Alberta'nın bazı bölgelerinde çıkan orman yangınları ve Britanya Kolumbiyası'nın iç kesimlerinde hızla kar erimesinin tetiklenmesi nedeniyle, Kanada'nın batısında bir haftadır rekor düzeyde seyreden sıcak hava binlerce insanı evlerini boşaltmaya zorladı.

Cuma gününe kadar Alberta'da 78 yangın çıkarken 13.000'den fazla kişi tahliye emri aldı. En kötü etkilenen bölgeler arasında, 1.458 hektarlık (3609 dönümlük) Fox Lake yangınının 20 evi ve polis karakolunu yok ettiği görüldü.

Eyalet başkenti Edmonton'un 140 km (87 mil) batısındaki 7.000 kişilik Drayton Vadisi nüfusunun tamamına da Perşembe gecesi geç saatlerde tahliye emri verildi. 

Alberta Wildfire bilgi birimi yöneticisi Christie Tucker, bu yıl Alberta'da 348 orman yangını çıktığını ve 25.000 hektardan fazla alanın yandığını söyledi. 

Tucker bir basın toplantısında, "Bu, yılın bu zamanı için yakın geçmişte gördüğümüzden çok daha fazla orman yangını faaliyeti" dedi ve yangınların yoğunlaşmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

"Hava daha sıcak olacak, daha rüzgarlı olacak ve bazı aşırı orman yangını davranışları bekliyoruz. İtfaiyeciler bugün son derece zorlu olabilecek bir gün için hazır" dedi.

Britanya Kolumbiyası'nda nehirler taştı, evleri yıktı ve Cache Creek ve Grand Forks da dahil olmak üzere eyaletin iç kesimlerinde çok sayıda toplulukta otoyolların kapanmasına neden oldu.

Geçen haftaya kadar Kanada'nın batısında soğuk bir bahar yaşanıyordu, ancak bazı yerlerde Mayıs ayı başındaki ortalamanın 10-15 C üzerindeki mevsim dışı yüksek sıcaklıkların hızlı başlangıcı hem yangınlara hem de sele neden oluyor.

Editör: Haber Merkezi