Ülkenin ordusu, hükümetin onlarca yıldır süren çatışmayı sona erdirmeye çalışırken, ülkenin güneybatısındaki Cauca bölgesinde şiddet gören isyancı muhaliflerle çatışmada altı Kolombiyalı askerin öldürüldüğünü söyledi.

Onlarca yıllık çatışmayı sona erdirmek için 'tam barış' peşinde koşan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, FARC muhaliflerinin saldırısında öldürülen askerlerin 18 ila 20 yaşları arasında olduğunu söyledi 

Kolombiya ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, ölümlerin 2016 yılında hükümetle barış anlaşması imzalayan sol görüşlü bir isyancı grup olan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerine (FARC) bağlı muhaliflerle çıkan çatışmada meydana geldiğini söyledi.

Güney Amerika ülkesinin geri kalan silahlı gruplarıyla “topyekun barış” planı yürüten Başkan Gustavo Petro, öldürülen askerlerin 18 ila 20 yaşları arasında olduğunu söyledi. Orduya göre, saldırıda askerler el bombaları, el yapımı patlayıcılar ve silahlı ateşle karşılaştı.

Petro, ana muhalif gruplardan biri tarafından "bir sızma operasyonuydu" dedi.

Üç askeri personel de , silahlı grupların uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer yasadışı faaliyetlerde bulunduğu aynı bölgede hafta sonu FARC muhalifleri tarafından öldürüldü.

FARC ile hükümet arasındaki barış anlaşmasını reddeden muhalifler, Eylül ayında silahlarını bırakmak için müzakere etmeye istekli olduklarını söylediler.

Petro , Ağustos ayında Kolombiya'nın ilk solcu cumhurbaşkanı olarak göreve başladığından beri, o ve yardımcıları, barış görüşmeleri kurmak amacıyla FARC muhaliflerinin iki ana fraksiyonunun liderleriyle bir araya geldi. Indepaz düşünce kuruluşuna göre, direnen savaşçıların toplamı yaklaşık 5.200.

Petro, Salı günü Kolombiya güvenlik güçlerinin üst düzey üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından, "Şimdiye kadar yalnızca [ateşkes] olasılığı hakkında konuştuk, başka bir şey değil" dedi.

Son yıllarda Kolombiya'da, özellikle ülkenin hükümetin kontrolü dışındaki bölgelerinde şiddet arttı .

Norveç Mülteci Konseyi, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi'nin (UN-OCHA) rakamlarına dayanarak geçen ay , ülke genelinde devam eden şiddet nedeniyle bu yıl şimdiye kadar 2,6 milyondan fazla insanın hareketlerinin kısıtlandığını söyledi.

Editör: Güven BOĞA