Perşembe günü yayınlanan yeni bir raporda UNDP, orta sınıfın 2021 askeri darbesi öncesine kıyasla yarı yarıya küçüldüğünü ve ülke nüfusunun dörtte üçünün ya yoksulluk içinde yaşadığını ya da ulusal yoksulluk sınırına "tehlikeli derecede yakın" olduğunu söyledi.

“Yeni veriler, Myanmar'daki nüfusun yüzde 25'inden azının yoksulluk sınırının üzerinde yaşamak için istikrarlı bir gelir elde etmeyi başardığını gösteriyor. UNDP Başkanı Achim Steiner, nakit transferleri, gıda güvenliği ve temel hizmetlere erişim sağlamaya yönelik acil müdahaleler olmazsa, kırılganlığın artmaya devam edeceğini ve etkilerinin nesiller boyunca hissedileceğini söyledi .

UNDP'nin tahminlerine göre, ekonomik faaliyetlerin hızla düştüğü ve toparlanma belirtilerinin az olduğu bir ortamda ailelerin "L-şekilli" durgunluktan kurtulmasına yardımcı olmak için, nakit transferleri ve diğer yollarla artan yoksulluğu gidermek için yılda 4 milyar dolar gerekiyor.

Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi? Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi?

Bay Steiner, "Myanmar içindeki ve dışındaki tüm paydaşları harekete geçmeye ve savunmasız haneleri geri dönüşü olmayan yoksulluğa ve umutsuzluğa sürüklenmekten korumaya çağırıyoruz" dedi.

Eğitime sıfır harcama

Myanmar genelinde 12.000'den fazla hanede anket yapılan rapor, ailelerin ve hane halklarının çeşitli, çoğu zaman sürdürülemez başa çıkma mekanizmalarına başvurmak zorunda kaldıklarını da ortaya çıkardı.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere konuşan UNDP Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Kanni Wignaraja, vahim durumu açıkladı.

" COVID-19 [pandemi] sırasında eğitime yapılan harcamalar yetersizdi - hane gelirinin yüzde iki ila üçü - şu anda sıfıra yakın" dedi ve ailelerin çocuklarını okuldan aldığını ve harcayamadığını ekledi. Sağlık ve diğer temel hizmetler konusunda.

"Çok korkutucu derecede öğrenme ve sağlık eksikliği olan bir nesil göreceğiz" diye uyardı.

Bölgesel resim

Raporda il düzeyinde de endişe verici bir tablo ortaya çıktı.

Kişi başına düşen gelir oranının en düşük olduğu eyaletler Kayah, Chin ve Sagaing'dir; bunlar cunta güçleri ile karşıt gruplar arasında yüksek düzeyde çatışmaların yaşandığı bölgelerdir.

Artan yoksulluk düzeylerine ek olarak, çatışmaların hakim olduğu bölgelerde evlerin yıkılması, tarım arazilerine erişimin kısıtlanması ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin (ÜİYOK'ler) artması da dikkat çekti; bunların hepsi daha da fazla zorluğa yol açtı.

Bayan Wignaraja, hem güvenlik hem de temel hizmetler için Yangon ve Mandalay gibi şehir merkezlerine gelen ÜİYOK'lerin artık herhangi bir güvenlik ağına sahip olmadığını söyledi.

Organize suçun yayılması

UNDP Bölge Direktörü aynı zamanda güneydoğu Asya ülkesinde hızla artan suç oranlarının yarattığı zorlukları da vurguladı.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin ( UNODC ) Myanmar'ın en büyük afyon üreticisi olduğuna ve özellikle "dolandırıcılık merkezleri" olarak adlandırılan organize suçun büyük oranda çoğaldığına ilişkin son bulgularına değindi.

“Çok fazla paranın söz konusu olduğu bu yasadışı ekonomik faaliyetler durdurulmazsa ve devam eden savaşı durdurmak için yoğun uluslararası ve bölgesel arabuluculuk çabalarını yeniden başlatamazsak, Myanmar'ın hikayesi kaybolan orta sınıfın hikâyesi olacak. ],” dedi Bayan Wignaraja.

Editör: Haber Merkezi