İnsanlar, 22 Mayıs 2023'te Pakistan yönetimindeki Keşmir'in Muzaffarabad kentinde düzenlenen bir protesto sırasında Hindistan'ın Srinagar'daki G20 Turizm Çalışma Grubu toplantısına ev sahipliği yapma kararını kınamak için siyah bayraklar taşıdı, lastikleri ateşe verdi. 

Bir hükümet yetkilisi, ezeli rakibi Hindistan'ın tartışmalı Himalaya bölgesinde bir G20 turizm toplantısına ev sahipliği yapma kararını protesto etmek için Pazartesi günü Pakistan yönetimindeki Keşmir'de yüzlerce kişinin miting yaptığını söyledi.

Yeni Delhi, Pakistan ve uzun süredir müttefiki olan Çin'in karşı çıktığı bir hareketle Pazartesi'den Çarşamba'ya kadar Keşmir'in yazlık başkenti Srinagar'da kilit konferansa ev sahipliği yapıyor.

Pakistan yönetimindeki Keşmir'in başkenti Muzaffarabad'da ve diğer şehirlerde gösteri yapan birkaç protestocu, "Git Hindistan geri dön ve boykot, boykot G20 boykotu!” dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto-Zardari bölgeyi ziyaret etti ve Pazartesi günü Keşmir'in yasama meclisine hitap etti. G20 toplantısını yasadışı ve Hindistan'ın tartışmalı bölge üzerindeki kontrolü üzerinde meşruiyet arama girişimi olarak nitelendirdi.

"Hindistan, G20 başkanı olarak konumunu kötüye kullanıyor" dedi ve dünyayı, Hindistan'ın Ağustos 2019'da Keşmir'in özel statüsünü kaldırıp onu federal bir bölgeye dönüştürmesinden bu yana Yeni Delhi'nin "ağır insan hakları ihlallerini" dikkate almaya çağırdı.

G20 turizm çalışma grubu toplantısı, dönüşümden bu yana bölgedeki ilk uluslararası etkinlik.

Hindistan dışişleri bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

Nükleer silahlı ülkeler, Pakistan ve Hindistan, 1947'de Britanya'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana üç kez savaştı; bunlardan ikisi, her birinin tamamı üzerinde hak iddia ettikleri ancak bazı kısımlarını kontrol ettikleri Keşmir için.

G20, 19 zengin ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor. Hindistan şu anda başkanlığını elinde tutuyor ve yıllık zirvesine Eylül ayında Yeni Delhi'de ev sahipliği yapacak.

Hindistan, toplantının, son yıllarda şiddet seviyelerinin düşmesine ve iç turizmin patlamasına rağmen, 1989'dan beri Hindistan yönetimine karşı şiddetli bir İslamcı isyanla sarsılan doğal Keşmir Vadisi'nde uluslararası turizmi canlandırmaya yardımcı olacağını umuyor.

Editör: Haber Merkezi