TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Canan Aksu, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü öncesinde Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekerek yapı stokunun kapsamlı biçimde incelenmesi ve kentsel dönüşümün bütüncül bir anlayışla ele alınması çağrısında bulundu.

ADANA – TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Canan Aksu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin deprem riskine karşı daha etkin ve bilimsel politikalar geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Depremin önlenemeyen doğal bir olay olduğunu ancak doğru planlama, güvenli yapılaşma ve bilimsel tedbirlerle can ve mal kayıplarının büyük ölçüde azaltılabileceğini ifade eden Aksu, özellikle zemin ve yapı güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Aksu, “Depremi durduramayız ancak deprem karşısında yaşanacak yıkımı ve kayıpları önleyebiliriz. Bunun temel koşullarından biri, yapıların bulunduğu zeminin doğru değerlendirilmesi, diğeriyse yapıların güvenli ve sağlam biçimde inşa edilmesidir” dedi.

“Yapı stoku kapsamlı biçimde gözden geçirilmeli”

Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirten Aksu, afet hazırlığının yalnızca deprem sonrasında yapılacak müdahalelerle sınırlı tutulamayacağını söyledi.

Ülke genelindeki yapı stokunun kapsamlı biçimde incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Aksu, riskli yapıların belirlenmesi ve gerekli bölgelerde dönüşüm çalışmalarının bilimsel veriler doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Aksu, kentsel dönüşüm süreçlerinde yalnızca binaların yenilenmesine odaklanılmaması gerektiğini belirterek ulaşım, altyapı, sosyal donatı alanları, yeşil alanlar ve kent planlamasının birlikte değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

“Kentsel dönüşüm kent bütünlüğüyle ele alınmalı”

“Deprem, ülkemizin ve devletimizin birinci gündem maddesi olmak zorundadır” diyen Aksu, kentsel dönüşümün kamu yararı ve kent bütünlüğü gözetilerek gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Aksu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden yıllar geçmesine rağmen Türkiye’nin deprem riskinin hâlâ en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, geçmişte yaşanan acıların tekrar etmemesi için bilim ve tekniğin temel alınması gerektiğini vurguladı.

“Güvenli kentler tesadüfen oluşmaz”

Deprem riskine karşı alınması gereken önlemlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aksu, güvenli kentlerin ancak sağlam zemin, güvenli yapılaşma, doğru kentleşme ve etkin denetimin birlikte sağlanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Aksu, “Her deprem bize aynı gerçeği hatırlatıyor. Güvenli kentler tesadüfen oluşmaz. Sağlam zemin, güvenli yapı, doğru kentleşme ve etkin denetim bir bütündür. Deprem gerçeğini gündemin ilk sırasına alarak bugün harekete geçmezsek, yarın yaşanacak başka kayıpların sorumluluğunu taşımak zorunda kalırız” ifadelerini kullandı.

15 Ağustos 2026 atama kararları Resmi Gazete’de: Jandarma ve Sahil Güvenlik’te terfi ve görevlendirmeler
15 Ağustos 2026 atama kararları Resmi Gazete’de: Jandarma ve Sahil Güvenlik’te terfi ve görevlendirmeler
İçeriği Görüntüle

Canan Aksu, açıklamasının sonunda depremlerde yaşamını yitirenleri anarak, hayatını kaybeden yurttaşların yakınlarına ve ailelerine başsağlığı diledi.

Muhabir: Haber Merkezi