Af Örgütü, ısı stresi ve güvenlik konusundaki endişeleri gerekçe göstererek, Dünya Kupası ev sahibinin ölümleri gerektiği gibi araştırmadığını söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün yeni bir raporuna göre, Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar, son on yılda binlerce göçmen işçinin ölümünü soruşturmayı başaramadı.

İnsan hakları örgütü, Katar'daki göçmen işçi ölümlerinin çoğunluğunun “doğal nedenlere”, kalp veya solunum yetmezliğine bağlı olduğunu söyledi; Belirtilen bir uzmana göre, altta yatan ölüm nedeni olmadan “anlamsız” sınıflandırmalar açıklandı.

Sonuç olarak, ölümlerin %70 kadarı açıklanamayabilir. Raporda, "İyi kaynaklara sahip bir sağlık sisteminde, vakaların %1'i hariç tümünde kesin ölüm nedenini belirlemek mümkün olmalıdır" dedi.

Bulgular, Katar ve FIFA'nın, Dünya Kupası'nın başlamasına bir yıldan biraz fazla bir süre kala, işçi haklarını korumak için futbolculardan ve ulusal futbol federasyonlarından artan baskıyla karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıktı .

Katar'ın Dünya Kupası organizasyon komitesi, Dünya Kupası inşaat projelerinde, 35'i “işle ilgili olmayan” olarak sınıflandırılan 38 işçinin öldüğünü bildirdi. Ancak Uluslararası Af Örgütü, bu ölümlerin neredeyse yarısının gerektiği gibi soruşturulmadığına veya açıklanmadığına inanıyor.

Haklar grubu, yoğun ısı ve neme maruz kalmanın önemli bir faktör olabileceğini söylüyor ve Katar yetkililerini işçiler için daha iyi korumalar uygulamaya çağırdı.

Af Örgütü'nün ekonomik ve sosyal adalet başkanı Steve Cockburn, "Nispeten genç ve sağlıklı erkeklerin aşırı sıcakta uzun saatler çalıştıktan sonra aniden ölmeleri, Katar'daki çalışma koşullarının güvenliği hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor" dedi.

“Göçmen işçilerin ölümlerinin altında yatan nedenleri araştırmakta başarısız olan Katar makamları, ele alındığında hayat kurtarabilecek uyarı işaretlerini görmezden geliyor. Bu yaşam hakkının ihlalidir” dedi.

Katar'ın 2 milyonluk göçmen işgücüne yönelik muamelesi, 2010 yılında yarışmaya ev sahipliği yapma hakkını kazanmasından bu yana aralıksız inceleme altına alındı. Şubat ayında Guardian , son on yılda Katar'da Güney Asya'dan 6.500'den fazla göçmen işçinin öldüğünü açıkladı.

Katarlı yetkililer, işgücü büyüklüğü göz önüne alındığında göçmen ölüm oranının beklenen aralıkta olduğunu iddia etti, ancak Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda alıntılanan epidemiyoloji uzmanları, “yetkililerin bu iddiada bulunma kabiliyetini … çünkü mevcut verilerin düşük kalitesi nedeniyle” sorguluyor.

Ayrıca Katar'a gitmeden önce sağlık testlerinden geçen göçmen işçilerin genellikle genç, sağlıklı ve "hayatlarının baharında" olduklarını söylediler.

Mayıs ayında Katar makamları , işçilerin günün en sıcak saatlerinde dışarıda çalışamayacakları yaz çalışma saatleri yasağını bir ay uzatmak da dahil olmak üzere işçileri sıcaktan korumaya yönelik bir dizi adım attı . Af Örgütü önlemleri memnuniyetle karşıladı, ancak yeterince ileri gitmediklerini söyledi.

Raporda, ölen işçilerin aileleri üzerindeki yıkıcı bilanço anlatıldı. Uluslararası Af Örgütü, Katar yasalarına göre, ölümlerin “işten kaynaklandığı” durumlarda tazminat ödenmesi gerektiğini, ancak ölümlerin gerektiği gibi araştırılmamasının işle ilgili nedenlerin tespit edilemeyebileceği ve işverenlerin tazminattan kaçınmasına olanak tanıdığını söyledi.

“Katar'dan herhangi bir tazminat almadım. Geçen yıl ölen Nepalli 34 yaşındaki inşaat işçisi Tul Bahadur Gharti'nin eşi Bipana, kamp patronu şirketin kalp krizinden ölenler ve görevde olmayanlar için herhangi bir tazminat kuralı olmadığını söyledi .

"Yalnız olmak çok zor. Hayatım boşa gitmiş gibi hissediyorum… Kocam ateşe verildi. Yağda yanıyormuşum gibi hissediyorum.”

Rapora yanıt olarak Katar hükümeti, yeni bir asgari ücret ve iş değiştirmenin önündeki engellerin kaldırılması da dahil olmak üzere emek reformları konusundaki sicilini vurguladı.

Sıcak stresinin etkileriyle mücadele konusunda önemli ilerleme kaydettiğini iddia etti ve söz konusu yaralanma ve ölüm verilerinin uluslararası en iyi uygulamalarla uyumlu olduğunu ve bölge için yeni standartlar belirlediğini iddia etti.

Bir hükümet sözcüsü şunları söyledi: “Katar, çalışma reformuna olan bağlılığında kararlıdır ve kaydettiğimiz ilerlemeyi itibarsızlaştırmaya çalışan hiçbir kuruluş tarafından rotasından sapmayacaktır.”

Editör: TE Bilisim