Geri dönüşüm malzemeleri ve 3D yazıcılarla hazırlanan oyunların yer aldığı etkinlikte, liseli gönüllüler de öğrendiklerini çocuklarla paylaştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin 13 ilçesindeki çocukları bilim, teknoloji ve üretim odaklı çalışmalarla buluşturmak amacıyla düzenlenen “Akıl ve Zekâ Oyunları Şenliği”nin son durağı Tarsus oldu.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Tarsus Ötüken Vadi Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde gerçekleştirilen şenlik, çocukları doğa, teknoloji ve oyunla bir araya getirdi.

Geri dönüşüm malzemeleri, 3D yazıcılar ve farklı üretim teknikleriyle hazırlanan oyunlara yoğun ilgi gösteren çocuklar; strateji geliştirme, dikkat, hafıza, problem çözme ve denge becerilerini destekleyen etkinliklere katıldı. Aileler de çocuklarıyla birlikte oyun oynayarak keyifli vakit geçirdi.
Bilim, teknoloji ve eğlence bir arada
Ötüken Vadi Park’ta gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, farklı yaş gruplarına uygun olarak hazırlanan çok sayıda akıl ve zekâ oyununu deneyimledi. Etkinlikler, çocukların eğlenirken öğrenmesini ve dijital ekranlardan uzaklaşarak sosyal etkileşim kurmasını amaçladı.
Şenlikte oyunların yanı sıra müzik ve dans etkinlikleri de düzenlendi. Yaz tatili boyunca Kadın ve Çocuk Atölyesi’ndeki eğitimlerden yararlanan lise öğrencileri, katılım belgelerini aldıktan sonra çocuklara eşlik etti.
Gençler, atölyelerde öğrendikleri bilgileri çocuklarla paylaşırken gönüllülük ve toplumsal sorumluluk çalışmalarında da deneyim kazandı.

“Oyunlarımızda üretim odaklı ilerledik”
Ötüken Vadi Park Kadın ve Çocuk Atölyesi Sorumlusu Emre Aşkın, şenlikte çocukların kullanımına sunulan oyunların önemli bir bölümünü atölyede kendilerinin ürettiğini söyledi.
Yaz tatili boyunca çocuklara akıl ve zekâ oyunlarının yanı sıra robotik kodlama gibi farklı alanlarda eğitim verdiklerini belirten Aşkın, şöyle konuştu:
“Yaz tatili boyunca çocuklara destek sağladık. Oyunlarımızı ve derslerimizi yaparken çocuklar çok eğlendiler ve üretim odaklı ilerlediler. Kış döneminde çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız. Ötüken Vadi Park bölgesinde etkinliklerimize yoğun katılım oluyor. Ders programlarımızı çocukların okul saatlerine göre oluşturuyor, onları okul saatlerinin dışında atölyemize davet ediyoruz.”
Aşkın, atölye çalışmalarına katılmak isteyen çocukların “Alo 185 Teksin Çağrı Merkezi” üzerinden bilgi alabileceğini kaydetti.
Genç gönüllüler çocuklarla deneyimlerini paylaşıyor
Atölyedeki lise grubu öğrencilerinin gönüllülük çalışmaları kapsamında etkinliklerde görev aldığını ifade eden Aşkın, gençlerin aldıkları eğitimlerin ardından öğrendiklerini çocuklara aktardığını belirtti.
“Mersin’in genç gönüllülerini oluşturduk” diyen Aşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gençlerden oluşan grubumuz çeşitli eğitimleri aldıktan sonra atölyemizde düzenlenen etkinliklerde görev yapıyor. Sosyal sorumluluk kapsamında topluma hizmet uygulamaları gerçekleştiriyorlar. Öğrendiklerini diğer çocuklarla paylaşıyorlar. Çocuklarla temas kurmaktan büyük mutluluk duyuyorlar. Birlikte olmanın ve takım ruhunu geliştirmenin güzel bir örneğini sergiliyoruz.”
Daha fazla çocuğa ulaşmak istediklerini vurgulayan Aşkın, “Her çocuğa dokunmak istiyoruz. Bunun için çocukların buraya gelmesi yeterli. Yeni bir gelecek için onları birlikte üretmeye davet ediyorum” dedi.

Çocukların bilişsel gelişimleri destekleniyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı çalışanı Pervin Tekin de etkinliklerle çocukların hem eğlenmesini hem de tablet ve bilgisayar ekranlarından bir süre uzaklaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Akıl ve zekâ oyunlarının çocukların gelişimine sağladığı katkıya dikkat çeken Tekin, “Çocuklarımız bu etkinliklerden çok keyif alıyor. Aynı zamanda evde kullandıkları tablet ve bilgisayardan biraz uzaklaşmış oluyorlar. Bilişsel gelişimlerini ve akıl yürütme becerilerini destekliyoruz. Oyunlar, odaklanma becerilerinin gelişmesine de katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Tekin, etkinliklere katılmak isteyen bütün çocukları Kadın ve Çocuk Atölyesi’ne davet etti.
Liseli öğrenciler gönüllülük deneyimi kazandı
Atölyeden yararlanan lise öğrencisi Hilal Okur, üç aylık süreç boyunca gezilere, yazılım eğitimlerine ve çocuklarla birlikte düzenlenen etkinliklere katıldığını anlattı.
Topluma yararlı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Okur, “Burada çocuklarla birlikte şenlikler yaptık ve yazılım öğrendik. Topluma faydalı ürünler hazırladık. Katılım belgelerimizi aldığımız için çok mutluyum. Emeğimizin karşılığını aldık” dedi.
Şenlikte gönüllü olarak görev almanın kendisi için önemli olduğunu dile getiren Okur, “Lise öğrencisiyken böyle bir çalışmanın içinde yer almak gurur verici. Çocuklarla birlikte olmak ve onlarla beraber öğrenmek çok güzel” diye konuştu.
Çocuklar en sevdikleri oyunları anlattı
Şenliğe katılan çocuklardan Ayşe Sade Kara, üç taş ve dedektif gibi farklı oyunları oynadıklarını belirterek etkinliği çok beğendiğini söyledi.
İdris Erdoğan ise en çok eşya bulmaca ve üç taş oyunlarına ilgi gösterdiğini ifade ederek, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Asude Ece Akın, alanda çok sayıda oyun bulunduğunu ve şenlikte eğlenceli zaman geçirdiğini belirtirken, Zeynep Kaplan da sayı ve renkleri yerleştirmeye dayalı oyunların ilgisini çektiğini anlattı. Akıl ve zekâ oyunlarının zihinsel gelişim açısından yararlı olduğunu söyleyen Kaplan, öğretmenlerine ve Mersin Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Atölyeye düzenli olarak katıldığını belirten Rukiye Gül, en çok renk çarkı ile renk yapbozunu sevdiğini söyledi.
Elif Erba Ekici ise atölyede oyun oynamanın yanı sıra kodlama ve dans etkinliklerine de katıldıklarını belirterek, “Burada zaman çok güzel geçiyor. Önceki yaz tatillerinde de geliyordum. Verimli bir yaz geçirdim” ifadelerini kullandı.




