Ersoy; Sayıştay raporuna göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerinin engelli evde bakım ödemeleri kapsamında özel bankalar ile mevzuata aykırı şekilde sözleşme imzalayıp promosyon geliri elde edildiğini ve bu gelirlerin yine mevzuata aykırı biçimde harcanmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Ersoy; Kayseri İl Müdürlüğüne 2012 yılından 2021 yılına kadar toplam 1.788.876,78 TL tutarında, Bartın İl Müdürlüğüne ise 2018 yılından 2020 yılına kadar toplam 390.000,00 TL tutarında promosyon ödemesi yapıldığını belirtmiştir. Ersoy; Sayıştay raporunda da belirtildiği üzere il müdürlüklerinin promosyon ödemesi adı altında bir menfaat elde etmesinin mevzuata aykırılık teşkil ettiğini ifade etmiştir.

Ersoy; bir diğer bulgunun ise engelli evde bakıma destek yardımı ödeneğinin sözleşmede belirlenen süreden daha uzun sürelerde hesaplarda bekletilmesi olduğunu dile getirmiştir. Ersoy: “Hak sahiplerine yapılacak ödemelerin banka hesaplarında 11 günü bulan sürelerde bekletiliyor olması hem kamu kaynağı niteliğindeki tutarlardan ilave menfaat elde edilmiş olduğunu hem de hak sahiplerinin bu sebeple mağduriyetler yaşadığını göstermektedir.” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait il müdürlüklerinin özel bankalardan elde ettikleri promosyon gelirlerini mevzuata aykırı olarak harcadıklarını dile getiren Ersoy il müdürlüklerinin harcama kalemlerine ilişkin şunları ifade etti:  “Kayseri İl Müdürlüğü hizmet binalarının bakım ve onarımını, tefriş harcamalarını ve çeşitli demirbaş ve malzeme alımlarını, derneklerce yürütülen çeşitli organizasyonlara ilişkin konaklama, ulaşım, yemek bedelleri ile diğer harcamalarını, İl Müdürlüğü personelinin çeşitli resmi seyahatlerindeki ulaşım, konaklama ve diğer harcamaları, İl Müdürlüğü bünyesindeki taşıtlara düzenlenen trafik cezaları ile bir takım idari para cezalarını promosyon hesabındaki tutar ile ödemiştir.

Bartın İl Müdürlüğü ise doğrudan temin yöntemiyle bağlı kuruluşlarına ait yapım, bakım ve onarım işlerini, 2019 yılı içerisinde idari para cezası ödemesini yine promosyon hesabında bulunan tutar ile ödemiştir.”

Ersoy; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

1.  Kayseri ve Bartın il müdürlükleri tarafından engelli evde bakıma destek yardımı ödemelerinin yapılması amacıyla özel sermayeli banka şubeleri ile sözleşmeler imzalanması ve bu sözleşmeler karşılığı promosyon geliri elde edilmesi hakkında ilgili il müdürlükleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

2. Kayseri ve Bartın İl müdürlükleri ile banka şubeleri arasında yapılan sözleşmelere göre engelli evde bakım ödemelerinin banka hesaplarında bekletilmesi ile il müdürlükleri ve bankalar gelir elde ederken ödeme yapılacak kişilerin mağdur olmuştur. Bakanlığınız bu uygulama ile ilgili söz konusu il müdürlükleri hakkında soruşturma başlatmış mıdır?

3.  Bankaların Kayseri İl Müdürlüğü’ne yaptığı promosyon ödemeleri mevzuata aykırı şekilde harcanmıştır. Kayseri İl Müdürlüğü promosyon ödemeleri ile hangi organizasyonları yapmıştır? Bu harcamalar kapsamında kaç kişinin konaklama, ulaşım ve yemek bedelleri ödenmiştir ve bu organizasyonlar için ne kadar harcanmıştır?

4.  Kayseri İl Müdürlüğü hangi derneklere ait organizasyonlara promosyon hesabından harcama  yapmıştır?

5.  Kayseri İl Müdürlüğü’nün promosyon hesabından kaç Türk Lirası trafik cezası ödemiştir?

6.   Bartın İl Müdürlüğü promosyon hesabından harcama yaparak doğrudan temin yöntemiyle bağlı kuruluşlarına ait yapım, bakım ve onarım işleri için kaç Türk Lirası ödeme yapmıştır?

7.  Bartın İl Müdürlüğü promosyon hesabını kullanarak kaç Türk Lirası idari para cezası ödemiştir?

Editör: Haber Merkezi