Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Mersin EYT), 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, TÜED Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi; "Bizlere yıllardır sahte TUİK verilerine göre yapılan zamlardan derhal vazgeçilmelidir."

Ortak açıklamada şunlar ifade edildi;

WhatsApp Image 2024-01-04 at 13.35.54 (1)

2023 yılını geride bıraktık, bizler adına hak kayıplarımızın olduğu bir yıldı. Aklı bilimi çağdaşlığı önceleyen ülkelerde daha büyük doğal afetler daha az hasarla atlatılırken, yandaş tarikat kontenjanından atanan yetersiz yöneticilerin elinde kurumlarımız kötürüm oldu.6 Şubat 2023 depreminde  100 binlerce yurttaşımız günlerce yıkılan binaların enkazında, sesimi duyan var mı  diyerek can pazarı yaşadı. Onbinlerce  canımızı  kaybettik,  daha fazlamız  yaralandık, sakat kaldık. Yöneticileri deprem bölgesi  olan ülkemiz için  bilimi rehber edinen tedbirleri almaya çağırıyoruz.

Emeklilerin sorunları çok büyük, hiçbir emekli örgütü tek başına bunun altından kalkamaz. Bu bilinçle güzel Mersin’imizde EYT, TÜED ve 2021 Tüm Emekli Sen olarak sesimizi birleştirdik, bu açıklamayı ortaklaşa düzenledik. İş birliğimizin devamı ve genişlemesi için üzerimize düşen çabayı göstermeye devam edeceğiz.

WhatsApp Image 2024-01-04 at 13.35.53

Soykırım dursun

Filistin'de Amerika İsrail ikilisinin soykırımı dünya halklarının ayağa kalkmasına, kitlesel gösterilerine rağmen devam ediyor.İsrail'in durdurulması için mali, ticari, ekonomik yaptırımların da devreye girmesi gerekiyor.Filistin ulusunun kahramanca mücadelesini selamlıyor, direnişin halkların barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacağına inanıyoruz.

Mücadele kazandırır

EYT'liler de aramızda; onlar 8 Eylül 1999 tarihinde kabul edilen 4447 no'lu yasayla bir gecede kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı yerine 58 ve  60 yaş şartına tabii tutuldular.  Yani yasanın gerektirdiği prim gün sayısını doldurdukları hâlde yaşları dolana kadar beklemek zorunda kaldılar. 2008 yılında 5510 no'lu kanunla ise ilk kez işe başlayanların emeklilik yaşı 65 oldu. Bu  haksız uygulamaların değişmesi için yıllarca ter döken, seslerini en sağır kulaklara duyuran, eksik de olsa yasanın çıkmasını sağlayan EYT'lileri selamlıyoruz. Emekli olan arkadaşlarımızla artık aynı kulvardayız, yasanın eksiklerini gidermek, emekli haklarını yükseltmek için bir aradayız.

WhatsApp Image 2024-01-04 at 13.35.54 (2)

Bütçeden aldığımız pay.

İktidar daha dün,  ülkemizde    2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yapılırken bugün aylık ortalama 21.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Elbette inanıyoruz, gerçekten de ihracatımız arttı. Yani ülkemizin geliri arttı. Ama emeklinin geliri bu yıllar içinde sefalet düzeyine düştü. Emekliler arasında konut sahibi olma oranı her yıl azalıyor, daha önce emekli ikramiyesiyle konut sahibi olunabiliyordu, şimdiyse maaşlar kiraya bile yetmiyor.

2002 yılında asgari ücret 184 lira iken en düşük emekli aylığı bunun yüzde 40 fazlası olan 257 liraydı. Bugün en düşük emekli aylığının 17002 liralık asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 23802 lira olması gerekiyor

Asgari ücret;

Açlık sınırının altındaki ücret asgari değil sürünme ücretidir; bundan derhal vazgeçilmeli ve acilen yükseltilmelidir. Emekli, çalışma yaşamının sonuna gelip usta bir işçi-emekçi olarak emekli olduğunda asgari ücretin üzerinde bir maaşı elbette ki hak etmiştir.Çünkü asgari ücret toplumun ortalama ücreti olamaz, her emekçi insanca yaşamaya yetecek ücrete layıktır.

Serbest Piyasayla Olmaz

Son verilere baktığımızda TUİK aylık yüzde 2.93, gecen aralık ayına göre yüzde 64,77, yıllık yüzde 53, 86 enflasyon açıkladı. Oysa ki bağımsız kuruluşlar daha yüksek oranlar açıkladılar.  Örneğin İTO yüzde 74,88 ve ENAG  yüzde 127,21 olarak açıkladı. Gerçek mutfak enflasyonunun ise daha yüksek olduğunu biz yoksullaşan emekçiler yaşayarak görüyoruz.

Bizler vergide de gelirde de ADALET istiyoruz. Dolaylı vergiler kaldırılmalı ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı ve gelirde açılan makas kapatılmalıdır. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu politikalardan vazgeçilmelidir.

Eğitim Gücü Sen’den Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne mobbing tepkisi Eğitim Gücü Sen’den Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne mobbing tepkisi

Bu durumu tersine çevirmek için derhal planlı, kamucu, üreten ekonomik modele geçilmelidir.

Bizlere yıllardır sahte TUİK verilerine göre yapılan zamlardan derhal vazgeçilmelidir. Mutfaklarımız yangın yerine dönmüş durumdadır. Sağlıklı beslenmeyi bırakın artık kiramızı ödeyemez hâle gelmiş durumdayız. Korkarız ki bu politikalardan vazgeçilmez ise, artık bu ülkenin emeklileri sokakta yaşamaya başlayacaktır.  Emekliler/emekçiler seçimden seçime göz boyayan politikalarınıza aldanmayacak.  Yeter diyoruz, vaz geçin bu politikalardan.

TALEPLERİMİZ

1.En düşük emekli maaşı 23.802 TL ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.

2.Memurlara Ağustos’da seyyanen ödenen 8200 TL tüm emeklilere de derhal ödenmelidir.

3.Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.

4. Anayasanın “Sendika Kurma Hakkı” ve “Toplu Sözleşme Hakkı” ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine “Emekliler” veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.

5. Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.

6. Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.7.  Aylık bağlama oranı (ABO)  eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.

8. Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.

9. İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.

10. Bayram ikramiyesi adı altında verilen harçlıklardan vaz gecilmeli ve Tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.

11. SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.

12. Emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın.

13. Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

14. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

YAŞASIN EMEKLİLERİN BİRLEŞİK MÜCADELESİ!!!

KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA, YA HEP BERABER YA HİÇ BİRİMİZ!!!

Editör: Süleyman Devrim Boğa