Mersin’de Kadın Gazeteciler Derneği Kuruldu

Mersin’deki kadın gazeteciler, sektörde karşılaştıkları eşitsizliklere karşı örgütlü mücadele yürütmek amacıyla Kadın Gazeteciler Derneği'ni kurduklarını duyurdu. Dernek üyeleri, "Eril medyaya karşı feminist basın diyerek çıktığımız bu yolda mesleki dayanışmayı, kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin haklarını, cinsiyet eşitliğine dayanan haber dilini ve mesleğimizi omuz omuza öreceğiz” ifadelerini kullandı.

Kadın Gazetecilerin Sorunlarına Dikkat Çekildi

Dernek üyeleri, derneğin kuruluşunu kamuoyuna duyurmak amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir basın açıklaması düzenledi. Gazeteci Gamze Şimşek, dernek adına yaptığı açıklamada, patriyarkanın hayatın her alanını sardığını ve kadın gazetecilerin düşük ücretler, uzun mesai saatleri, mobbing ve hak ihlalleri ile mücadele etmek zorunda kaldığını vurguladı. Şimşek, kadın+ gazetecilerin sektörün en çok sömürülen kesimi olduğunu belirtti.

Öğretmenlerin Yeni Sınav Görevi Ücretleri Bellli Oldu Öğretmenlerin Yeni Sınav Görevi Ücretleri Bellli Oldu

Kadın Gazeteciler Derneği Mersin (1)

"Kadın ve LGBTİ+ Gazeteciler Yalnızlaştırılıyor"

Şimşek, kadın+ gazetecilerin erkek meslektaşlarına göre güvencesiz çalıştığını, düşük pozisyonlarda istihdam edildiğini ve cam tavan engeliyle karşılaştığını ifade etti. Mesleklerinden dolayı zorlanmış ve tükenmiş hisseden kadınların oranının yüzde 59 olduğunu belirten Şimşek, bu oranın erkeklerde yüzde 26,8 olduğunu dile getirdi. Kadın+ gazetecilerin örgütlenme kanallarının kapatılması, işten atılma ve hapis gibi cezalarla yalnızlaştırıldığını söyledi.

"Eril Zorbalığa Karşı Duracağız"

Türkiye’de gazetecilik tarihini, feminist mücadeleleriyle güçlendirecek bir kuruluş olarak yola çıktıklarını belirten Şimşek, kadın+ gazetecilerin örgütsüzlüğüne son vermek ve eril medyaya karşı dayanışma içinde olmak amacıyla Kadın Gazeteciler Derneği’ni kurduklarını ifade etti. Şimşek, “Eril patronların baskılarına ve zorbalıklarına karşı bir arada durmak ve mesleğimizi etik çerçevede icra edebilmek için yola çıktık” dedi.

"Mesleğimizde Eşitliği Omuz Omuza Öreceğiz"

Kadın gazeteciler olarak iş yerlerinde ve meslek hayatlarında karşılaştıkları tüm eşitsizliklere karşı örgütlü mücadele edeceklerini vurgulayan Şimşek, “Eril medyaya karşı feminist basın diyerek çıktığımız bu yolda mesleki dayanışmayı, kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin haklarını, cinsiyet eşitliğine dayanan haber dilini ve mesleğimizi omuz omuza öreceğiz” şeklinde konuştu. Şimşek, son olarak örgütlenmek isteyen tüm kadın+ gazetecilere çağrıda bulunarak, “Eril medyaya karşı feminist basını inşa etmek ve birlikte güçlüyüz demek için sizleri de aramıza bekliyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi