Pa Zi Gyi'ye yapılan saldırı, ordunun 2021'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana Myanmar'daki en kötü saldırılardan biriydi.

Myanmar ordusu, orta Sagaing bölgesindeki bir topluluk salonuna düzenlenen ve aralarında dans eden kadınlar ve okul çocuklarının da bulunduğu en az 50 kişinin öldüğü hava saldırısı düzenlediğini kabul etti .

Ordu sözcüsü Zaw Min Tun, Salı günü geç saatlerde baskını doğrulayarak, güvenlik güçlerinin Pa Zi Gyi köyündeki yönetimlerine karşı olduğu iddia edilen bir milis grubunun ofisinin açılış törenine saldırdığını söyledi.

AFP haber ajansına, ölenlerin bir kısmının üniformalı darbe karşıtı savaşçılar olduğunu ancak “sivil kıyafetli insanlar da olabileceğini” söyledi.

Bazı ölümlerden Halkın Savunma Kuvvetleri (PDF'ler) olarak bilinen milisler tarafından yerleştirilen mayınları sorumlu tuttu.

Tanıklar yerel basına, saldırının Salı sabahı erken saatlerde, savaş uçaklarının belediye binasına bombalar atmasıyla gerçekleştiğini söyledi. Kısa bir süre sonra helikopter savaş gemileri olay yerinde hayatta kalanlara ateş ederek kurtarma çabalarını engelledi.

Bölgenin eski bir milletvekili olan U Nay Zin Latt, Irrawaddy haber sitesine "Çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda insan öldü ve kayıplar 50'den fazla kişiyi geçebilir" dedi.

Saldırıdan kısa bir süre sonra olay yerine gelen Pa Zi Gyi sakini Ko Aung, yere yayılmış cesetleri görünce "taşlaştığını" söyledi. “Motosikletler yanıyordu ve ev de bombardımanda tamamen yok oldu. İnsanlar yakınlarını ararken ağlıyordu” dedi.

Ko Aung, Irrawaddy haber sitesine, saldırıda yakınlarını kaybettiğini ve Mi-35 helikopterlerinin gökyüzünde belirip yerdeki insanlara ateş etmeye başlaması üzerine beton bir köprünün altına sığınmak zorunda kaldığını söyledi.

Bazı basında çıkan haberlerde ölü sayısının 100'den fazla olduğu belirtiliyor ancak Al Jazeera bu rakamı doğrulayamadı. Doğrulanırsa, Pa Zi Gyi'ye yönelik saldırı, ordunun Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetini bir darbeyle devirmesinden bu yana ülkedeki en ölümcül saldırı olacak.

Hesap verebilirlik çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Salı günkü saldırıyı şiddetle kınadı ve “sorumlulardan hesap sorulmasını” istedi.

Ayrıca yaralılara acil tıbbi tedavi ve yardıma erişim izni verilmesi çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Komiseri Volker Türk de saldırıdan "dehşete düştüğünü" söyledi ve ordunun sivillerin korunması çağrısında bulunan "uluslararası hukuk kurallarını bariz bir şekilde hiçe saymasını" kınadı.

Türk, "Ordu ve ona bağlı milislerin, 1 Şubat 2021'den bu yana, bazıları insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları oluşturabilecek, son derece geniş bir yelpazedeki insan hakları ihlalleri ve suiistimallerinden sorumlu olduğuna inanmak için makul gerekçeler var" diye ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri de “derin endişe” dile getirdi.

Saldırının, kuzey Çin eyaletinde en az dokuz kişinin öldürüldüğü bir hava saldırısı raporlarını takip ettiğini kaydetti ve “Bu şiddetli saldırılar, rejimin insan hayatını hiçe saydığını ve bölgedeki korkunç siyasi ve insani krizden sorumlu olduğunu daha da vurguluyor” dedi. Şubat 2021 darbesinin ardından Burma”. Burma ülkenin eski adıdır.

Myanmar, ordunun iktidarı ele geçirmesinden ve yönetimine karşı gösteri yapan barışçıl protestoculara baskı uygulamalarından bu yana kaosa sürükleniyor. BM ve insan hakları grupları, Myanmar'daki askerlerin binlerce ayrım gözetmeyen cinayet, keyfi tutuklama ve işkenceye karıştığını söylüyor.

Ayrıca silahlı kuvvetleri, askeri yönetime karşı çıkan köylerdeki binlerce evi ateşe vermekle suçluyorlar - bu suçların savaş suçu sayılabileceğini söylüyorlar.

Şiddet olayları, darbede görevden alınan seçilmiş milletvekilleri tarafından kurulan bir yönetim olan Ulusal Birlik Hükümeti'ni (NUG) orduya karşı “halk ayaklanması” çağrısında bulunmaya sevk etti . PDF milisleri o zamandan beri Myanmar'ın dört bir yanına yayıldı ve ülkenin geniş alanları üzerindeki askeri kontrolü etkili bir şekilde reddetti ve darbesini pekiştirmesini engelledi.

BM'ye göre en az 1,2 milyon kişi çatışmalarda evlerinden oldu.

ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'ndeki ülkeler de dahil olmak üzere birçok Batılı ülke, hava saldırılarını sınırlamak amacıyla havacılık yakıtı sektörü de dahil olmak üzere Myanmar ordusuna yaptırımlar uyguladı .

Pa Zi Gyi'ye yapılan baskına ek olarak, ordu geçen Ekim ayında kuzey Kachin eyaletinde bir müzik konserine de saldırı düzenleyerek 80 kadar insanı öldürdü.

Uluslararası Af Örgütü Salı günü bir kez daha Myanmar'a jet yakıtı tedarikinin askıya alınması çağrısında bulundu.

“Sivilleri öldüren ve yaralayan ve evleri tahrip eden hukuka aykırı hava saldırıları, direnişi ezmek ve halkta korku uyandırmak için alçakça yollara başvuran Myanmar ordusunun alamet-i farikasıdır. Uluslararası Af Örgütü'nün iş ve insan hakları araştırmacısı Montse Ferrer yaptığı açıklamada, Myanmar'daki siviller bu mide bulandırıcı taktiklerin yükünü taşıyor” dedi.

“Myanmar genelindeki amansız hava saldırıları, uçak yakıtı ithalatının acilen askıya alınması gerektiğinin altını çiziyor. Af Örgütü, tüm eyaletlere ve işletmelere, Myanmar Hava Kuvvetleri'nin eline geçebilecek sevkiyatları durdurma çağrısını yineler.

"Bu tedarik zinciri, savaş suçları da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuk ihlallerini besliyor ve hayat kurtarmak için kesintiye uğraması gerekiyor."

KAYNAK: EL CEZİRE

Editör: Haber Merkezi