Olağanüstü toplanan Merkez Yürütme Kurulunun ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda devam eden tartışmalara ilişkin açıklama yaptı. 

İktidarın yaşanan bu yıkımdaki asli sorumluluğunu asla unutmayacağız

Öncelikle şunu vurgulayalım ki 6 Şubat’ta 10 kentimiz ile milyonlarca insanımızı ağır bir şekilde etkileyen Maraş merkezli depremin sonuçları tüm sarsıcılığıyla devam etmektedir. Deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın gündelik temel ihtiyaçları tam olarak karşılanmamaktadır. Bu vesileyle bir kez daha toplumu depremzedeler ile uzun süreli dayanışmaya devam ediyoruz. Parti olarak dayanışmayı sürekli kılacak çalışmalara devam ettiğimizi ve edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Hem acıları paylaşmak hem de gelecekte yeni acılar yaşanmaması için alınacak önlemlerin takipçisiyiz ve öznesiyiz. İktidarın yaşanan bu yıkımdaki asli sorumluluğunu asla unutmayacağız, unutturmayacağız. 

Türkiye halkları bu büyük felaketi ekonomik, siyasi ve toplumsal krizlerle içe içe yaşamaktadır. Bu çoklu kriz yaşanırken, sorumlu ve ilkesel siyasi anlayışımızın gereği olarak bir taraftan depremin yaralarını sarmaya odaklandık ama eş zamanlı olarak seçim endeksli güncel siyasi gelişmelere dair yetkili kurullarımız da çalışmaya devam etti. 

85 milyonun tamamına kazandıracak bir anlayışla harekete geçiyoruz

Türkiye siyasetinde son günlerde yaşanan gelişmeleri gözeterek çalışmaları sürdürmenin, halkların demokratik ve ortak geleceğinin inşa edilmesinde hayati önemde olduğunun farkındayız. Kimsenin kuşkusu olmasın; HDP olarak alacağımız sorumlu kararlar Türkiye halklarının demokrasi, eşitlik, adalet, özgürlük ve barış hasretini ve ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir. 85 milyonun tamamına kazandıracak bir anlayışla harekete geçiyoruz. Hep birlikte kazanmak için birliği ve beraberliği artırmak ve en geniş demokrasi ittifakı sağlamak yaklaşımı yönündeki politikalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Toplumsal uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel insanlık değerlerini ve demokrasi ve hukuk ilkelerini esas alarak Üçüncü Yol mücadelemizi büyütüyoruz. 

Siyasi ayak oyunlarını değil politik ilkeleri önceleyen bir gelecek tahayyülüne sahibiz 

İkinci yüzyılında Cumhuriyeti demokrasi ile buluşturup bütünleştirmenin yolu da baskı ve hukuksuzluklarla, ayak oyunları ve toplum mühendisliğiyle siyaseti dizayn etme çabaları karşısında toplumsal barışı, adaleti ve demokratik siyaseti tavizsiz savunmaktır. Yaklaşık bir buçuk yıl önce 27 Eylül 2021 tarihinde ilan ettiğimiz 11 maddelik tutum belgemizin temel yaklaşımı buydu. Bizler bugün de aynı görüşlerin arkasındayız. O günkü yaklaşımımız bugün de Türkiye'de demokratik değişimin kapılarını açacak niteliktedir. Değişim umudunu büyütmek, geleceğe taşımak, başarıya kavuşturmak bugünkü baskıcı sistemin değiştirilmesiyle aydınlığa ulaşır. Şahısları, makam paylaşımlarını, siyasi ayak oyunlarını değil; politik ilkeleri ve halka karşı sorumluluğu önceleyen her türlü gelecek tahayyülüne sahibiz ve demokratik siyaseti başarıya ulaştırma konusunda kararlıyız. 

