Kırgızistan Cuma günü Orta Asya komşusu Tacikistan ile "yoğun çatışmalar" olduğunu bildirdi ve eski Sovyetler Birliği'ni vuran son şiddet olaylarında 24 kişinin öldüğünü söyledi.

Karayla çevrili küçük yoksul ulusların ikisi de, ateşkes anlaşmasına rağmen, tartışmalı bir bölgede çatışmayı yeniden başlatmakla birbirlerini suçladılar.

Kırgızistan sınır servisi yaptığı açıklamada, güçlerinin Tacik saldırılarını püskürtmeye devam ettiğini söyledi.

Tacik tarafından Kırgız tarafının mevzilerine yönelik bombardıman devam ediyor ve bazı bölgelerde yoğun çatışmalar yaşanıyor" denildi.

Rusya'nın Interfax haber ajansı, Kırgızistan sağlık bakanlığının daha sonra 24 vatandaşın öldüğünü ve 87 kişinin yaralandığını söyledi. Kurbanların kaçının ordudan olduğu belirtilmedi.

Kırgızistan devlet ulusal güvenlik komitesi başkanı Kamçıbek Tashiev, Rusya'nın RIA haber ajansına verdiği demeçte, askeri kayıpların yüksek olduğunu söyledi.

"Durum zor ve yarın ne olacağına gelince - kimse garanti veremez" dedi.

Interfax, Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı'nın çatışma bölgesinden 136.000'den fazla sivilin tahliye edildiğini söyledi.

Japarov'un ofisinden yapılan açıklamada, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov ve Tacik mevkidaşı Emmali Rakhmon'un günün erken saatlerinde Özbekistan'da düzenlenen bölgesel bir zirvede ateşkes ve asker geri çekme emri verme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Kırgızistan, Tacikistan'ın kuzey Sughd bölgesini sınırlayan ve Tacik dış bölgesi Vorukh'un bulunduğu güney Batken eyaletinde çatışma çıktığını bildirdi. Aynı bölge yapboz siyasi ve etnik coğrafyasıyla ünlü ve geçen yıl benzer düşmanlıkların alanı haline geldi ve neredeyse bir savaşa yol açtı.

Kötü bir şekilde sınırlandırılmış sınır üzerinde çatışmalar sık ​​görülür, ancak genellikle hızla azalır.

Her iki ülke de Rus askeri üslerine ev sahipliği yapıyor. Cuma günü erken saatlerde Moskova, düşmanlıkların durdurulması çağrısında bulundu.

Çatışmalar, Rus birliklerinin Ukrayna'da savaştığı ve eski Sovyet devletleri Ermenistan ile Azerbaycan arasında yeni bir ateşkesin hüküm sürdüğü bir zamanda ortaya çıkıyor.

Kırgızistan, Tacik kuvvetlerinin tank, zırhlı personel taşıyıcı ve havan topları kullanarak Kırgızistan'ın en az bir köyüne girdiğini ve Kırgızistan'ın Batken kasabasının havaalanını ve çevresini bombaladığını söyledi.

Buna karşılık Tacikistan, Kırgız güçlerini bir karakolu ve yedi köyü "ağır silahlarla" bombalamakla suçladı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı üyesi Temur Umarov, anlaşmazlığın merkezindeki uzak köylerin ekonomik olarak önemli olmadığını, ancak her iki tarafın da buna abartılı bir siyasi önem verdiğini söyledi.

Umarov, her iki hükümetin de, çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan bir toprak değişimini imkansız kılan "popülist, milliyetçi söylem" dediği şeye güvenmeye başladığını söyledi.

Bir başka Orta Asya analisti Alexander Knyazev, tarafların çatışmayı barışçıl bir şekilde çözme iradesi göstermediğini ve karşılıklı toprak iddialarının her düzeyde saldırgan tutumlara yol açtığını söyledi.

Sadece üçüncü taraf barış güçlerinin askerden arındırılmış bir bölge kurarak daha fazla çatışmayı önleyebileceğini söyledi.

Editör: Güven BOĞA