Trans bireylere sağlık hizmeti vermeme girişimlerinden kapsayıcı dil yasaklarına kadar LGBTQ hakları tehdit altında

Trans ve cinsiyet çeşitliliğine sahip nüfusa yönelik şiddeti artırabilecek girişimler en az 10 Latin Amerika ülkesinde ilerliyor.

Öneriler arasında sınıfta kapsayıcı dil ve cinsiyet perspektiflerinin yasaklanması, ebeveynlere cinsel eğitim üzerinde veto yetkisi verilmesi, öğrencileriyle cinselliği tartışan öğretmenleri kovuşturma ve LGBTQ nüfusunu daha da marjinalleştirme yer alıyor.

İnsan hakları savunucuları, bu tür eylemlerin muhafazakar seçmenleri çekmek veya kriz zamanlarında kamuoyunu harekete geçirmek için "azınlık grubuna yönelik fırsatçı bir saldırı" oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Amerika kıtasının zaten nüfus için dünyanın en tehlikeli kıtası olduğunu belirtiyor – Ekim 2020 ile Eylül 2021 arasında kaydedilen 375 trans veya ikili olmayan insan cinayetinin %70'i burada işlendi.

Uluslararası bir aktivist ve araştırmacılar forumu olan Cinsellik ve Politika Gözlemevi'nden Sonia Corrêa, trans haklarına karşı kamu kampanyaları arasında ayrım yapmanın önemli olduğunu düşünüyor - bu, sağcı militanların artan muhafazakarlık olarak gördüklerinden yararlanmak için dahil olabileceği - ve trans karşıtı haklar politikaları -trans hükümetler tarafından uygulanmaktadır.

“Cinsiyet karşıtı sosyal seferberlikler… yasal değişiklikleri veya kamu politikalarını teşvik etseler veya önerseler bile, bu ideolojinin Devlet aygıtına yerleştirildiği zamankiyle aynı değildir. Bu farkın oldukça sağlam bir şekilde yapılmaya başlanması gerekiyor” diye vurguladı.

İkincisi Brezilya örneğidir. Corrêa openDemocracy'ye verdiği demeçte, "Cinsiyet karşıtı, trans karşıtı ve kürtaj karşıtı ideolojinin federal düzeyde, sistematik ve yapısal bir şekilde Devlet politikası olduğu ülkelerden biri" dedi.

Aynı şeyin Macaristan, Rusya, Sırbistan ve Polonya gibi diğer ülkelerde de olduğunu ve Türkiye, Guatemala, Uruguay, İspanya'nın bazı bölgeleri ve birkaç ABD eyaletinde "benzer önyargılar" olduğunu tahmin ediyor.

'Trans karşıtı dalga, kriz zamanlarında bir azınlık grubuna yönelik fırsatçı bir saldırıdır'

HRW'den Cristian Gonzalez

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) LGBTQ hakları araştırmacısı Cristian González, bu dalgayı “anti-demokratik bir eğilim: kriz zamanlarında bir azınlık grubuna yönelik fırsatçı saldırı” olarak tanımlıyor.

González openDemocracy'ye verdiği demeçte, bölge ciddi enflasyon, şiddet ve yolsuzluk sorunları yaşarken, "bazı politikacılar toplumsal cinsiyet ve cinsellik konularını vatandaşlarının dikkatini dağıtmak için... toplumda marjinalleştirilmiş insanlar pahasına alçakça bir manipülasyonda kullanıyor" dedi.

Ona göre, bu tüm vatandaşları ilgilendirmelidir. “Bugün manipülasyonun amacı toplumsal cinsiyet ve cinselliktir. Gelecekteki krizlerde başka hangi haklar politik olarak araçsallaştırılacak?” diye sordu.

