Kanada orman yangınları yeni bölgelere sıçradı ve daha fazla tahliyeye yol açtı

Yaklaşık 10.000 kişiye Kanada'nın Quebec eyaletindeki bir kıyı kentini terk etmesi emredildi ve bu, ülke genelinde haftalarca süren orman yangınları ortasında son tahliye oldu.

Yerel olağanüstü hal ilan eden belediye başkanı Steeve Beaupre'ye göre, Cuma günü Sept-Iles sakinleri için verilen talimat, yakınlardaki bir gecede "çok hızlı ilerleyen" bir yangının ardından geldi.

Ülkenin kamu güvenliği bakanı Bill Blair, Kanada'da bu yılki erken orman yangını sezonunun vahşetinin "benzeri görülmemiş" olduğunu ve 2,7 milyon hektar (6,7 milyon akre) araziyi yakan 1.826'dan fazla yangın olduğunu söyledi.

Kanada genelinde, Cuma günü 210'dan fazla yangının devam ettiğini ve Quebec'teki en son düzenden önce yaklaşık 29.000 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Quebec milletvekili Stephane Lauzon, Ottawa'da düzenlediği basın toplantısında eyalette yaklaşık 100 yangın çıktığını söyledi - "dünden çok daha fazla".

Lauzon, "Quebec'te durum hızla değişiyor" dedi. Bu yangınlardan yaklaşık 20'si kontrolden çıkmış olarak sınıflandırıldı.

Mayıs ortasında Alberta, Britanya Kolombiyası ve Saskatchewan'ın batı eyaletlerinde büyük çaplı alevlenmeler meydana geldikten sonra, şiddetli yangınlar yakın zamanda Kanada'nın Atlantik kıyısındaki Nova Scotia'yı kasıp kavurdu .

Başbakan Justin Trudeau Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, kıyıdan kıyıya birçok insan için korkutucu bir zaman" dedi.

Orman yangınları Kanada'nın batısında daha yaygın , ancak Atlantik kıyısındaki alevler, ülkenin son yıllarda artan küresel sıcaklıklar arasında mücadele ettiği, giderek artan aşırı hava koşullarının altını çizdi.

Cuma günü otobüsler dolusu sakinin eyaletin en büyük şehri Halifax'ta hasar turlarına götürüldüğü Nova Scotia'da yaklaşık 200 ev yıkıldı ve yaklaşık 20.000 kişi yerinden edildi.

Nova Scotia'nın iklimi, tipik olarak ülkenin diğer birçok yerine göre daha yüksek nem ve daha ılımlı sıcaklıklar getiren Kuzey Atlantik Okyanusu'ndan büyük ölçüde etkilenir.

Yangınlar olağandışı olmamakla birlikte, bölge kısmen diğer türlere göre daha az yanıcı olan geniş yapraklı ağaçlardan oluşan geniş Acadian Ormanı tarafından korunduğu için batıdaki yangınlardan çok daha küçük olma eğilimindedir.

Bununla birlikte, Reuters haber ajansına konuşan Weather Network meteoroloji uzmanı Michael Carter, bölgenin kış boyunca düşük kar yağışı aldığını ve ardından son derece kuru bir baharın mevcut alevlere katkıda bulunduğunu söyledi.

Kanada Orman Hizmetleri'nden araştırmacı bilim insanı Ellen Whitman, haber ajansına iklim değişikliğinin tek bir yangın mevsimindeki etkisini belirlemek zor olsa da Kanada'nın Atlantik eyaletlerinin normalden çok daha sıcak olduğunu söyledi. Bilim adamları, bölgedeki sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda artmaya devam etmesini bekliyorlar.

Kamu Güvenliği Bakanı Blair, son on yılın veri noktalarına atıfta bulunarak Cuma günü yaptığı açıklamada, Kanada genelinde 2023'te orman yangınlarında yanan arazinin yılın bu zamanında tipik olarak yanan ortalamanın 10 katından fazla olduğunu söyledi.

Yetkili, ülkedeki aktif yangınların en az 93'ünün hala kontrolden çıktığını belirterek, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve ABD'den 1000 itfaiyecinin yangın söndürme çabalarını desteklemek için geldiğini veya yolda olduğunu da sözlerine ekledi.

Ottawa ayrıca yardım için Nova Scotia'da ordu konuşlandırmaya başladığını söyledi.

Blair, "Ülke genelinde durum ciddi olmaya devam ediyor" dedi.

Hava durumu tahminleri, Cuma günü Kanada'nın Atlantik bölgelerine daha soğuk ve daha nemli bir havanın girdiğini gösteriyor ve uzmanlar, koşulların alevlerden bir rahatlama sağlayacağını umuyor.

Editör: Haber Merkezi