Gelecekteki yaşamımızı şekillendirecek bir üniversite bölümü seçmek çoğumuz için pek zor bir iştir. Bazılarımız kararını çok uzun zaman önce vermiş ve bu yönde idealist bir çaba göstermiş olsa da bu kadar büyük bir karar vermeyi çoğu zaman son ana kadar erteleriz. Liseye kadar genellikle büyük sorumluluklarımız olmamış, sadece okulla ilgili görevlerimiz olmuştur. Fakat üniversite tercihi geleceğimiz için kritik bir eşiktir.

Belki siz de bu tür bir kararsızlık yaşıyorsunuzdur. Ya da belki de üniversite eğitiminizi tamamlamışsınızdır ama eğitimini aldığınız mesleğin size pek uygun olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada kişilik tipinizi öğrenmek hem kendi kişisel gelişiminiz açısından hem de kariyer planlamanız açısından çok faydalı olabilir. Enneagram kişilik tipinizi öğrenmek ve kişilik raporunuzu almak için ücretsiz Bitest Bireysel Kişilik Envanterini uygulayabilirsiniz. Eğitim hayatınıza yönelik raporunuz ve size uygun üniversite bölümlerini görüntülemek içinse KRY22 koduyla %25 indirimli olarak Bitest Kariyer Noktası’nı deneyebilirsiniz.

BÜYÜYÜNCE NE OLSUN

Kariyer Planınınız Yaparken Kişilik Tipinizi Dikkate Alın!

Kişilik tipinize uygun bir meslek seçmeniz gelecekte çok daha mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olur. Her ne kadar yeteneklerinizin yaptığınız meslekle uyumu da önemli bir kriter olsa da bu, o mesleğin sizi kesinlikle mutlu edeceği anlamına gelmez. Hiçbirimiz tüm gün asık suratlı olduğumuz, sabahları mutsuz uyandığımız bir mesleği yapmak istemeyiz. Örneğin tıbba ve özellikle ilkyardıma ilgi duyan ama kriz anlarında çok gerilen bir insan acil tıp teknisyenliği yapmaktan mutlu olmayabilir. Bu nedenle kariyer planınızı yaparken kişilik tipinizi de dikkate almalısınız.

Enneagram Sisteminde Hangi Meslek Hangi Kişilik Tipine Uygun?

Size fikir vermesi ve farklı alternatiflerin de farkında olmanız için aşağıda kişilik tipinize uygun bazı tavsiyeler sunduk. Bu tavsiyeleri çok kesin kısıtlamalar olarak görmektense birer öneri olarak görmelisiniz. Kendi kişisel testiniz için mutlaka bitest Kariyer tesitini çözün. https://kariyer.bitest.org/Kariyer

TİP 1- Mükemmeliyetçi
“Doğru” insan olmaya değer verirsiniz. Disiplinli, etik ilkelere karşı hassas, kurallara değer veren birisiniz. Düzenli ve ciddi ortamlardan hoşlanırsınız. İşinizin de açık ve net kurallara, takip edilecek bir çalışma planı ve prosedürlere dayalı olmasını tercih edersiniz.
Muhasebe, Hukuk, Mimarlık, Makine Mühendisliği benzeri bölümler size uygun olabilir.

Tip 2- Yardımsever
Samimi ilişkiler, şefkat, merhamet gibi değerlere önem verirsiniz. Empati yetiniz çok kuvvetlidir. İnsanlara yardımcı olmayı, ihtiyaçlarını gidermeyi istersiniz. Başkalarına hayır demeyi ve onları reddetmeyi sevmiyorsunuz. İşinizin de empati yeteneğinizi kullanabileceğiniz, ilgi ve şefkatinizi gösterebileceğiniz bir iş olmasını tercih edersiniz.
Psikoloji, Tıp, Öğretmenlik, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik benzeri bölümler size uygun olabilir.

Tip 3- Başarı Odaklı
Hırslı, hedefleri olan ve enerjik bir kişisiniz. Rekabet etmeyi ve ilgilendiğiniz alanlarda en iyisi olmaya çalışmayı seviyorsunuz. Çalışkansınız, hatta bazen kendinizi sadece çalışarak ifade ediyorsunuz. Başarılı olmak her zaman birinci önceliğiniz. Mesleğinizin de daha göz önünde olmanıza olanak sağlayabilecek, çalışarak yükselebileceğiniz bir meslek olmasını istiyorsunuz.
Pazarlama, Halkla İlişkiler, İşletme, Reklamcılık benzeri bölümler size uygun olabilir.

Tip 4- Özgün
Duygusal, hassas, sanatsal ve estetik duyarlılıkları olan birisiniz. Kalabalığa karışmaktan, diğerlerine benzemekten hoşlanmıyorsunuz. Sakinlikten, sessizlikten, yalnız kalmaktan hoşlanıyorsunuz. İşinizin yaratıcı yönünüzü açığa çıkarabileceğiniz, size özgürlük sağlayan bir iş olmasını tercih edersiniz.
Reklamcılık, Grafik Tasarım, Moda Tasarımı, Radyo Sinema Televizyon, Mimarlık benzeri bölümler size uygun olabilir.

