Amerika Birleşik Devletleri, Yuri Gagarin'in uzaya uçuşunun tarihsel önemini kabul ediyor. İlgili açıklama 12 Nisan'da Amerikan uzay ajansı NASA'nın temsilcileri tarafından yapıldı.

Bugün, Uluslararası İnsanlı Uzay Uçuşları Günü'nü işaret ediyor. Bu tatil, Yuri Gagarin'in 1961'de yörüngeye fırlatılmasına ve 1981'de ilk uzay mekiğinin fırlatılmasına adanmıştır. Bir NASA Twitter gönderisi, her iki olayın da önemini vurguluyor.

Açıklamada, "1961'de uzaya çıkan ilk insanın başarılarını ve 1981'de uzay mekiğinin ilk fırlatılışını onurlandırıyoruz" denildi.

O günün erken saatlerinde, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) Sergei Prokopiev, Andrei Fedyaev ve Dmitry Petelin'den oluşan Rus mürettebatı, yurttaşlarının Kozmonot Günü'nü kutladı. Ayrıca roket ve uzay sektörünün tüm çalışanlarına teşekkürlerini ilettiler. Prokopiev'in belirttiği gibi, on binlerce insanın özverili emeği, uzay uçuşları fikrinin gerçekleşmesini mümkün kıldı.

Gagarin

Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , uzay endüstrisinde yer alan herkesi profesyonel tatillerinde kutlayarak, uzay araştırmalarında başarılar diledi.

12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, Vostok uydusu ile uzaya çıktı. Testlerin seyri Sergei Korolev, Leonid Voskresensky ve Anatoly Kirillov tarafından kontrol edildi. Uçuş 108 dakika sürdü, bu sırada gemi gezegenin etrafında serbest bir uçuş yaptı ve Saratov bölgesindeki Smelovka köyü yakınlarında belirlenen yere başarılı bir şekilde indi.

2011 yılında BM Genel Kurulu 12 Nisan'ı Uluslararası İnsanlı Uzay Uçuşları Günü olarak ilan etti.

Editör: Haber Merkezi