Büyük coşkuyla ayakta dinlenen konserde en büyük alkışı; İran’da özgürlükleri için direnen kadınları selamlamak üzere Farsça seslendirilen ‘Eşitlik Şarkısı’ aldı. Ermenice ‘Barış Şarkısı’na salondaki izleyiciler arasından çok sayıda seyirci eşlik etti. Konserin final şarkısı olarak seslendirilen ‘Ey Özgürlük’ ise tüm izleyicilerle birlikte ayakta söylendi.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun, Balat Kültür Evi’nde yürüttüğü çalışma KoroBİZ’in Ekim ayı konseri 28 Ekim 2022 tarihinde Kadıköy Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

AB Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim İçin Diyalog (ELELE) Projesi desteğiyle kurulan KoroBİZ, Koro Şefi Cengiz Ünal’ın yönetiminde ilk kez bir araya gelen, 17-29 yaş arasında 34 koro üyesinden oluşuyor. Konserde Anadolu coğrafyasında konuşulan farklı dillerde, Ladino, Romanes, Rumca, Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça parçalar seslendirildi.

Müziğin birleştirici gücüne vurgu yapan açılış konuşmasında Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Sevil Koca şunları söyledi: “Müzik insandan insana ulaşan evrensel bir dildir. Dili, dini ve kültürü farklı insanları, aynı ezgide birleştirecek güce sahiptir. Soroptimistler olarak daha barışçıl ve özgür bir dünya yaratabilme hedefimiz doğrultusunda KoroBiz’i kurguladık”

Koro2

TSKF Balat Kültür Evi 2021-2023 Dönemi Yürütme Kurulu Başkanı Nilgün Kıvırcık projenin temel aldığı duyguları şöyle dile getirdi: “Biz bu toplumun harcıyız. Birimiz olmazsa diğeri de yok olur. Bizleri bir arada tutan sevgi, barış ve umuda birlikte tutunacağız ve içinde hakikat olan bu coğrafyanın şarkılarını birlikte söyleyeceğiz. Adına da KoroBİZ diyeceğiz.”

KoroBiz Müzikal Koordinatörü Ekin Çapan ise KoroBiz’in koristler ve koroyu dinleyenler için yarattığı etkiyi değerlendirdi ve “Farklı kültürlerden gelen, farklı dilleri konuşan, aynı topraklar üzerinde birbirine yabancı olan insanların aslında o kadar da farklı olmadığını gördüğü, ‘biz’ olma duygusuyla ortak bir tavır alabildikleri, huzurla ve güvenle şarkılar söyleyebilecekleri bir ortam yaratmayı hayal ettik ve KoroBiz’i kurduk.” dedi.

Bu ‘umut dolu’ projeye destek veren rengârenk doku, konserin izleyici kitlesinde de yansıma buldu. Farklılıklarla dolu yaşamlarımızın ortak duyguları şarkılarda buluştu.

KoroBiz, ‘biz’ olmanın mümkün olduğuna dair umutları tazeledi. Gençliğin enerjisinin Cumhuriyetimizi geleceğe taşıyan en büyük güç olduğuna dair inanç güçlendi. KoroBiz uzun yıllar yaşayacak bir yol arkadaşlığı olarak çalışmalarına devam edecek.

Editör: Güven BOĞA