KISACIK: Adana’mız, Milli Mücadelemizin başladığı, bağımsızlık ateşimizin yakıldığı şehirdir.

Mesajında Adana genelinde verilen mücadelelerin, Milli Mücadele açısından önemine vurgu yapan Kısacık, şu açıklamalarda bulundu:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 15 Mart 1923’te Adana’ya geldiğinde Milli Mücadele hakkında halka şu sözlerle hitap eder: ‘Bende bu vekayiin(olayın) ilk hiss-i teşebbüsü(Teşebbüs fikri) bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur.’  Bu sözleri sarf etmesinin sebebi; 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu Mondros Mütarekesi’yle teslim olduğunda, Adana’ya Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak gelen Mustafa Kemal Paşa, mütareke şartlarınca Adana genelinde işgal  kuvvetlerinin faaliyetleri için kolaylık sağlayacak şartları yerine getimekle görevliyken, görevi aksine hareket ederek, komutanlarına ve askerlerine teslim olmamalarını, ulaşım ağlarını, önemli askeri ve lojistik tesisleri, düşmana teslim etmeyerek savaşmalarını emretmiş olmasıdır. Bu sebeple Adanamız, Milli Mücadelemizin başladığı, bağımsızlık ateşimizin yakıldığı şehirdir. Adanamız, düşman işgaline uğradığında düzenli ordu yardımı alamadı. Ancak vatanın varlığını ve bağımsızlığını namus bilen atalarımız, Ankara’dan idare edilen Milli Micadeleye tabi olarak hemen hemen tüm ilçelerimizi kapsayan geniş bir alanda İngiliz, Fransız ve Ermenilerle savaşarak 5 Ocak’ta aziz şehrimizi bağımsızlığına kavuşturdular. Ben bu şanlı mücadele vesilesiyle Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; Gizzik Duran’ı, Arslan Mehmet’i, Karboğazı Savaşı’nın kaderini değiştiren Hatice Kadın’ı, Ahmet Remzi Yüreğir’i, Dıblanzade Mehmet Fuat’ı, Kethüdazade İbrahim Bey’i, ismini sayamadığım çok sayıda İstiklal kahramanızı, aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnetle anıyorum.

Atatürk, cumhuriyetin ilanı öncesi 3, ilanı sonrasında yaptığı 6 yurt gezisiyle Adana’ya verdiği önemi göstermiştir. Adana, cumhuriyetle başlayan tarım ve sanayi alanındaki atılımını son yıllarda maalesef kaybetmiştir. Bizler, DEVA Partisi kadroları olarak Genel Başkanımız Ali Babacan liderliğinde gerek ülkemiz gerekse memletimizi eski parlak günlerinden daha ileriye taşımak için  gece gündüz çalışıyoruz. Bu konuda ülkemizin sorunlarına çözüm olarak açıkladığımız eylem planlarımızın  ilki olan ‘Tarım Eylem Planımızı’ Adana’da açıkladık. Yine ‘Ekonomi – Finans’ ve ‘Kalkınma Seferberliği’ eylem planlarımızla üreten ve istihdam sağlayan profilini Adana’mıza yeniden ve daha güçlü olarak kazandırmak istiyoruz.  

Editör: Güven BOĞA