerce yürüyecekler. Sonunda, evlenebilmeleri için kadın sünneti geçirmeleri gerekir. Bunun nedeni, ailenin fazladan ağızları besleyemeyeceğidir, ”diye açıkladı bir basın toplantısında.

STK'nın yeni bir raporu, iklim etkilerinin neden olduğu artan kayıp ve zararların, kadınlar ve kız çocukları üzerinde, cinsel ve ev içi şiddet risklerini artırmak da dahil olmak üzere, nasıl yıkıcı sonuçlar doğurduğunun altını çiziyor.

“Unutulmuş bir kriz. Ama görmezden gelmeyi seçersek, kızlara dünya liderlerinin artık geleceklerini umursamadıklarını söylüyoruz. Liderler, iklim krizinin gerçeklerini yaşayan Küresel Güney'deki kızların ve kadınların seslerini COP27 müzakerelerinin merkezinde tutmalı, çünkü onlar çözümleri sunacak en iyi kişilerdir" dedi.

'Su için, şimdi ya da asla'

Bayan Ntongal'ın dediği gibi, kadınlar şu anda su bulmak için daha uzağa seyahat etmek zorunda kalıyor ve Pazartesi günü COP27'de diğer ana temaya değiniyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliği, yalnızca küresel su döngüsünde önemli değişikliklere yol açarak, kuraklıklar ve hızlı buharlaşma nedeniyle değerli sıvıyı kıt hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda şiddetli yağış olaylarının sıklığını artırıyor ve buzulların erimesini hızlandırıyor.

Bu etkiler özellikle gelişmekte olan ülkelerde hissedilmektedir. Örneğin, BM Dünya Meteoroloji Örgütü ( WMO ) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, yalnızca 2021'de Asya'da yüzde 80'i sel ve fırtına olayları olmak üzere toplam 100'den fazla doğal afet olayı meydana geldi.

Ajans ayrıca, bir milyardan fazla insan için ana tatlı su kaynakları olan Himalayalar ve Tibet Platosu buzullarının hızla geri çekilmesiyle, geleceğin kıta için neler getirebileceğine dair endişe verici bir senaryo çizdi.

“Su için, şimdi ya da asla. Su, enerjide, gıda güvenliğinde, sağlıkta, ekonomide ve uluslararası işbirliğinde bulduğumuz temadır… Davranışlarımızı, tutumlarımızı, eylemlerimizi, yönetişimimizi ve su etrafında örgütlenme şeklimizi gerçekten değiştirmeliyiz” dedi.

Yaklaşan BM Su Konferansı'na liderlik eden ülkelerden biri olan Hollanda, Mart 2023'e hazırlanıyor.

Çözümün bir parçası olmak için, COP27 Başkanlığı Pazartesi günü Afrika'daki en savunmasız topluluklar ve ekosistemler için su ve uyum yatırımlarını zorlamak amacıyla Suya Uyum ve Dayanıklılık Girişimi Eylemini ( AWARe ) başlattı.

Program, su kaybını azaltmak için çalışacak, uyum için politika yöntemleri önerecek ve uygulayacak ve işbirliğini teşvik edecektir.

Dünyadaki insanların yaklaşık yüzde 40'ı su kıtlığından etkileniyor; BM Genel Sekreteri'nin bu yılın başlarında belirttiği gibi, atık suyun yüzde 80'i arıtılmadan çevreye atılıyor ve afetlerin yüzde 90'ından fazlası suyla ilgili.

Müzakerelerle ilgili güncelleme

COP27'nin ikinci ve son haftası başlarken, BM İklim Değişikliği İdari Sekreteri Simon Stiell, müzakerecilere insanların ve gezegenin sonuca ulaşacak sürece bel bağladığını hatırlattı.

"Mısır'da kalan zamanımızı 1,5 [Celsius derece], adaptasyon, finans ve kayıp ve hasar konusunda ilerleme kaydetmek için gereken köprüleri inşa etmek için kullanalım" dedi.

Gayri resmi bir güncelleme sırasında, COP27 Başkanı Sameh Shoukry, müzakerecilerin bazı konularda çalışmalarını tamamlamasına rağmen, "önümüzde hala çok iş var" dedi.

Genel kurul toplantısında, "Gurur duyabileceğimiz anlamlı ve somut sonuçlara ulaşmak istiyorsak, şimdi vites değiştirmeli ve teknik tartışmaları daha politik üst düzey katılımla tamamlamalıyız" dedi.

Bay Shoukry, tarafların hafifletme, uyum, kayıp ve hasar, toplumsal cinsiyet ve tarım konularını tartışmak için şu anda "daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu" ekledi ve yardımcı kolaylaştırıcılardan onlara yardım etmelerini istedi.

COP Başkanı, zamanında teslim edilen bir sonuç belgesi olacağından emin görünüyordu.

"Sona yakın metnin sunulacağı 16 Kasım Çarşamba akşamına kadar çok az sayının açık kalmasını bekliyorum" dedi.

Günün ilerleyen saatlerinde, COP27 Özel Temsilcisi Büyükelçi Wael Aboulgmagd, Başkanlığın müzakerelerin Cuma gününe kadar tamamlanacağından emin olduğunu yineledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aboulgmagd, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen G20 zirvesinde duyurulan Çin-ABD iklim diyaloglarının yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı.

Sivil toplumdan 'Oyalama taktiklerini durdurun' çağrısı

STK Endişeli Bilim İnsanları Birliği'nden Rachel Cleetus, düzenlediği basın toplantısında, en geç 2024'te akmaya başlayacak fonlarla kayıp ve hasar finansmanı tesisinin kurulmasının sonuç belgesine dahil edilmesi gerektiğini yineledi.

Ayrıca, bu ekonomik grubun üyeleri tarafından iklim felaketlerinden muzdarip ülkelere fon sağlamak, sosyal koruma planlarını ve iklim riski sigortasını güçlendirmek için COP27'de başlatılan G7 Küresel Sigorta Girişimi'nin bazı “faydalı unsurları” olduğunu ancak bunların yerini alamayacağını söyledi. 

Ayrıca bunun bir "oyalama taktiği" olarak itildiğini söyledi.

“Görünüşe göre Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok zengin ülke, COP27'de gündem maddesi almanın galibiyet olduğunu düşünüyor. Bu, galibiyet olmayan bir sonuç değil. Ve bu arada, bu tamamen iklim açısından savunmasız ülkelerin ve iklim adaleti savunucularının yorulmak bilmeyen çabalarından kaynaklanıyor, bu yıl dünya çapında gördüğümüz derin yaşam ve geçim kaynaklarından bahsetmiyorum bile” dedi.

G7 Başkanı Almanya Pazartesi günü COP27'de yaptığı duyuruda Bangladeş, Pakistan ve Gana'nın 'Global Shield'den ilk fon alan ülkeler arasında olacağını duyurdu.

“Ölçek tamamen kapalı. Ülkeler milyonlar ölçeğinde para koyuyor ve kabul ettikleri ihtiyaçlar milyarlarca ve trilyonlarca artıyor” dedi.

Editör: Güven BOĞA