Çiftçi dostu Gürer ÇGC’de

Beraberinde Niğde CHP Genel Meclis Üyesi Turgay Yıldız ve CHP Niğde Belediye Meclis Üyesi Erol Aydoğan ile ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir ile görüşen Gürer; genel gündem üzerine görüşlerini ifade etti.

Çukurova’nın bereketli topraklarında BEYAZ ALTIN hasadının geride kaldığına işaret eden Gürer, üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını, ekim alanlarının daraldığını, çiftçinin tarlasını ekemez hale geldiğinin belirterek;

‘’Tarımsal girdi enflasyonu yıllık %135 arttı. Bu artış haliyle raflara yani tüketicinin sofrasına da yansıyor. Çiftçi maliyet artışı yüzünden ekim yapamıyor. Tarlasını elde çıkarmak zorunda kalıyor. Mazottaki artışın yanı sıra gübre ve diğer girdilerdeki artışın aksine tarlasındaki ürünün para etmemesi yüzünden de arazisini elden çıkarıyor sonrasında da kendi tarlasında maraba oluyor’’ dedi.

Türkiye’nin tarım aklı olan, yetişmiş ve tarlasında ne üreteceğini, ne zaman gübre atacağını, ne zaman çapa yapacağını bilen, uzun yılların bilgi birikimine sahip olan yetişmiş üretici, üretimden uzaklaşıyor.’’dedi.

‘’ÜRETİCİ KAZANAMIYOR’’

Ömer Fethi Gürer; ‘’Tarım alanlarının azalması nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış sonrası alım gücü düşen tüketici açlık sınırında yaşamaya mahkum ediliyor. Üretici  kazanamıyor, tüketici alamıyor. Çifçi sayımız azalıyor, tarım alanları daralıyor, tarımda sorunlar giderek içinden çıkılmaz hale geliyor. Mevut iktidarın tarımdaki sorunları çözecek iradesi yok’’diye konuştu.

Gerek dünya genelinde ve gerekse de ülkemizde gıdaya ulaşmada sıkıntılar yaşandığını söyleyen Gürer, ‘’ Ukrayna-Rusya Savaşı’nın son gelinen noktasında tarım koridorunun kapatılması, dünya genelinde gıda fiyatlarını daha da artıracaktır. Gıda stratejik önem kazanmış durumdadır. Türkiye aynı zamanda tarım ülkesi olup, her karış toprağını korumak ve üretmek zorundadır. Bu yüzden tarımda maliyetleri düşürecek projeler geliştirmeli, üreticilerimiz Gayri Safi Milli Hasıla’dan hak ettiği payı almalı, tarımda sübvanse uygulanmalı, çiftçilerimiz yeniden üretime teşvik edilmelidir’’ şeklinde konuştu.

‘’ÜRETİM TOPLUMSAL GELİŞMENİN ANAHTARIDIR’’

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirterek, ‘’Günümüzde dünya genelinde gerek savaş ve gerekse de coğrafi koşullardan dolayı bir çok sıkıntı yaşanıyor. Enerjideki kriz de hayatın her alanında olumsuzluk yaratıyor. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmak ve enerji talebini en ucuz şekilde karşılayabilecek çalışmalar yapılmalıdır. Üretim için en büyük ihtiyaç enerjidir. Üretim, toplumsal gelişmenin de anahtarıdır. İçinde bulunduğumuz zor koşullar ve sıkıntıları hep birlikte aşacağımıza inanıyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk;  Kurtuluş Savaşı sonrası sanayi atılımları başlatırken; ‘Çiftçi milletin efendisidir’ diyerek tarımın önemine dikkat çekmiştir. Birlik ve beraberlik içerisinde daha müreffeh bir Türkiye için iktidardan muhalefete, STK’lardan Üretim Kooperatiflerine kadar toplumun tüm kesimlerini önemli görevler düşüyor’’ diye konuştu…

Editör: Haber Merkezi