Kakhovskaya hidroelektrik santralinin üst kısmı çöktü, sel başladı.

Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki büyük bir barajı havaya uçurduğunu söylerken, ülkenin Herson bölgesinin Rus kontrolündeki bölümündeki Nova Kakhovka şehrinde Moskova tarafından kurulan yetkili, barajın yıkılmasının Ukrayna bombardımanından kaynaklandığını söyledi.

Novokakhovka kentsel bölgesinin idaresi başkanı Vladimir Leontyev, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Kakhovskaya hidroelektrik santralinin üst kısmının bombardıman sonucu tahrip edildiğini, rezervuar barajının kendisinin hayatta kaldığını söyledi.

Salı gecesi bir dizi Telegram kanalı, Kakhovskaya HES'in iddiaya göre tamamen yok edildiği bilgisini yaydı. Bazıları çöken barajın görüntülerini yayınladı."

“Hidroelektrik santralinin üst kısmında, vanaların doğrudan bulunduğu şandorların (menfezi tıkamak için tasarlanmış kirişler) bulunduğu üst kısmında sabah saat ikide birkaç darbe oldu ve yıkıldı. Baraj yıkılmadı ve bu büyük bir mutluluk" dedi.

Belediye başkanı, hidroelektrik santralinin mansabındaki yıkımdan sonra su seviyesinin 2,5 metre yükseldiğini, sahada hizmetlerin verildiğini sözlerine ekledi.

Leontiev, nüfusun şehirden tahliyesinin gerekli olmadığını, ancak mansaptaki yerleşimlerde gerekli olabileceğini belirtti - Korsunki ve Dnepryan. Toplamda yaklaşık 300 ev sel bölgesine düşebilir. Şimdi anlayacağız, otobüsleri güzergâhlardan kaldırdık, gerekirse insanları çıkarmaya, tahliye etmeye hazırız. Ama bir felaket olmayacak” dedi.

Kakhovka hidroelektrik santrali, Herson bölgesindeki Novaya Kakhovka şehrine beş kilometre uzaklıkta bulunan Dinyeper hidroelektrik santrallerinin altıncı (alt ve son) aşamasıdır. Yıkımı binlerce insanın ölümüne yol açabilir.

Rusya daha önce BM Güvenlik Konseyi'ne Ukrayna askerlerinin hidroelektrik santralini bombalaması ile provokasyonlara son verilmesi çağrısında bulunan bir mektup göndermişti .

Editör: Haber Merkezi