Tip 5- Araştırmacı
Hayatınızın merkezini sürekli daha çok bilgi edinmek oluşturuyor. Duygusallıktan uzak, kararlarını bilimsel verilere dayalı olarak veren soğukkanlı birisiniz. Kalabalık ve hareketli ortamlardan hoşlanmıyorsunuz. İşinizin bireysel gelişiminize katkı vermesini ve size özgür bir çalışma ortamı sağlamasını tercih edersiniz.
Akademisyenlik, Psikoloji, Cerrahi Tıp, Hukuk, Bilgisayar Mühendisliği gibi meslekler size uygun olabilir.

Tip 6- Güvenilir
Güvenliğinize ve tehlikelerden uzak olmaya dikkat edersiniz.  Yeni tanıştığınız insanlara karşı şüpheci bir yaklaşım takınırsınız. Eleştirel birisiniz ve detayları fark etmede çok başarılısınız. Risk almaktan uzak durduğunuz, sizden beklentilerin açık olduğu disiplinli ortamlarda çalışmayı tercih edersiniz.
Bankacılık, Hukuk, Muhasebe, İşletme, Aktüerya gibi bölümler size uygun olabilir.

Tip7- Maceracı
Neşeli, enerjik, yeniliklerden hoşlanan birisiniz. İnsan ilişkileriniz kuvvetli. Canınız çok kolay sıkılabildiği için sık sık değişiklik yapmaktan ve yeni şeyler deneyimlemekten hoşlanıyorsunuz. İşinizin yaratıcı yönünüzü açığa çıkaran, çok kuralcı olmayan, hareketli bir iş olmasını tercih edersiniz.
Yeni Medya, Pazarlama, Halkla İlişkiler, Pilotaj gibi bölümler size uygun olabilir.

Tip 8- İddialı
Lider özellikli, çalışkan ve dayanıklı birisiniz. Sorumluluk almayı seviyorsunuz. Rekabetçisiniz. Başkaları tarafından kontrol edilmekten ve emir almaktan pek hoşlanmıyorsunuz. İşinizin de inisiyatif kullanabileceğiniz, fazla kısıtlanmadığınız, dinamik ve hızlı bir iş olmasını tercih edersiniz.
Girişimcilik, Siyaset Bilimi, İşletme, Endüstri Mühendisliği gibi bölümler size uygun olabilir.

Tip 9- Barışçı
Sakinlikten, sessizlikten ve dostça ilişkilerden hoşlanıyorsunuz. Arkadaşlarınız arasında akıl danışılacak bir arabulucu gibi görülüyorsunuz. Rekabetten hoşlanmıyorsunuz. İyi bir dinleyici ve iyi bir anlatıcısınız. Takım çalışmasının, saygının ve dostluğun üst seviyede olduğu sakin bir işte çalışmayı tercih edersiniz.
Psikoloji, Hemşirelik, Veterinerlik, Öğretmenlik, Gastronomi gibi bölümler size uygun olabilir.

Bitest hakkında:

• Kişiliğin alt boyutlarını 9 ana kategoride ve yüzlerce karakter eğilimi ile birlikte ölçer.

• Ana ekol olarak psikoloji dünyasında önemli bir yeri olan ENNEAGRAM Kişilik Modeli’ni temel alır.

• Çeviri ya da uyarlama değildir.

• Türk kültürüne uygun olarak bilimsel sentez çalışmaları yapılarak hazırlanmıştır.

• Başlangıçta 144 maddeden oluşan test, yüzlerce denek üzerinde yapılan ön uygulamaların verileri üzerinde yapılan geçerlik/güvenirlik analizleri sonucunda 3 aşamadan ve 60 sorudan oluşarak son halini almıştır.

• Test içerisine serpiştirilmiş kontrol sorularıyla verilen yanıtların tutarlılığı kontrol edilmektedir.

• Testi yanıtlayan kişilerin mevcut kişilik özellikleri yerine, ideal özellikleri yansıtabilme riskini ortadan kaldırması amacıyla test içerisinde 3 farklı alarm sistemi yerleştirilmiştir.

• Kişinin kendisini olduğundan daha güçlü, daha iyi ya da daha bilgin yansıtabilme ihtimalini tespit etmek için geliştirilen alarm sistemleri, verilen yanıtları değerlendirdiğinde şüphe duyduğu bu kişilere test sonucunda rapor vermemektedir.

Enneagram Hakkında:

Enneagram, kısaca insan kişiliğinin 9 farklı tipe ayrılabileceğini söyler. İnsanlar ebeveynleri tarafından yetiştirilmeleri sırasında karşılaştıkları davranışlara, ilişkiler ağına, stres kaynaklarına, doğal çevrelerine, maddi etkenlere ve daha bir çok farklı değişkene göre çeşitli hayatta kalma mekanizmaları geliştirir. Küçüklüğümüzde yerleşen bu davranışlar yetişkin yaşamımızda da varlığını sürdürür ve bizi biz yapar. Enneagram’a göre duygusal, mantıksal ya da bedensel bakış açılarından yaşama bakan 3 temel merkez üzerinden 9 kişilik tipi böylece oluşmuş olur.

Editör: Haber Merkezi