Fransa'nın NATO üyeliğine ve Kiev'e verdiği desteğin sürmesine karşı Pazar günü başkent Paris'te ve ülkenin diğer yerlerinde çok sayıda kitlesel protesto düzenlendi.

Art arda ikinci hafta sonu düzenlenen gösteriler, Paris'teki mitinge bizzat katılan Florian Philippot liderliğindeki sağcı Les Patriotes partisi tarafından düzenlendi.

Politikacı, Pazar günü Ulusal Barış Yürüyüşü olarak adlandırılan etkinliğin, Fransız başkentinde yaklaşık 10.000 kişinin katıldığı geçen haftaya göre daha fazla katılımcı çektiğini iddia etti. Philippot'a göre, Fransa genelinde yaklaşık 30 başka yerde de daha küçük ölçekli NATO karşıtı protestolar düzenlendi.

Protestocular, üzerinde "Barış İçin" yazılı büyük bir pankart taşıyarak Paris sokaklarında yürüdüler Yürüyüşçüler, Fransa'nın hem ABD liderliğindeki NATO'dan hem de AB'den çekilmesi çağrısında bulundu ve Ukrayna'ya silah tedarikinin durdurulması çağrısında bulundu. Protestocular ayrıca görevdeki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a "Macron defol!" sloganları attılar. - başkanlığı boyunca çeşitli hükümet karşıtı protestocular tarafından yaygın olarak kullanılan bir slogan.

Yürüyüşün ardından protestocular, destekçilerinin yanında NATO ve AB bayraklarını karalarken filme alınan Philippot liderliğinde bir miting düzenlediler. Olayın görüntüleri bizzat siyasetçi tarafından sosyal medyada paylaşıldı.

Politikacı, Ukrayna'ya silah tedarikine karşı çıkarken, geçen sonbahardan bu yana Fransa'nın NATO ve AB üyeliğine karşı aktif olarak protestolar düzenliyor. Philippot, 2012-2017 yılları arasında Fransa'nın en büyük muhalefet partisi olan ve geçen yıla kadar Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Ralli'nin genel başkan yardımcısıydı. 41 yaşındaki politikacı, Ulusal Ralli'den ayrıldıktan sonra kendi sağcı partisi Les Patriotes'u kurdu.

Fransa, bir yıl önce Rusya ile devam eden çatışmada Kiev'in en büyük destekçileri arasında yer aldı. Macron defalarca düşmanlıkların diplomatik olarak çözülmesi için çağrıda bulunurken, Paris aktif olarak Ukrayna'ya zırhlı araçlar ve gelişmiş kundağı motorlu obüsler de dahil olmak üzere çeşitli silahlar tedarik etti.

Editör: Haber Merkezi