DEM Parti, YSK dinlemedi, 15 bin kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunduk.

Newroz Uysal Aslan; "Meclis’in komisyon kurup araştırmasını istediğimiz usulsüzlük, yolsuzluk vb. tüm konularda olduğu gibi 31 Mart seçimlerinde yapılan seçim usulsüzlüklerine ilişkin dün  verdiğimiz araştırma önergesi de maalesef iktidar ve ortakları tarafından reddedildi. Yolsuzluğun, hukuksuzluğun ve usulsüzlüklerin hamisi haline gelmiş meclis iktidar bloku taşımalı asker kayyımlarla irade gaspını bir kez daha sahiplenmiştir. Dün yani 16.04.2024 tarihinde araştırma önergemizin gerekçesi hakkında konuşmamızı siz değerli basın emekçileri aracılığı ile kamuoyunun takdirine sunuyorum."

"31 Mart seçimlerindeki seçim usulsüzlüklerine ilişkin meclis araştırma önergesi"

DEM Parti Grubu Adına Nevroz Uysal Aslan (Şırnak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; "Böyle bir şey olabilir mi?" dedi. Evet, bizim derdimiz de bu, böyle bir şey olmamalı, halkın iradesi neyse o, oraya girmeli; o, oradan çıkmalı. "Sandık demokrasisi" diyorsunuz, bizim önergemizin ana nedeni de bu. Siz o sandığa halkın dışında, orada yaşamayan, orayla alakası olmayan binlerce kişiyi taşıyıp sonra da o sandıktan demokrasi beklememizi beklemeyin. O sandığa attığınız hırsız kayyum seçmenin hesabını tek tek soracağız. Biz burada defalarca kez söyledik, önerge verdik, soru önergesi verdik, bu Meclis çatısı altında önergelerimizi reddettiniz. YSK'ye Kürdistan’a taşınan 54.600 usulsüz seçmen kaydı için itirazda bulunduk, reddettiğiniz. İlçe seçim kurulları dedi ki: "Buralara taşınan güvenlik güçlerinin taşınma nedeni huzurlu, güvenli bir ortamda seçimin gerçekleşmesi, görevlendirilen askerlerin tatbikat, operasyon faaliyetlerine takviye için görevlendirildikleri." Bir yerde tatbikat için, operasyon için görevlendirmeyle o yerde yerel seçim için seçmen olmak aynı şey mi? Bir yerde görevlendirilen, tatbikat için gelen askerin oraya adres taşıması hangi kanun, hangi yönetmelik gereğidir? Taşıdığınız adresi incelemeye, itiraza takılmasın diye ta, aylar öncesinde taşımanın mantıklı bir gerekçesi var mı? Bakın, kanuna göre, büyükşehir olmayan illerde köyde oturan birisi bir ilçe belediye başkanına oy kullanamazken sizin "geçici görevlendirme" adı altında, kisvesi altında getirdiğiniz kayyum seçmenler belediye başkanı, muhtar, meclis üyesine kadar seçti. Bunun yerel seçim mantığıyla örtüşebileceğini burada bize kim söyleyebilir? Bunun tek bir açıklaması vardır: Sizler seçim sandıklarına taşınan askerlerle beraber sandık darbesi yaptınız. Şırnak'ta, Bitlis'te, Kars'ta birçok il ve ilçelerde yaşayan halkın iradesini değil askerlerle irade taşıdınız. Seçim gününe özel yüzlerce fotoğraf ve video çıktı. Dünya basını gördü ama Türkiye'de ana akım iktidar medyası, ulusal medya görmedi. Defalarca söyledim, bakın, size tek bir fotoğraf göstereceğim: Burası Kars, Kars Hasan Harakani Anadolu Lisesi Pansiyonu. Seçimden bir gün önce getirilen askerler, bu askerlerin elinde uzun namlulu silahlarla ne fotoğrafı veriliyor? Bu insanlar seçim için gelmişse bu hatıra fotoğrafı kime, neyin mesajı için veriliyor?

Yine, hakeza, sivil kıyafetli ya da üniformalı fark etmeksizin. Bu da Iğdır'dan: Bakın, üniformalı ve sivil, okulların önünde, araçlarla getirilmişler, onlarca kişi oy kullanmak için sıra bekliyor. Yine, aynısı Hakkâri'den: Onlarca üniformalı asker sıra için sıraya dizilmiş, gelip Hakkâri'nin, halkın iradesi yerine oy kullanacak. Bunlar nasıl geldi? Seçimden bir gün önce geldi, otobüslerle geldi, oy kullandı; seçimden sonra otobüs ya da bu gördüğünüz Batman Havalimanı'ndaki fotoğraflarla toplu bir şekilde gittiler.

Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Hüseyin Alpay, TAŞERONA KADRO VERİLSİN Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Hüseyin Alpay, TAŞERONA KADRO VERİLSİN

Sizin görmediğiniz ve bizim ısrarla ifade ettiğimiz haberlerle ilgili Timur Soykan bir haber yaptı. Millî Savunma Bakanlığının 2023/27.634 sayılı emriyle teğmenlerin taşıma seçmen olduğuna dair CİMER'in verdiği bir cevap var. Bununla ilgili tek bir araştırma yapıldı mı, YSK'ya yaptığımız tek bir itiraz kabul gördü mü? Hayır. Biraz önce hatibimiz anlattı Hilvan'da ve diğer yerlerde yaptığınız seçim usulsüzlüklerini, sayım tekrarlamalarını ancak bizim yaptığımız hiçbir itiraz, muhalefetin yaptığı hiçbir itiraz kabul edilmedi. Bakın, birkaç şehir sayacağım: Çukurca'da 102 oyla malum parti kazandığını iddia etmiş ama taşınan asker sayısı 3.602. Uludere'de 106 oyla kazandığı iddia edilen partiden getirilen asker sayısı 1.460. Diyarbakır Eğil, 217 oyla iddia edildiği şekilde kazanmış ama getirilen asker sayısı 1.213. Şırnak'ta 2.500 gibi bir rakamla kaybedildi, taşınan asker sayısı 8.237. Gelin, usule uygun, hukuka uygunsa bu taşıma seçmenler, sandık demokrasi, sandığa hile karıştırmadıysanız gelin araştıralım. YSK dinlemedi, 15 bin kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunduk.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayalım lütfen.

Ekran Görüntüsü 2024 04 17 124649

NEVROZ UYSAL ASLAN (Devamla) - Hâkim, savcıların bağımsız, tarafsız olmadığını ifade ederek ne karar çıkacağını hep beraber görelim ama bu Meclis madem halkın iradesini temsil ediyor, madem halkın iradesi her şeyin üstünde; gelin, Meclisin iradesi olan, halkın temsilcisi olan biz milletvekilleri tarafından oluşturulacak bir araştırma komisyonu tarafından hepsine bakalım.

Soruyorum size: O gün getirilen binlerce askerin konaklama, otobüs, uçak masrafları nereden karşılandı? Getirilen askerler hangi görev tanımıyla, kaç gün orada kaldı? Kars'tan Şırnak'a kadar hangi tatbikat, hangi toplu görevlendirme yapıldı? Bunlarla ilgili tek tek YSK'den, savcılara kadar varsa gerçeği hatırlatan bu Meclis çatısı altında ortaya çıkaralım, "Halkın iradesi." diyorsak halkın temsilcilerinin yapacağı bir araştırmadan kaçınmayalım. Hak neyse, hukuk neyse, gerçek neyse hakikat bu Meclis çatısı altında ortaya çıksın. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)

Editör: Haber Merkezi