Bölgedeki yasal değişiklikler, cinsel şiddetle ve ergen ve çocuk hamileliğiyle mücadelede bir araç olan cinsel eğitimin de altını oyuyor. Latin Amerika ve Karayipler dünyadaki en yüksek ikinci adolesan gebelik oranını kaydeder ; Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na göre, bölgedeki doğumların neredeyse %18'i 20 yaşın altındaki annelere tekabül ediyor. 

Ajans, "Bu gebeliklerin çoğu, bilgi eksikliğinin, doğum kontrol yöntemlerine sınırlı erişimin ve cinsel ve toplumsal cinsiyet şiddetinin bir sonucudur" diye uyarıyor.

Devletten trans karşıtı saldırılar

Ekim 2020 ile Eylül 2021 arasında bu ülkede işlenen 125 cinayetin kaydedildiği Dünyada Trans Saygıya Karşı Transfobi projesine göre Brezilya , queer ve cinsiyet çeşitliliğine sahip nüfus için açık ara en tehlikeli yer.

Başkan Jair Bolsonaro'nunki, bölgedeki diğer hükümetlerden daha fazla, LGBTQ kişilerin eşit haklarını kısıtlamak veya sorgulamak için federal bir politika düzenledi.

Minas Gerais Federal Üniversitesi'nden Profesör Marco Aurélio Máximo Prado openDemocracy'ye “Bolsonaro elimizdeki az şeyi yok etti ve var olan trans siyasetini tasfiye etti” dedi. 

Öğretim kadrosuna yönelik önyargı karşıtı kurslar artık sunulmuyor, translar için polikliniklerin fonları kesildi ve LGBT Ayrımcılığına Karşı Ulusal Konsey ortadan kaldırıldı. Transların yaşam beklentisi 35 yılı geçmiyor .

Buna ek olarak, hükümet yanlısı milletvekilleri , örneğin São Paulo eyaletinde ve Rio de Janeiro şehrinde sunulan ve sağlık hizmetlerinin 18 yaşın altındaki trans küçüklere hormon tedavisi sağlamasını yasaklayan faturalar aracılığıyla,  yasaları teşvik ediyor. 21 yaşın altındakiler için yaş ve cinsiyet değiştirme ameliyatları.

Şimdiye kadar, bu girişimlerin hiçbiri onaylanmadı. Ancak Prado, retoriğinin sıklıkla "belirli siyasi anlarda toplumu harekete geçirmek için" kullanıldığını açıkladı.

"Çocukların ve trans gençlerin hormonal tedavilere erişimini 'kurumsal şiddet' olarak tanımlamayı amaçlayan projeler var... çünkü çocukların cinsiyet ideolojisi dedikleri şeyden bu şekilde ihlal edildiğini düşünüyorlar."

Eitim amaçlı

Okullar özellikle politikacılar ve LGBTQ karşıtı aktivistler tarafından hedefleniyor. Brezilya'da , Mayıs ayında yayınlanan  bir HRW tasarısı önerildi - bazıları kabul edildi .

González openDemocracy'ye verdiği demeçte, "Yüksek Mahkeme onları yürürlükten kaldıran birkaç karar vermesine rağmen, bu yasalar şimdiye kadar sunulmaya devam ediyor" dedi.

“Politikacılar… bu toplumsal cinsiyet ideolojisi ve beyin yıkama argümanlarını siyasi amaçlar için kullanıyorlar” diye ekledi. 2018 seçim kampanyasında Bolsonaro, eski cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın solcu İşçi Partisi'nin kazanması halinde okullarda "toplumsal cinsiyet ideolojisi"nin hakim olacağını iddia etti. 

Öğretmenler ve sağlık uzmanları , insan haklarına yönelik saldırıları bildirmek için 1997 yılında Kadın Bakanlığı tarafından oluşturulan 100 numaralı telefon hattının 2020 yılından bu yana kullanımının, kamuoyunda “toplumsal cinsiyet” ile ilgili tartışmaları izlemek ve cezalandırmak amacıyla tahrif edildiğini söylüyorlar. özel kurumlar, COVID-19'a karşı aşılama, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim gibi konularda hükümetle aynı fikirde olmayanlara karşı isimsiz şikayetleri teşvik ediyor.

