İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 1 milyon 200 bin 892 çocuğun neden hiçbir okulda kaydı olmadığını meclis gündemine taşıdı.

Ersoy tarafından konuyla ilgili yapılan basın açıklaması şu şekilde;

5-17 yaş arası 1 milyon 200 bin 892 çocuğun okul kaydı yok!

Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2021-2022 verilerine göre düzeltilmiş net okullaşma oranları okula kaydı olmayan çocukların sayılarını gösterdiğinin söyleyen Ersoy: “2021/22 düzeltilmiş net okullaşma oranları hesaplanırken, kullanılan nüfus ve öğrenci sayılarında Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşları kapsanmıştır. Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu nüfus ve yabancı uyruklu öğrenci sayıları kapsam dışında tutularak, tamamlanmış olan en son takvim yılı sonu öğrenci rakamları (Şubat 2022) ve tamamlanmış olan en son nüfus rakamları (31 Aralık 2021) kullanılarak hesaplanmıştır. Okul öncesi okullaşma oranları hesaplamalarına yaz eğitimi ve 3-6 yaş oyun odası kurs programı öğrenci sayıları dahil edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde fırsat eşitliği sağlayacak politikalara kafa yormalıdır!

TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin 31 Aralık 2021 tarihli tablosu ile MEB’in açıkladığı “düzeltilmiş net okullaşma” oranını kullanarak hesaplama yapılması durumunda 2021-2022 eğitim öğretim yılında 5-17 yaş okul çağı nüfusundan 1 milyon 200 bin 892 çocuğun okulda hiç kaydının bulunmadığını aktaran Ersoy, “Milli Eğitim Bakanlığının görevi dinci-gerici tarikat ve cemaatlere ayrıcalık tanımak yerine eğitimde fırsat eşitliğini yaratacak politikalara kafa yormalıdır” dedi.

Eğitim sistemi yok edildi!

Ersoy:” 20 yıldır sürekli değişen eğitim sistemi, eğitimin piyasalaşması, kamusal eğitimin niteliksizleşmesi, ve çocukların örgün eğitime katılmaması gibi birçok sonucu doğurmuştur. Türkiye’de yaşayan göçmen çocukların ise okullaşma oranlarına ilişkin herhangi bir istatistik olmadığı gibi, eğitime ulaşmak konusunda yaşadıkları sorunlar da bilinmemektedir” dedi.

Bu bağlamda;

1. 5-17 yaş arası 1 milyon 200 bin 892 çocuğun neden okula kaydı bulunmamaktadır? Bunların kaçı kız kaçı erkek öğrencidir?

2. 2021 yılı eğitim öğretim yılında 5-17 yaş arası kaç çocuk bir okula kaydı bulunduğu halde devam etmemiştir? Bunların kaçı kız kaçı erkek öğrencidir?

3. Açık öğretimde, mesleki eğitim merkezlerinde kaydı bulunan ve hiçbir okulda kaydı bulunmayan 3 milyon 339 bin 309 çocuğun akıbeti hakkında bilginiz var mıdır?

4. 2021 yılı eğitim-öğretim yılında açık öğretimde ve meslek eğitim merkezlerinde kaydı bulunduğu halde devamsız olan kaç çocuk bulunmaktadır? Bunların kaçı kız kaçı erkek öğrencidir?

5. Açık öğretim ve meslek eğitim merkezlerine kayıt olan öğrencilerin sayısının bu kadar yüksek olma sebebi nedir? 5-17 yaş arası 2 milyon 138 bin 417 çocuk neden örgün eğitime dahil olmamıştır?

6. Hiçbir okulda kaydı olmayan milyonlarca öğrencinin eğitim ve öğretime ulaşması için bir planınız var mıdır?

7. Türkiye’de yaşayan kaç göçmen çocuğun hiçbir okulda kaydı bulunmamaktadır? Bunların kaçı kız kaçı erkek öğrencidir?

8. Göçmen çocuklara ilişkin neden istatistik yayınlanmamaktadır?

Editör: Güven BOĞA