Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sorularının sızdırıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada 29 kişi hakkında adli ve idari işlem başlatıldığını duyurdu. İşlem başlatılanlar arasında bir okul yöneticisinin de bulunduğu açıklandı.
Bakan Tekin, 2 Haziran 2024’te yapılan sınavın ardından sosyal medyada dolaşıma giren ve sınav sorularının çalındığı yönündeki paylaşımlar üzerine inceleme başlatıldığını belirtti. Sabah oturumunda saat 10.45’te tamamlanan sözel bölümden sonra, bir okul idarecisinin sınav sorularını fotoğraflayarak saat 11.57’de PDF formatında sosyal medyada paylaştığını ifade etti.
Ancak paylaşılan PDF dosyasının Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olmadığını vurgulayan Tekin, "Bu PDF bize ait değil. Bizim sistemimizde böyle bir dosya yok. Bu iddialar teknik olarak imkânsızdır" dedi. Tekin, sınavdan önce herhangi bir sızıntı olmadığını, iddiaların asılsız olduğunu ifade etti.
Adli ve idari soruşturmanın sürdüğünü belirten Tekin, delil durumuna göre bazı kişiler hakkında ceza davası açılabileceğini söyledi. Soruşturmanın detaylarının önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı açıklandı.
719 Öğrencinin Tam Puan Alması da Tartışma Konusu
Sınavda 719 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan alması da kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Bu durumu değerlendiren Tekin, sınavın müfredata uygun, ek kaynak kullanılmadan çözülebilecek düzeyde hazırlandığını belirterek, çok sayıda birincinin çıkmasını "olağan" olarak değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, sınav güvenliğini sağlamak için yeni önlemler üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki dönemlerde bu önlemlerin daha da sıkılaştırılacağını duyurdu.