2021'de basın , bir felsefe öğretmeni ve bir belediye okulu müdürünün, sınıflarında cinsiyet, ırkçılık ve çeşitlilik hakkında konuştukları için Call 100'de kendilerine yönelik isimsiz şikayetlerin ardından polis tarafından soruşturulduğunu bildirdi . Soruşturmalar sonunda kapatıldı.

Gonzalez, "Bolsonaro, Brezilya'daki okullarda gerçekte ne öğretildiğinden asla bahsetmese de, insanlar çocuklarına bunun öğretilmesini istemediklerini söylüyorlar: cinsiyet eşitliği, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önlenmesi ve istenmeyen gebelikler."

Bu sorun, Bolsonaro'nun yeniden seçilmeyi arzuladığı bu yıl Ekim ayında yapılacak seçimlerde yeniden ortaya çıktı. HRW , okullarda cinsel eğitim verdikleri için öğretmenlere karşı sokaklarda, sosyal ağlarda ve hatta yasal işlemlerde suçlamaları ve saldırıları  belgeledi .

Peru'daki okullarda da benzer bir sansür uygulanıyor, bu yıl onaylanan ve ebeveynlere okullarda ne söylenebileceğini – daha da önemlisi, söylenemeyecek olanı – tanımlama yetkisi veren bir yasayla .

Mevzuat, yetkililerin, konuyla ilgili bilgi sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın, eğitim materyalleri ve okul müfredatı hakkında organize veli gruplarına danışmaları gerektiğini belirler. Ayrıca bu düzenlemelere uymayan eğitim görevlileri için yaptırımlar önermektedir.

Yasa, devlet okullarından toplumsal cinsiyet perspektifini ve kapsamlı cinsel eğitimi ortadan kaldırmayı amaçlayan 'Çocuklarımla uğraşma' grubunun üyesi ve Protestan papaz olan Kongre Üyesi Esdras Ricardo Medina Minayas tarafından sunuldu.

Proje  : 91 lehte ve 18 aleyhte oy, Peru Yüksek Mahkemesi'nin muhafazakar grup Ebeveynler Eylemde'nin 'Çocuklarımla ortalığı karıştırma' kampanyasının bir parçası olan girişimini reddetmesinden üç yıl sonra ciddi bir darbe aldı. – ulusal müfredattan toplumsal cinsiyete dayalı eğitimin çıkarılması.

Arjantin'de ulusal hükümet transların haklarını tanıyor olsa da , muhafazakar yerel yetkililerin federal politikalara direnme veya bunları çarpıtma girişimleri var.

Geçen yıl, kuzeydeki Chaco eyaletinin hükümeti, 2006 federal kapsamlı cinsellik eğitimi (ESI) politikasını uygulamak için bir kararname yayınladı, ancak bu “değerlerin” ne olduğunu belirtmeden “temel sosyal değerlere dayalı”.

Kısa bir süre sonra, Chaco yetkilileri, Metropolitan Evanjelik Masası tarafından düzenlenen ve İsa Mesih Kilisesi'nde düzenlenen "Bilimsel temeli ve değerleri olan Kapsamlı Cinsel Eğitim" adlı bir öğretmen yetiştirme kongresini onayladılar .

Cinsiyet kimliklerinin ve muhalefetin ESI yasasına aykırı olarak patoloji olarak nitelendirildiği kongreye bin öğretmen katıldı.

Uluslararası Af Örgütü ve Feminist Eğitimciler Ağı'ndan gelen sert eleştirilerin ardından , Chaco hükümeti tartışmalı kongreden uzaklaşmaya çalıştı , ancak 'itirafçı ESI'yi mümkün kılan kararname hala yürürlükte.

