Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Kanser Günü'nden hemen önce Cuma günü yaptığı açıklamada, meme kanseriyle mücadeleye yönelik BM liderliğindeki küresel bir girişimin 2040 yılına kadar 2,5 milyon hayatı kurtarabileceğini söyledi.

DSÖ'ye göre her yıl 2,3 milyondan fazla kadına meme kanseri teşhisi konuyor ve bu da meme kanserini tüm yetişkinleri etkileyen dünyadaki en yaygın kanser yapıyor.

Sınırlı sayıda yüksek gelirli ülke 1990'dan bu yana meme kanseri ölümlerini yüzde 40 oranında azaltabilmiş olsa da, daha yoksul ülkelerdeki kadınlar için ana zorluklardan biri zamanında teşhis almaktır.

DSÖ'den Dr. Bente Mikkelsen Cenevre'de gazetecilere “Birçok düşük ve orta gelirli ülkede meme kanserinde hayatta kalma oranı yüzde 50 veya daha az” dedi. Ancak oranın" yüksek gelirli ülkelerde en iyi bakımı alabilenler için yüzde 90'dan fazla " olduğunu vurguladı.

Ekran görüntüsü 2023-02-04 114601

Tedros: her yerde bir öncelik

Bu eşitsizliklerin üstesinden gelmek ve 4 Şubat'taki Dünya Kanser Günü'ne denk gelmek üzere, BM ajansının  Küresel Meme Kanseri Girişimi  meme kanseri ölümlerini yılda yüzde 2,5 oranında azaltmayı hedefliyor.

“Daha zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkeler, meme kanserinin artan yükünü en az yönetebiliyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bireyler, aileler, topluluklar, sağlık sistemleri ve ekonomiler üzerinde muazzam bir baskı oluşturuyor, bu nedenle  sağlık bakanlıkları ve her yerdeki hükümetler için bir öncelik olmalıdır" dedi.

“Meme kanserini önleyecek  ve hayat kurtaracak araçlara ve bilgi birikimine sahibiz. DSÖ, meme kanserini daha erken teşhis etmek, daha hızlı teşhis etmek, daha iyi tedavi etmek ve meme kanseri olan herkese kansersiz bir gelecek umudu vermek için başta düşük ve orta gelirli ülkeler olmak üzere 70'ten fazla ülkeyi destekliyor.”

Çerçevede

Ülkeye özgü ihtiyaçları ele almak ve hükümetlere rehberlik sağlamak için girişimin çerçevesinin üç ayağı vardır: erken teşhisi teşvik etmek için sağlık kontrollerinin teşvik edilmesi; zamanında teşhis ve etkili tedavilerle tedavi.

2040 yılına kadar, dünya çapında her yıl üç milyondan fazla vaka ve bir milyondan fazla ölüm bekleniyor. Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 75'i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşecek.

DSÖ Küresel Meme Kanseri Girişimi Tıbbi Sorumlusu Dr. Ben Anderson, “Ülkelerde kanseri ele alacaksak, meme kanserini gerçekten önleyemeyiz” dedi.

“Bu, erkekler ve kadınlar arasında en sık görülen kanserdir, dünya çapında bir kadının kanserden ölmesinin en olası nedenidir,  ülkelerin yüzde 86'sında kadınlar arasında en yaygın kanserdir ve bir numaralı ya da Ülkelerin yüzde 95'inde kansere bağlı ölümlerin iki nedeni olduğundan, önümüzdeki yıllarda üzerine inşa edilecek bir çerçeveye sahip olmak önemli bir başlangıç ​​noktasıdır."

Ülkelerin yüzde 95'inde meme kanseri, kadın kanser ölümlerinin birinci veya ikinci önde gelen nedenidir.

Bununla birlikte,  DSÖ'ye göre meme ve rahim ağzı kanserinden ölümlerin yaklaşık yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.

Editör: Haber Merkezi