Öğretmenler ve öğrenciler de dahil olmak üzere binlerce Macar, hükümeti protesto etmek için Pazar günü Budapeşte'de yürüyüş yaparak öğretmenlere daha yüksek maaş verilmesini ve gelirleri aşındıran yükselen enflasyonun önüne geçilmesini talep etti.

Milliyetçi Başbakan Viktor Orban'ın ekonomik istikrarı koruma ve hatta hane halkı enerji faturalarında bir üst sınır koruma sözü vermesinden birkaç saat sonra, Tuna Nehri üzerindeki bir köprüden yürürken protestocular "Orban kaybolsun" ve "Öğretmen yoksa gelecek yok" gibi pankartlar taşıdı. 

Ekran görüntüsü 2022-10-24 062319

Ancak en geç bir dizi hükümet karşıtı protestoda katılımcılar, hükümetinin öğretmenlere yetersiz maaşlar vererek yüzüstü bıraktığını, Eylül ayında %20'yi aşan ve hala yükselmeye devam eden enflasyonun dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

Protestolara ilk kez katılan posta taşıyıcısı Gyongyi Bereczky, "Çocuklarım için buradayım, değişiklik olmalı" dedi. "Bu kaçak enflasyon... artık hiç tasarruf edemiyoruz, sadece fiyatlar yükselirken ikimizi bir araya getiremeyiz."

Öğretmenler ve öğrenciler daha yüksek ücretler, derinleşen öğretmen açığına bir çözüm ve grev hakkı için protesto yapıyorlar. 

Ekran görüntüsü 2022-10-24 062403

Ülke, Sovyet yönetimine karşı 1956 ayaklanmasının yıldönümünü kutlarken, Nisan ayında art arda dördüncü kez seçilen Orban, Pazar günü erken saatlerde, gelecek yılın komşu Ukrayna'daki savaşla zorluklar yaratacağını söyledi.

Orban, Budapeşte'nin yaklaşık 200 km (124 mil) batısındaki Zalaegerszeg'de destekçilerine "Doğuda bir savaş ve Batı'da bir ekonomik kriz" diyerek, "AB'de mali kriz ve ekonomik gerileme" olduğunu da sözlerine ekledi.

"1956'da zor zamanlarda birliğin gerekli olduğunu öğrendik... ekonomik istikrarı koruyacağız, herkesin bir işi olacak, enerji faturalarında üst sınır planını savunabiliriz ve aileler kendi başlarına bırakılmayacak."

Gaz ve elektrik faturalarındaki tavanlar, Orban'ın politikalarının temel planını oluşturuyor, ancak bu yıl, enerji fiyatlarının artması ve devlet bütçesine yük getirmesi nedeniyle planın maliyetleri arttı. Hükümet, 1 Ağustos'tan itibaren yüksek kullanımlı haneler için üst sınırı kaldırmaya zorlandı.

Temmuz ayında onaylanan bütçe yasasının önümüzdeki yıl %4,1 büyüme öngörmesi ve enflasyonun %5,2 olarak görülmesi nedeniyle Aralık ayında 2023 bütçesini değiştirecek. Ekonomik büyümenin şimdi gelecek yıl %1'e yavaşlaması bekleniyor.

Forint, bu ayın başlarında rekor düşük seviyelere geriledi ve merkez bankasını acil bir hareketle faiz oranlarını artırmaya zorladı.

Editör: Güven BOĞA