YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM grup toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AK Parti’ye katılmasına ve partisinin yönetimini devralan mutlak butlan heyetine yönelik sert eleştirilerde bulundu. İzmir’de yaşananlar nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getiren Özel, “İzmirlinin ayağının altına yatarım ama sizin gibi haysiyetsizlik peşinde koşanlara bu partiyi teslim etmem” dedi. Özel, kendisini eleştirenlere ise “Kimsiniz siz? Butlancılar. Kimsiniz siz? İktidara teslim olanlar” sözleriyle seslendi.

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 13 Ekim 2026 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen partisinin grup toplantısında iç ve dış politikadan ekonomik gelişmelere, belediyelere yönelik operasyonlardan fon krizine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasının en dikkat çekici bölümlerinden biri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AK Parti’ye katılmasının ardından yaşanan tartışmalar ve CHP yönetimine atanan mutlak butlan heyetine yönelik eleştirileri oldu.

Özel, İzmir’de yaşanan gelişmeleri yalnızca bir belediye başkanının parti değiştirmesi olarak değerlendirmedi. Yaşananların seçmen iradesi, siyasi bağlılık ve parti içindeki mücadele açısından önemli sonuçları olduğunu savundu.

“İzmir Belediye Başkanı da gitti AK Parti’ye katıldı”

Partisinin son yerel seçimlerde elde ettiği başarıları hatırlatan Özel, belediye başkanlarına yönelik soruşturmalar ve parti yönetimindeki değişiklikler nedeniyle ağır bir siyasi süreçten geçtiklerini söyledi.

Özel, partisinin karşı karşıya kaldığı baskıları anlatırken şu ifadeleri kullandı:

“Biz son yerel seçimlerin kazanan kadrolarıyız. Biz AK Parti’yi tarihinde ilk kez yenen kadrolarız. Biz seçimi kazandık diye 19 Mart darbesine maruz kalan kadrolarız. Biz arkadaşlarımızı bırakmadık diye 21 Mayıs’ta partisine kayyım atanan, partisinde kazandıkları son dört kongre yok sayılan ve bir seçilmemiş heyete partileri verilen, iki aylık mücadelenin sonunda milletin talimatıyla yeni bir yola çıkan, YENİ Parti’yi kuran kadrolarız.”

Bu süreçte bazı siyasetçilerin baskılara direnmesine karşın bazılarının parti değiştirdiğini belirten Özel, Cemil Tugay’ın AK Parti’ye katılmasına tepki gösterdi:

“Bu yangın yerinde kimi tehditlere direnirken, mücadele ederken, onuru ve haysiyeti için yataktaki anasını, babasını bırakıp hapiste yatarken, beşikteki çocuğunu, hatta kendisi içerideyken doğan çocuğunu açık görüş günleri ayda bir kere kucağına alabilirken; birileri tehditle, şantajla, teklifle, bir sebeple gidiyor parti değiştiriyor. Bu yangın yerinde İzmir Belediye Başkanı da gitti AK Parti’ye katıldı.”

“İzmir’le alay etmeye başladı”

Cemil Tugay’ın parti değiştirmesini seçmenlerine ve yol arkadaşlarına karşı bir tutum olarak değerlendiren Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kendisini seçenlere ihanet edip, yol arkadaşlarına ihanet edip, söylediği her sözü, ettiği her yemini, verdiği her teminatı hiç edip, daha 10 gün önce söylediği sözlerin hepsini birden yok sayıp gidip, bir de orada birilerine methiyeler düzmeye, oralarda pişkin pişkin sırıtmaya, İzmir’le alay etmeye ve İzmirlileri kahredecek işler yapmaya başladı.”

Özel, yaşananların siyasi mücadelede kimin hangi tutumu benimsediğini ortaya çıkaracağını savunarak, daha önce partisinin kongresinde yaptığı konuşmayı hatırlattı.

“Ben size iktidara gül bahçelerinden yürümeyi değil; dikenli yollarda yürümeyi, eziyet çekmeyi, üzülmeyi ama teslim olmamayı vaat ediyorum” sözlerini yineleyen Özel, aynı siyasi çizgide devam edeceklerini belirtti.

