Cenevre/Brüksel, 18 Şubat 2022 -- Bugün Brüksel'deki Avrupa Birliği - Afrika Birliği zirvesinde DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika kıtasında mRNA aşıları üretmek için gereken teknolojiyi alacak ilk altı ülkeyi açıkladı. Mısır, Kenya, Nijerya, Senegal, Güney Afrika ve Tunus'un tümü başvuruda bulundu ve alıcı olarak seçildi.

Duyuru, Avrupa Konseyi, Fransa, Güney Afrika ve DSÖ'nün ev sahipliğinde Başkan Macron, Başkan Ramaphosa ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in huzurunda düzenlenen bir törenle yapıldı.

Küresel mRNA teknoloji transfer merkezi, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki üreticilerin kendi aşılarını üretmelerini desteklemek ve mRNA aşılarını ölçekte ve uluslararası standartlara göre üretmek için gerekli tüm işletim prosedürlerine ve bilgi birikimine sahip olmalarını sağlamak için 2021'de kuruldu. standartlar.

Öncelikle COVID-19 acil durumunu ele almak için kurulan merkez, diğer ürünler için de üretim kapasitesini genişletme potansiyeline sahip ve sağlık önceliklerini ele almak için ihtiyaç duydukları aşı ve diğer ürünler söz konusu olduğunda ülkeleri sürücü koltuğuna oturtuyor.

Mevcut altyapıya, işgücüne ve klinik araştırmalara ve düzenleyici kapasiteye bağlı olarak, DSÖ ve ortaklar, bir yol haritası geliştirmek için yararlanıcı ülkelerle birlikte çalışacak ve aşıları mümkün olan en kısa sürede üretmeye başlayabilmeleri için gerekli eğitim ve desteği uygulamaya koyacaktır.

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi:

“COVID-19 salgını gibi başka hiçbir olay, küresel kamu mallarını tedarik etmek için birkaç şirkete güvenmenin sınırlayıcı ve tehlikeli olduğunu göstermedi. Orta ve uzun vadede, sağlıkla ilgili acil durumları ele almanın ve evrensel sağlık kapsamına ulaşmanın en iyi yolu, tüm bölgelerin ihtiyaç duydukları sağlık ürünlerini üretme kapasitesini, birincil son noktaları adil erişim ile önemli ölçüde artırmaktır.”

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, 

"Bu, kendi aşılarımızı yapmamızı sağlayacak bir girişim ve bizim için çok önemli. Bu, karşılıklı saygı, hepimizin partiye getirebileceklerimizin karşılıklı olarak tanınması anlamına geliyor. ekonomilerimize yatırım, altyapı yatırımı ve birçok yönden kıtaya geri verme."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 

“Afrika'nın sağlık egemenliğini ve ekonomik kalkınmayı desteklemek, halk sağlığı yararlarının iyileştirilmesi, Afrika'da yerel üretimi güçlendirmenin başlıca hedefleridir. Birbirine bağlı bir dünyada, bölgeleri ve ülkeleri krizler sırasında ve barış zamanında kendi başlarının çaresine bakabilmeleri için güçlendirmek için ülkeler, kalkınma ortakları ve diğer paydaşlar arasında daha güçlü ve yeni ortaklıklara ihtiyacımız var.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel şunları söyledi:

“Her bilim adamının, sağlık çalışanının ve hükümetin ortak bir amaç için bir araya gelebileceği bir ortam yaratmamız gerekiyor. En değerli olanı - sağlığımızı ve yaşamımızı - korumak için yeni çözümler oluşturmak için birlikte çalışmak. "

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen şunları söyledi:

"Bu iddialı projenin ilerlediğini görmekten çok memnunum. Afrika'da mRNA aşıları üretmek hakkında çok konuşuyoruz. Ama bu daha da öteye gidiyor. Bu, Afrika'da tasarlanmış mRNA teknolojisi, Afrika tarafından yönetiliyor ve Team Europe'un desteğiyle Afrika'ya ait."

Tüm ülkelerin kendi aşılarını ve diğer sağlık teknolojilerini üretmek için gerekli kapasiteyi oluşturmasını sağlamak için DSÖ, ilgili tüm ülkelerden insanları bilimsel ve klinik araştırma ve üretim kapasitesi konusunda eğitecek bir biyo-üretim işgücü eğitim merkezi kurmaya çalışıyor. Eğitim merkezi önümüzdeki haftalarda açıklanacak.

Ek olarak, DSÖ'nün düşük ve orta gelirli ülkelerdeki mevcut düzenleyici güçlendirme faaliyetleri, ülkelerin sağlık ürünlerinin kalitesini, güvenliğini ve etkinliğini sağlama yeteneğini değerlendiren ve düzenleyici otoriteler oluşturmak için iyileştirmelerin gerekli olduğu durumlarda eğitim sağlayan küresel bir kıyaslama aracı aracılığıyla genişleyecektir. çevik ve gelecek için amaca uygun.

DSÖ mRNA teknoloji transfer merkezi, düşük ve orta gelirli ülkeleri, sağlıkla ilgili acil durumları ele almak ve evrensel sağlık kapsamına ulaşmak için kendi aşılarını, ilaçlarını ve teşhis araçlarını üretmeleri için güçlendirmeyi amaçlayan daha büyük bir çabanın parçasıdır.

İlk çaba, aşı üretimi için önemli olan ve diyabet tedavisinde insülin gibi diğer ürünler, kanser ilaçları ve potansiyel olarak sıtma, tüberküloz ve HIV. Nihai hedef, ulusal ve bölgesel üretim için kapasite geliştirmeyi tüm sağlık teknolojilerini kapsayacak şekilde genişletmektir.

Editörler için not

Nisan 2021'de DSÖ, bir mRNA teknoloji transfer merkezine ev sahipliği yapmak isteyen şirketlere ilgi beyanları için bir çağrı yayınladı. Haziran 2021'de DSÖ, tüm düşük ve orta gelirli ülkelere hizmet verecek olan küresel merkezi işletmek için bir Güney Afrika konsorsiyumu seçtiğini duyurdu.

Seçilen konsorsiyum, Afrigen Biologics, Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi (SAMRC) ve Güney Afrikalı aşı üreticisi Biovac'tan oluşuyor. Bu konsorsiyum içinde Afrigen, mRNA aşı üretim teknolojisini kurmakla yetkili kuruluştur, SAMRC araştırmayı sağlar ve Biovac ilk üretim "konuştuğu" şirkettir.

Merkez, laboratuvar ölçeğinde mRNA aşısı üretimini zaten kurmuştur ve şu anda ticari ölçekte üretimi artırmakta ve doğrulamaktadır.

DSÖ, bir uzman grubu aracılığıyla, mRNA aşıları üzerinde teknoloji transferi almak üzere altı DSÖ bölgesinin tümünde bir dizi yararlanıcıyı seçmiştir. İlk alıcıların (hoparlörler) eğitimi Mart 2022'de başlayacak.

Girişim, DSÖ, İlaç Patent Havuzu ve ACT-Hızlandırıcı/COVAX tarafından desteklenmektedir.

mRNA aşı teknolojisi aktarım merkezi (who.int)

Editör: TE Bilisim