Pandemi, ilk kez evcil hayvan sahipleri ile yavru ve yavru kedi sahiplenen insanlarda bir artışa neden oldu. Deneyimsiz sahipler bile yeni bir köpek yavrusunun biraz eğitime ihtiyacı olacağını beklerken, insanlar nadiren aynı şeyin yavru kediler için geçerli olduğunu düşünürler.

Ancak tıpkı köpekler gibi, kedilerin de bizimle birlikte yaşamaya uyum sağlamak için desteğe ihtiyacı vardır. Basit eğitim biçimleri onların refahı için iyi olabilir.

Köpeklerle karşılaştırıldığında, kediler insanlarla farklı tarihi ilişkileri paylaşır. Kediler hiçbir zaman bizimle işbirliği yapma ve iletişim kurma veya hayvancılık, avcılık veya koruma gibi çalışma rollerini yerine getirme yeteneklerini geliştirmek için seçici olarak yetiştirilmemiştir. Ancak araştırmalar, ince sosyal ipuçlarımızı tanıyıp bunlara yanıt verebildiklerini ve köpeklere benzer görevleri yerine getirmek için eğitildiklerini gösteriyor .

Ancak, bir ipucu üzerinde “güzel yürümek” veya barda sessizce oturmak için bir kediye ihtiyacımız olması pek olası değildir. Ve kediler genellikle tuvalet eğitiminde ustalaşmak için köpeklerden daha az desteğe ihtiyaç duyarlar - genellikle doğru tuvalet tepsisini sağlamak yeterlidir.

Ancak sadece hayatımızı kolaylaştırmak için evcil hayvanları eğitmeyi düşünürsek bir numarayı kaçırıyoruz. Ben ve meslektaşım Cats Protection hayvan derneğinden Daniel Cummings, kedinin de pek çok olası faydasının olduğunu tartışacağız. Örneğin, yeniden ev sahipliği yapan bir barınakta eğitim, bir, insanlara karşı olumlu tepkilerini ve hatta belki de sahiplenilme şanslarını artırmak için yararlı bir araç olabilir.

Evde, kedi taşıyıcısında rahat hissetmek, araba yolculuklarına alışmak, bakıma tahammül etmek ve temel sağlık muayeneleri ve tedavileri almak gibi konularda kedilere yardımcı olmak için basit teknikler kullanabiliriz . Bu tür bir eğitim, kedilerin veteriner ziyaretleriyle 

Ne çalışıyor

Kediler, insanlara karşı doğuştan gelen bir yakınlıkla doğmazlar ve iki haftalıktan itibaren  vardır , bu da onların eğitime daha yatkın oldukları anlamına gelebilir. Yavru kediler ayrıca ellerimize veya ayaklarımıza saldırmamayı öğrenmeleri için kedi değnekleri veya olta oyuncakları kullanılarak oynanmalıdır.

Bağırmak, kaba davranmak veya su spreyi kullanmak gibi cezalar strese neden olabilir ve sahip-kedi ilişkilerinin kalitesini bozabilir . Daima olumlu pekiştirme kullanın (ikramlar ve övgü gibi). Bu sadece evcil hayvanları eğitmenin en etkili yolu değil, aynı zamanda onların sağlığı için de daha iyidir .

Ödüle dayalı teknikler, bir kediye kendi başına bir taşıyıcıya girmesini veya biz pire tedavisini uygularken sakince oturmasını öğretmenin mükemmel bir yolu olabilir. Bazı çok arkadaş canlısı yiyeceklerle motive olmuş kedilere beşlik çakmayı, oturmayı veya dönmeyi öğretmekten keyif alabilirler.

Ancak kediler, özellikle kendilerini rahat hissetmedikleri durumlarda, bize dikkat etmeye veya istediğimizi yapmaya köpeklerden daha az motive olurlar. Bu faktörler, insan sosyal ipuçlarına katılmak için kedileri eğitmeyi içeren çalışmalarda 

Onlarla herhangi bir eğitim aldığımızda, kedinin kendilerini rahat hissettikleri bir yerde olduğundan emin olmamız önemlidir. Kedinin her zaman istediği zaman uzaklaşma veya seansı bitirme seçeneğine sahip olduğundan emin olun ve rahatsız görünüyorsa onlara bir ara vermeye çalışın. Aranacak işaretler arasında kedinin başını çevirmesi, burnunu yalaması, başını sallaması, patisini yukarı kaldırması, ani kendini temizleme nöbetleri, kambur veya gergin görünme, seğiren veya gümbürdeyen bir kuyruk ve dönmüş veya basık kulaklar sayılabilir.

Kedinize bir taşıyıcıya girmeyi ve beş kolay adımda yerleşmeyi nasıl öğreteceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

1. Onları bir battaniyenin üzerine çekin

Kedinizin kendini güvende hissettiği bir yerde, ona bir battaniyeye yerleşmesini öğretin. Bunu, kediyi yiyecek kullanarak battaniyenin üzerine çekerek yapın.

Kedinizin en çok neyi sevdiğine bağlı olarak, kediyi battaniyede kaldığı için daha fazla muamele, sevişme veya sözlü övgü ile ödüllendirin. Onları oturma pozisyonuna teşvik etmek için burun hizasında besleyin, ardından kediyi çömelmeye teşvik etmek için mamaları zemin yüksekliğinde besleyin ve sonunda battaniyenin üzerine yatın.

2. Taşıyıcıyı tanıtın

Kediniz birinci adımda ustalaştığında, battaniyeyi kapağı kaldırılmış olarak bir taşıyıcının altına yerleştirin. Aynı çekici ve ödüllendirici adımları tekrarlayın.

3. Yavaşça alın

Kediniz taşıyıcıdaki battaniyenin üzerinde mutlu bir şekilde dinlenirken, kapağı taşıyıcının üzerine yerleştirin (kapıyı takmadan) ve cezbetme ve ödüllendirme işlemini tekrarlayın.

4. Kedinizin hızı belirlemesine izin verin

Kediniz mutlu bir şekilde taşıyıcıya girdikten ve içeri yerleştikten sonra, kapıyı taşıyıcının üzerine yerleştirin, ancak başlangıçta açık tutun, böylece aniden içeride sıkışıp kalmasın. İstedikleri zaman taşıyıcıdan çıkmalarına izin verin ve tekrar içeri girmelerini teşvik etmek için ikramlar kullanın. Küçük hareketlerle, kapıyı hafifçe kapatmaya başlayın, ardından tekrar açın, her seferinde kediye bir ödül verin. Bunu, kedi hala rahatken kapı tamamen kapanana kadar (başlangıçta sadece birkaç saniye için) yavaşça oluşturun. Kedi muamelelerini kapalı kapıdan besleyin.

5. Neredeyse orada

Kapı daha uzun süre kapalıyken kedinin taşıyıcıda olması için çalışın, her seferinde birkaç saniye daha ekleyin. Taşıyıcının yanlarından veya kapısından ikramlar atarak kediyi ödüllendirmeye devam edin ve her bir ikramın teslimi arasındaki süreyi kademeli olarak artırın. Her eğitim seansı toplamda birkaç dakikadan fazla sürmemelidir ve bazı kediler günde sadece bir seansı tercih edebilir. Bu son adımın tamamlanması için çok sayıda oturum ve günler veya haftalar gerekebilir.

Visiting Research Fellow, Animal Behaviour and Welfare, Nottingham Trent University

Editör: Haber Merkezi