BM kuruluşları, 1.29 milyon Lübnanlı ve 700.000 Suriyeli mülteci de dahil olmak üzere Lübnan'da yaklaşık iki milyon insanın, ülkeyi etkileyen çoklu krizlerin bir sonucu olarak bir tür gıda güvensizliği yaşadığını ve durumun önümüzdeki aylarda daha da kötüleşmesinin beklendiğini söyledi . 

Lübnan'ın ilk  Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC) Akut Gıda Güvensizliği Analizi  , durumun bu yıl Ocak ve Nisan ayları arasında kötüleşeceğini ve 2,26 milyon insanın - 1,46 milyon Lübnanlı ve yaklaşık 800.000 mültecinin - "kriz" içinde olması beklendiğini öngörüyor. Aşama veya daha kötüsü, acil yardıma ihtiyaç duyma.

Ekran görüntüsü 2023-01-20 085118

Analizin sonuçları, Tarım Bakanı Abbas Hajj Hassan, Lübnan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilcisi Nora Ourabah Haddad ve Dünya Gıda Programı ( WFP ) Lübnan Ülke Direktörü Abdallah Al Wardat tarafından resmi olarak açıklandı.

BM Lübnan Özel Koordinatör Yardımcısı İmran Rıza ve süreçte yer alan diğer paydaşlar da lansmanda yer aldı.

İhtiyaç düzeyini kaydedin

Para biriminin büyük ölçüde değer kaybettiği, koruyucu gıda sübvansiyonlarının kaldırıldığı ve yaşam maliyetlerinin önemli ölçüde arttığı üç yıllık ekonomik kriz, ailelerin her gün yeterli gıdaya ve diğer temel ihtiyaçlara erişimini engelliyor.

WFP'den Abdallah Al Alwardat, “Lübnan'da her zamankinden daha fazla insan artık yardıma muhtaç” dedi. "Bu bulgular son derece rahatsız edici ve Lübnan'daki birçok insanın şu anda karşı karşıya olduğu korkunç durumu yansıtıyor."

 Nora Ourabah Haddad'a göre , “IPC sonuçları bize ülkedeki gıda güvenliğinin kasvetli bir resmini veriyor. Ülkenin tarımsal gıda sistemlerini daha verimli, daha kapsayıcı, daha dayanıklı ve daha sürdürülebilir hale getirmek için dönüştürmeye yönelik acil ihtiyacı yeniden teyit ediyorlar”.

Entegre bir yaklaşım

Çalışmanın, "insani ve kalkınma müdahalelerini entegre bir yaklaşımla birleştirerek en çok ihtiyaç duyan insanlara sürdürülebilir destek sağlamak için" ulusal ve uluslararası paydaşların bir araya gelmesinin önemini vurgulamak için bir fırsat sunduğunu söyledi.

Eylül ayında 55 ulusal uzman tarafından yürütülen araştırma, Akkar ilçesinin Lübnanlılar arasında en yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşadığını, ardından Baabda, Baalbek ve Trablus'un geldiğini ortaya koydu.

Suriyeli mülteciler arasında, Zahle bölgesi en yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği kaydederken, onu Baalbek ve Akkar izliyor. 

Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin sınıflandırılması, IPC Küresel Ortaklığı tarafından dünya çapında geliştirilen ve uygulanan yerleşik IPC protokolleri kullanılarak yapılmıştır.

Bekçi hükümetin Tarım Bakanı Dr. Abbas Hajj Hassan, lansmanın “Lübnan'ın maruz kaldığı krizlere ayak uyduran çözümleri sosyal ve ekonomik krizler ışığında birlikte tartışma fırsatı” sağladığını söyledi.

'Gerçekçi vizyon' gerekli

“Amaç her zaman Lübnan toplumu için ekonomik ve sosyal düzeylerde ortak gerçekçi bir vizyon yaratmak, gıda güvenliğiyle bağlantı kurmak ve bundan taviz verilmemesini sağlamak ve aynı zamanda Lübnan vatandaşlarının güvence altına alma kabiliyetini sağlamak olmuştur. günlük ihtiyaçlar."

İki BM kuruluşu lansmanla ilgili yaptıkları basın açıklamasında, yardımları Lübnan genelinde genişletirken, “devam eden yerel ve küresel krizler nedeniyle insanların ihtiyaçlarının da artmaya devam ettiğini söylediler. Bu zorluklar daha fazla insanı gıda güvensizliğine itiyor ve onların yeterli gıda ve beslenmeye erişmelerini giderek zorlaştırıyor.

Bağışçılarımızın taahhütleri için minnettarız ve bu kritik durumun ele alınmasına yardımcı olmak için uluslararası toplumdan ek destek çağrısında bulunuyoruz. Acil önlem alınmazsa, bu savunmasız nüfusların sağlığı ve esenliği üzerindeki sonuçlar çok ağır olacaktır.”

Editör: Güven BOĞA