Barışı koruma misyonundan yapılan açıklamaya göre, etnik olarak bölünmüş Kıbrıs'ta Cuma günü Birleşmiş Milletler barış gücü ile Kıbrıs Türk güvenlik güçleri arasında BM kontrolündeki bir bölgede izinsiz inşaat çalışmaları yapılması nedeniyle arbede çıktı.
Bir görgü tanığı, BM barışı koruma görevlilerinin Kıbrıs Türk polisi ve askeri üniformalı personel tarafından tartaklandığını söyledi. Kıbrıslı Türk buldozerler, adayı bölen Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen tampon bölgeye BM kamyonlarını, beton direkleri ve dikenli telleri hareket ettirmişti.
Olay, bir Slovak askeri birliğinin kontrolü altındaki Sektör 4 olarak bilinen bir bölgede meydana geldi. İngiliz barış muhafızları tarafından takviye edildi.
BM misyonundan bir sözcü, üç barış gücünün ciddi şekilde yaralandığını ve hastaneye kaldırılmaları gerektiğini söyledi.
Sözcü Aleem Siddique, "Biri yere tekmelendi" dedi.
Ancak ateş edilmedi.
Cuma günkü olay, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden üçü olan ABD, İngiltere ve Fransa tarafından kınandı.
Büyükelçiliklerinden yapılan ortak açıklamada, "Bu eylemler tamamen kabul edilemez ve BM'nin barışı koruma görevini yerine getirme kabiliyetini baltalıyor."
Tartışma, Kıbrıslı Türk yetkililerin Birleşmiş Milletler'in kontrolünde olduğunu söylediği toprakları kateden bir yol inşa etme planları etrafında dönüyor.
Olay, tampon bölgenin doğu ucunda yer alan ve Türkçe'de Pile olarak bilinen Pile bölgesinde meydana geldi. Birleşmiş Milletler tarafından devriye gezilen 180 km'lik (116 mil) kara koridoru, Kıbrıs'ı doğudan batıya, karşıt Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında böler.
Kıbrıslı Türk yetkililer, Pile/Pile'yi kuzey Kıbrıs'tan ayrılan komşu bir topluluğa bağlayan 11,5 km'lik bir yol inşa etmeyi planlıyorlar.
Birleşmiş Milletler, bölgenin statükosunu bozan hareketle ilgili endişelerini zaten dile getirmişti. Siddique, Kıbrıs Türk makamlarıyla planları hakkında görüşmelerde bulunduğunu ve BM'den gerekli anlaşma olmadan çalışmaların başladığını söyledi.
BM Barış Gücü'nden yapılan açıklamada, "UNFICYP, Kıbrıs Türk tarafını misyonun BM tampon bölgesindeki yetkisine saygı duymaya, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınmaya ve tüm personel ve makineyi BM tampon bölgesinden derhal çekmeye çağırıyor."
Kıbrıs, Yunanistan'dan ilham alan kısa bir darbenin ardından 1974'te bölündü ve sayısız yeniden birleşme çabası başarısız oldu.
UNFICYP, dünya çapındaki en eski aktif barışı koruma misyonlarından biridir ve adaya ilk olarak 1960'larda Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasındaki şiddeti bastırmak için gönderilmiştir.