Dile karşı bir savaş

Bölgede - çoğu Brezilya'da, ama aynı zamanda Arjantin, Şili ve Uruguay'da - İspanyolca ve Portekizce dillerinin katı androsentrik ve ikili yapılarını sarsma girişimlerini önlemek için sunulan düzinelerce yasa tasarısı var.

Brezilya'nın 27 eyaletinin 14'ünde ve federal Kongre'de okullarda kapsayıcı dilin kullanımını yasaklayan ve cezalandıran 34 yasa teklifi sunuldu . Santa Catarina, Rondônia ve Mato Grosso do Sul'da yasaklar kabul edildi , ancak yüksek mahkeme bunları anayasaya aykırı olarak askıya alabilir .

Bu arada Arjantin'de , Buenos Aires Şehri Eğitim Bakanı Haziran ayında yaptığı açıklamada, okullarda 'e', ​​​​'x' ve 'gibi harf ve sembollerle sözcüklerin değiştirilmesini içerdiğinde kapsayıcı dil kullanımının yasaklandığını duyurdu. @' , "İspanyolca morfolojisine yabancı" olduğu için. Dilbilim uzmanları ve öğretmen sendikaları tarafından eleştirilen karar, 2012 Cinsiyet Kimliği Yasası'nı ihlal ettiği iddiasıyla mahkemede kınandı . 

Aynı adı taşıyan ve ülkenin en kalabalık başkentine komşu olan Buenos Aires eyaletinin iki kongre üyesi de benzer bir yasa tasarısı sundu.

Sonia Corrêa'ya göre, bu projeler otantik bir "ideolojik inançtan" ​​değil , 2023 seçimlerinde oy kullanma niyeti büyüyen " (aşırı sağcı milletvekili) Javier Milei'nin seçmenlerini memnun etme" girişimleridir. anketler .

Uruguay'da, eğitim yetkilileri bu yılın Nisan ayında "e", "x" ve @ hariç "kapsayıcı dilin İspanyolca dilinin kurallarına uygun olması gerektiğine"  

İktidar koalisyonunun bir parçası olan aşırı sağ Cabildo Abierto partisinden bir milletvekili tarafından sunulan bir yasa tasarısı , eyalet genelinde kapsayıcı dile etkili bir yasak getirmeyi amaçlıyor. Metin, geçen yıl Şili'de sunulan başka bir metinle neredeyse aynı olduğu için intihalle suçlandı .

Bu arada Paraguay , dünyada halk eğitiminde 'toplumsal cinsiyet'e herhangi bir atıfta bulunulmasını yasaklayan ilk ülke oldu.

Amerikan örgütü Alliance Defending Freedom tarafından desteklenen muhafazakar grupların yoğun bir kampanyasının ardından, 2017 tarihli bir kararname , "kamu eğitim kurumlarında toplumsal cinsiyet teorisine ve/veya ideolojisine atıfta bulunan basılı ve dijital materyallerin yayılmasının veya kullanılmasının yasaklanmasını" emretti.

Kültür Bakanlığı'nın bir dairesine tüm eğitim metinlerini gözden geçirmesi ve "ilgili uyum tekliflerini içeren bir rapor yayınlaması" için 60 iş günü süre verildi.

Bu incelemenin sonuçlarını inceleyen insan hakları avukatı ve feminist aktivist Mirta Moragas, openDemocracy'ye verdiği demeçte, yasağın "toplumsal cinsiyet" kelimesi etrafında bir tabu oluşturduğunu söyledi. Bu da fakültenin "kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet gibi belirli konularla ilgilenmekten kaçınmasına" neden oldu.