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın hedeflediği şey en geniş demokratik mücadele ve irade ortaklığıdır

Türkiye'nin demokratik, özgür, refah ve barış içinde geleceğini inşa etmenin yolu çoğulcu siyaseti hakim kılarak çoklu krizlere son vermektir. Demokratik Cumhuriyete ulaşmak da mevcut iktidar güçleriyle veya onu ikame etmek isteyen restorasyon savunucularıyla değil demokrasi, adalet ve özgürlük diyen milyonlarla buluşmakla mümkündür. Tüm Türkiye halklarına da çağrımız budur. Çözüm; bütün bu anlayışların buluştuğu, halkların, emekçilerin, gençlerin, tüm ezilenlerin ve dışlananların, kimliklerin ve inançların ortak çıkarını esas alan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın hedeflediği en geniş demokratik mücadele ve irade ortaklığıdır.

HDP üzerine düşen bütün sorumluluklarının farkındadır

Bu kapsamda tüm toplumsal ve siyasal muhalefeti umudu büyütmek için demokrasi, adalet ve özgürlük hedefleri etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz. Bu ülke geçtiğimiz yüzyıl içinde gece yarısı operasyonlarıyla iktidarı kurtarma ve düzeni koruma manevralarını defalarca yaşamıştır. O nedenle halkların demokratik iradesine sahip çıkmak, katılımcı ve müzakereci bir demokrasi anlayışını geliştirmek büyük önem taşımaktadır. Türkiye halklarının gönlü rahat olsun; bizler buradayız, hep birlikte değiştireceğiz ve hep birlikte kazanacağız. Gün, umudu ve ortak mücadeleyi daha da büyütme günüdür. HDP bu konuda üzerine düşen bütün sorumlulukların farkındadır. Bu sorumlulukları yerine getirecek birikime, iradeye ve kararlılığa sahiptir. Kimsenin herhangi bir şekilde güvensizliğe, umutsuzluğa kapılmasına yer yok, gerek yok. Buradayız, hep birlikte yürüyeceğiz, hep birlikte değiştireceğiz. 

Soru: Kemal Kılıçdaroğlu, “Soframızı büyütmek istiyoruz” dedi. Eğer Millet İttifakı yoluna devam kararı ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı yönünde açıklama yaparsa Emek ve Özgürlük İttifakı olarak ön tutumunuz var mı? 

Bu konuda hangi yolu ve yöntemi izleyeceğimiz daha önce defalarca sözcülerimiz ve temsilcilerimiz tarafından açıklanmıştır. Elbette gelişmeleri takip edeceğiz. Kurullarımızda ve ittifak güçlerimizle birlikte değerlendireceğiz. 

Cumhurbaşkanı adayımıza ilişkin değerlendirmelerimiz devam ediyor

Soru: Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı bir kez deklare edilmişti, açıklanacak mı? Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle deprem bölgesindeki kadınlara mesajınız nedir?

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nasıl bir yol izleyeceğimizi depremden önce açıklamıştık. Ancak depremin yarattığı sarsıntı ve büyük yıkım bizleri bu süreci yeniden değerlendirme kararına itti. Bu süreci yeniden değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Hem kurullarımızda hem de ittifak güçlerimizle bu değerlendirmeleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.

Elbette Dünya Emekçi Kadınlar Günü için söyleyeceğimiz en önemli şey şudur. Bu ülkeyi kadınların mücadelesi, kadınların mücadelesinin dinamizmi ve öncülüğü değiştirecektir, aydınlığa taşıyacaktır. Bugün Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan Antakya’da bu vesileyle bulunmaktadır. Dünya Emekçi Kadınlar Gününü dayanışmanın ve birlikte mücadelenin günü olarak değerlendirmek için, böyle gördüğümüzü ortaya koymak için çok sayıda milletvekili ve yöneticilerimiz ile birlikte Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan Antakya’da bulunmaktadır. 

Soru: Meral Akşener’in açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 6’lı Masanın dağılacağı konuşuluyordu. Buna dair sizin bir öngörünüz var mıydı? 

Bizler gelişmeleri takip ediyoruz. Henüz kendi içlerinde görüşme ve istişare süreci devam ediyor. Biraz önce yaptığım açıklamada sorularınızın cevabının olduğunu düşünüyorum. Daha fazlasını belirtmeye gerek görmüyorum.

Editör: Haber Merkezi