Seyhan Belediyesi, ölümünün 10. yılında usta yazar Yaşar Kemal’i Berlin Europa Senfoni Oda Orkestrası’nın İnce Memed Senfonisi ve AFAD’ın Sarı Sıcak fotoğraf sergisi ile andı. Etkinlikte, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin de duygusal bir konuşma yaptı.
Başkan Tekin, Yaşar Kemal’in edebiyatımızdaki yeri ve barışa olan katkısına vurgu yaparak, “Benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun’ derdi. Toroslar’ın İnce Memed’i, Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal sadece bir yazar değil; barışın, emeğin, toprağın, yoksulun sesiydi. Ölümünün 10. yılında saygı ve minnetle anıyoruz. Daima bizimle…” ifadelerini kullandı.
Berlin Europa Senfoni Oda Orkestrası’nın İnce Memed Senfonisinin ardından konuşan Tekin, “Ruhumuzu dinlendirdiniz gerçekten. Yaşar Kemal bu toprakların çok değerlisi, onun için ne söylenebilir ki? Siz uzaklardan gelerek onu anlayan, onu dile getirenler olarak Yaşar Kemal’in tüm hikayesini ezgilerle anlattınız. Yaşar Kemal, Çukurova’nın, Toroslar’ın, doğamızın, ekolojinin, buradaki yaşamın, kültürün ustasıydı. Onun hemşerisi olmak bize gurur veriyor. İyi ki yaşadın büyük usta, bu topraklardan geçtin diyoruz ve anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.
Yaşar Kemal Kimdir?
Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 1923 yılında Osmaniye’nin Hemite (bugünkü adıyla Gökçedam) köyünde doğdu. Küçük yaşlardan itibaren halk kültürü ve edebiyatına ilgi duydu. İlk romanı İnce Memed ile edebiyat dünyasında büyük yankı uyandıran yazar, eserlerinde Anadolu insanının mücadelesini, doğaya olan bağlılığını ve toplumsal adaletsizlikleri konu edindi. Yer Demir Gök Bakır, Binboğalar Efsanesi, Ağrı Dağı Efsanesi gibi birçok önemli esere imza atan Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. 2015 yılında hayatını kaybeden büyük usta, barışın ve emeğin savunucusu olarak anılmaya devam etmektedir.