Paraguay, Güney Amerika'nın Güney Konisi'nde (Arjantin, Şili ve Uruguay'ı da içeren bir bölge) en yüksek genç gebelik oranına sahip olduğundan ve cinsel şiddetin yaygın olduğu için bu özellikle endişe vericiydi. Resmi rakamlara göre hemen hemen her gün 10-14 yaşları arasında iki kız çocuğu doğum yapıyor . 2022'nin ilk dört ayında, çocuklara ve ergenlere karşı 

Öğretim kadrosu "hareketsizlik durumuna girmeyi bitirdi... ve çocuklara ve ergenlere yönelik korkunç cinsel şiddet rakamlarıyla ve kızların çok yüksek hamilelik oranlarıyla... durumun sürekliliğinde neredeyse suç ortağılar", Moragas dedi..

Daha da kötüsü, Moragas incelemenin sonuçlarını analiz ettiğinde , sansürlenmiş eğitim materyallerinde başlangıçta "cinsiyet meselesinin neredeyse sıfır mevcudiyeti" olduğunu buldu.

İncelemenin kendisi "yanlış ve dağınık" idi. Okul metinlerinin ve içeriğinin reforme edilmesini önermesine rağmen, hangi değişikliklerin veya bunların nasıl yapılacağını belirtmedi.

Yasak, 2018 genel seçimlerinden altı ay önce kabul edildi ve Moragas, “Olası bir motivasyon tamamen popülistti, ancak bununla ilgili gerçek veya meşru bir endişe yoktu” dedi. Kararnameyi imzalayan Eğitim Bakanı Enrique Riera, "Kitapları toplumsal cinsiyet ideolojisi içeriyorsa meydanda yakacağını" söyledi .

Kanun kaçağı trans kimlikler

Latin Amerika'nın bazı bölgelerinde, trans nüfus hâlâ yaygın bir ayrımcılığa ve kimliklerini bastırmak için yenilenen girişimlere katlanıyor.

2017'de Bolivya'daki muhafazakar yasa koyucular , cinsiyete dayalı ayrımcılığın 2009 Anayasası ve iki ardışık düzenleme – 2010 Irkçılığa ve Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Yasası – tarafından yasaklanmasına rağmen, trans bireyler için eşit hakları reddeden bir anayasal karar aldı. , ve bu ilkeyi uygulayan 2016 tarihli Cinsiyet Kimliği Yasası.

Milletvekilleri Cinsiyet Kimliği Yasasına karşı anayasaya aykırılık davası açtılar. Anayasa mahkemesi bu talebi kısmen reddetmiş ve transların isimlerini ve kayıtlı cinsiyetlerini değiştirme hakkını onamış, ancak translara eşit haklar tanıyan 11. maddenin bir kısmını anayasaya aykırı bulmuştu. Bu kararın bir sonucu da, trans kadınların kadın kotası onlar için geçerli olmadığı için seçmeli pozisyonlara başvuruda zorluk yaşamalarıdır.

Red Latinoamericana GayLatino'nun yönetici danışmanı Ronald Céspedes openDemocracy'ye verdiği demeçte, "utanç verici bir anayasal karar" dedi. "İnsanların cinsiyet kimliği hakkını tanıyor ama onları temel haklarından mahrum bırakıyor... Bir transa 'adını ve cinsiyet bilgilerini değiştirebilirsin ama aynı haklara sahip değilsin' demek gibi bir şey."

HRW'den Cristian González'e göre Guatemala'da geçen yıl sunulan "çocukları ve ergenleri cinsiyet kimliği bozukluklarından korumaya" yönelik bir yasa tasarısı "tamamen ayrımcı".

1. madde, “çocuklar ve ergenler, doğumda cinsel cinsiyetlerine (sic) göre kimliklerinin ihlal edilmeme hakkına sahiptir”; 2. madde ise bu kişilerin "doğum cinsiyetinin kimliğini, cinsiyet değiştirmeyi veya doğal cinsel kimliğin varyasyonunu temsil eden, teşvik eden veya gösteren" tüm materyallerden "korunmaları" gerektiğini belirtir.

