BM mülteci kuruluşu UNHCR Cuma günü yaptığı açıklamada, batı ve orta Afrika'da yıkıcı selden sonra yaklaşık 3.4 milyon insanın yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Uyarı, Nijerya, Çad, Nijer, Burkina Faso, Mali ve Kamerun'u kasıp kavuran on yılın en kötü sellerinin ortasında geldi.

UNHCR sözcüsü Olga Sarrado, kuzeydoğudaki sel sularının ülke içinde yerinden edilmiş insanlar ve Borno, Adamawa ve Yobe Eyaletlerinde ev sahibi topluluklar için alanları süpürdüğü Nijerya'da yüzlerce kişinin öldüğünü söyledi.

Kriz, şimdi

Bayan Sarrado, Sahel'deki sıcaklıkların da küresel ortalamadan 1,5 kat daha hızlı arttığını sözlerine ekledi:

“İklim krizi şu anda yaşanıyor – geçim kaynaklarını yok ediyor, gıda güvenliğini bozuyor, kıt kaynaklar üzerindeki çatışmaları şiddetlendiriyor ve yerinden edilmeyi tetikliyor.”

Nijerya'da şu ana kadar 1,3 milyondan fazla insan yerinden edildi ve 2,8 milyonu selden etkilendi, tarım arazileri ve yollar sular altında kaldı.

Orta Sahel ülkelerinde - Nijer, Mali ve Burkina Faso - ortalamanın üzerinde yağışlar ve seller yüzlerce insanı öldürdü, binlerce insanı yerinden etti ve bir milyon hektardan fazla ekili araziyi yok etti.

“İklim krizinin ön saflarında yer alan ülkeler ve topluluklar, savunma inşa etmek, uyum sağlamak ve en zararlı sonuçları en aza indirmek için acil desteğe ve finansmana ihtiyaç duyuyor.”

'Tehlikeli' yetersiz fon

Batı ve Orta Afrika'da en çok ihtiyaç duyanlara yardım etmek için UNHCR, insani yardım operasyonları "tehlikeli ve kronik olarak yetersiz finanse edildiğinden" tüm bağışçılara acil destek çağrısında bulundu.

“Çad'da 2022'de UNHCR'nin ihtiyaç duyduğu fonların sadece yüzde 43'ü alındı. Burkina Faso'daki 2022 operasyonlarımız sadece yüzde 42 oranında finanse ediliyor. Sarrado, iki aydan kısa bir süre kala, Nijerya'da ihtiyaç duyulan fonların yüzde 39'unu ve Nijer'de yüzde 53'ünü aldık” dedi.

40 yılın en kötüsü

Sahel'in ötesinde, son 40 yılın en kötü kuraklığına ve Afrika Boynuzu'nda kıtlık tehdidine, Mozambik'te yıkıcı bir kasırga mevsimine ve Güney Sudan ve Sudan'da art arda dördüncü kez tarihi sellere tanık olduğumuzu hatırlattı.

Gazetecilere verdiği demeçte, "2022'de Afrika kıtasındaki aşırı hava koşulları yüzlerce insanı öldürdü ve milyonlarca insanı evlerini terk etmeye zorladı" dedi.

Editör: Güven BOĞA