DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kapsamını daraltan mevcut yasal düzenlemelerin kaldırılması amacıyla TBMM’ye kanun teklifi sundu. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören teklif, temel hak ve özgürlükler vurgusuyla hazırlandı.

“Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü, İzinle Değil Özgürlükle Olur”

Kanun teklifinin gerekçesini açıklayan Aslan, Anayasa’nın 34. maddesine atıfla, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir,” dedi. Aslan, “Anayasa’da yer alan ‘önceden izin almadan’ ifadesi, bu hakkın bir özgürlük olduğunu açıkça ortaya koymaktadır,” diyerek toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasal izin mekanizmasına bağlanmasının hukuksuz olduğunu ifade etti.

Çalışkan’dan Gözaltılara Tepki: “Filistin Sevdalısı Olmak Suç Değil!” Çalışkan’dan Gözaltılara Tepki: “Filistin Sevdalısı Olmak Suç Değil!”

“Türkiye’de Bu Hak Sistematik Şekilde İhlal Ediliyor”

Aslan, Türkiye'de özellikle Kürt nüfusun yoğun yaşadığı illerde bu hakkın sistematik biçimde engellendiğini belirtti. “Barışçıl protestolar, basın açıklamaları ve eylemler ya yasaklanmakta ya da güvenlik kuvvetlerinin orantısız müdahalesiyle bastırılmaktadır,” diyen Aslan, kayyım atanan kentlerde bu durumun daha da vahim bir hâl aldığını vurguladı.

“Van’da Kayyım Sonrası Şiddet ve Baskı Arttı”

Nevroz Uysal Aslan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın görevden alınarak yerine kayyım atanmasının ardından yaşanan protestoları hatırlattı:

“15 Şubat 2025'te kayyım atanmasından sonra halkın iradesini savunmak için gerçekleşen barışçıl eylemler, kolluk şiddetiyle bastırılmış, binlerce kişi gözaltına alınmış, yüzlercesi tutuklanmıştır.”

“İktidar, AİHS ve Anayasa’ya Aykırı Davranıyor”

Aslan, 2911 sayılı Kanun’un 17. ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/c maddesinin, idareye geniş ve keyfi bir takdir yetkisi tanıyarak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını fiilen ortadan kaldırdığını ifade etti.

“Türk aile yapısı”, “kamu düzeni”, “millî güvenlik” gibi soyut gerekçelerle bu hak engellenmekte; bu da AİHS ve Anayasa’ya aykırıdır."

“Toplumu Susturmaya Yönelik Bu Maddeler Kaldırılmalı”

Teklifin amacı, idarenin sınırsız takdir yetkisini sınırlamak ve halkın anayasal hakkı olan toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünü güvence altına almak. Aslan, “Demokratik toplumlarda fikirlerin barışçıl şekilde ifade edilmesi esastır. Bu hakkı engelleyen yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır,” dedi.

Editör: Haber Merkezi