Proje, okullarda cinsiyet kimliğine ilişkin bilgilerin yayılmasını yasaklamayı ve medyayı transları gösteren veya onlardan bahseden programları 18 yaşından küçükler için yasak olarak etiketlemeye zorlamayı amaçlıyor.

González'e göre, Eğitim Komisyonu tarafından onaylanan ve Kongre'de ağır muameleye tabi tutulan metin, başka bir acil siyasi sorun ortaya çıktığında "toplumun dikkatini dağıtma" amacını da taşıyor.

Queens of the Night Trans Örgütü'nün direktörü aktivist Stacy Velásquez openDemocracy'ye verdiği demeçte, "Bu girişimle, 'transodyant' insanlar translara karşı ayrımcılığın özgür bir yoluna sahipler" dedi. 

8 Mart'ta Kongre , diğer şeylerin yanı sıra homofobiyi yasallaştıran ve kürtaj cezalarını sertleştiren hayatın ve ailenin korunması yasasını onayladı. Ancak anayasaya aykırı içeriği ve uluslararası anlaşmaların ihlali nedeniyle Başkan Alejandro Giammattei tarafından ilan edilmedi.

Latin Amerika ve Karayipler'deki Transların Durumu Belgeleme Merkezi'ne göre, 2019-2020 yılları arasında Guatemala'da 18 trans öldürüldü. Her iki vaka da araştırılmıyor.

Haziran 2021'de Reinas de la Noche başkanı Andrea González, Redtrans aktivisti Ceci Ixtapa'nın dövülerek öldürülmesinden iki gün sonra kurşunlarla delik deşik edildi . Her ikisi de yetkililere tehdit aldıklarını bildirmişti. Ulusal İnsan Hakları Gözlemevi , 2021'de transların şiddete dayalı yedi ölümünü daha kaydetti.

HRW'den González'e göre, LGBTQ nüfusuna yönelik şiddet El Salvador'da kalıcı bir sorun.

Bu şiddet, geçen yıl 166 LGBTQ insanının Ve Mart sonunda Kongre tarafından onaylanan tartışmalı istisnai rejimle zulüm daha da kötüleşti ve anayasal güvenceleri askıya aldığı için 19 Temmuz'da dördüncü kez uzadı .

González, "Başkan Nayib Bukele iktidara gelmeden önce ulusal düzeyde bazı ilerlemeler oldu" dedi.

Örneğin, yetkililer, Sosyal İçerme Sekreterliği'nde, Bukele tarafından ortadan kaldırılan ve yerine Kültür Bakanlığı'na bağlı bir Cinsiyet Birimi olan bir Cinsel Çeşitlilik Birimi oluşturdu.

"Birçok aktivist bu değişikliği haklarına bir saldırı olarak gördü, çünkü LGBTQ bireylere yönelik şiddet ve içerme mutlaka kültürel bir sorun değil, daha çok bir sosyal içerme sorunudur" dedi.

2018'de sunulan cinsiyet kimliği yasa tasarısı da Bukele'nin hükümete gelmesinden sonra rafa kaldırıldı.

Trans aktivist Ambar Alfaro openDemocracy'ye yaptığı açıklamada, "Mevcut yasa, ismin cinsiyet hakkında yanıltıcı olamayacağını, yani vajinanız varsa Pedro olarak adlandırılamayacağınız, cinsiyetinize göre bir adınız olması gerektiğini söylüyor" dedi. .

Ancak Şubat ayında, yüksek mahkemenin anayasa dairesi, transların isimlerini değiştirme hakkına sahip olduklarına hükmetti ve Yasama Meclisine bu hakkı kanunla yürürlüğe koyması için bir yıl verdi.

Metin Mariana Carbajal / openDemocracy

*Bu metin ilk olarak openDemocracy tarafından yayınlanmıştır. Burada okuyabilirsiniz .

Editör: TE Bilisim