“İçim yanıyor, içim! Bu el kırılsaydı da onu aday yapmasaydı”

Konuşmasının İzmir bölümünde kişisel geçmişine de değinen Özel, çocukluk ve gençlik yıllarının önemli bir bölümünü bu kentte geçirdiğini anlattı.

İzmir’e ilk kez 10 yaşında yatılı öğrenci olarak gittiğini, Karşıyaka’da Zübeyde Hanım’ın mezarını ziyaret ettiğini ve 9 Eylül’ün kendisi için taşıdığı anlamı hatırlatan Özel, kente duyduğu bağlılığı vurguladı.

Son yerel seçimlerde İzmir’de 31 belediye başkanı adayı gösterdiklerini ve bunların 29’unun seçildiğini belirten Özel, o dönemde elde edilen başarının bugün kendisini eleştirenler tarafından da sahiplenildiğini söyledi.

Cemil Tugay’ın aday gösterilmesi konusunda kendisine yöneltilen özeleştiri çağrılarına ise şu sözlerle karşılık verdi:

“Özeleştiri ne? İçim yanıyor, içim. Bakın özeleştiri için şunu söyleyeyim. Cemil Tugay’a eğer son imzayı bu elim attıysa, bu el kırılsaydı, bu kafa kırılsaydı bugünü görmeseydi de o namussuzu aday yapmasaydı.”

Özel, belediye başkan adaylarının belirlenmesinde geçmiş parti yönetimlerinin de sorumlulukları bulunduğunu savundu.

Butlan yönetimine tepki: “Kimsiniz siz, iktidara teslim olanlar!”

Özgür Özel, İzmir’de yaşanan gelişmeler üzerinden kendisine eleştiriler yönelten mutlak butlan yönetimini de hedef aldı.

Parti yönetiminin mahkeme kararıyla değişmesinin ardından ortaya çıkan siyasi ayrışmaya değinen Özel, İzmir seçmeniyle arasına kimsenin giremeyeceğini söyledi.

Özel, konuşmasının bu bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“İzmirlinin ayağının altına yatarım ama sizin gibi haysiyetsizlik peşinde koşanlara bu partiyi teslim etmem. Aklınızı başınıza alın.

Kimsiniz siz? Butlancılar. Kimsiniz siz? İktidara teslim olanlar, kim kimsiniz siz? 47 yıllık zaferden sonra kaybetmeye görevlendirilenler.”

Özel’in sözleri, CHP’de mutlak butlan kararı sonrasında yaşanan yönetim tartışmalarının İzmir üzerinden yeniden gündeme taşınmasına neden oldu.

“İzmir’le Özgür Özel’in arasına kimse giremez”

Özel, konuşmasının İzmir’e ilişkin son bölümünde kentte yaşanan gelişmelerden üzüntü duyan seçmenlere seslendi.

İzmirlilerin duygularını anladığını ifade eden Özel, kendisine yönelik eleştirilerle seçmenlerin tepkilerini birbirinden ayırdığını belirtti.

“Herkes şunu bilsin. İzmir’le YENİ Parti’nin arasına, İzmir’le Özgür Özel’in arasına kimse giremez. İzmir’de bir üzülen varsa, bir gözyaşı döken varsa kurban olayım ona. Özür ne? Köle olayım ona. Ama herkes haddini bilecek.”

Özel, bir sonraki yerel seçimlere ilişkin hedefini de “O İzmir’i 31’de 31 alacağız. O seçimlerde İzmir’de dünya rekoru kıracağız” sözleriyle açıkladı.

Mersin’deki belediye operasyonlarını eleştirdi

Özgür Özel’in grup toplantısındaki gündemlerinden biri de Mersin’de belediye başkanlarına yönelik yürütülen soruşturmalar oldu.

Geçtiğimiz hafta Mersin’e giderek belediye başkanlarının aileleri ve seçmenlerle bir araya geldiklerini belirten Özel, Vahap Seçer ve diğer belediye başkanlarına yönelik işlemlerin siyasi amaç taşıdığını savundu.

Soruşturmalarda gizli tanık ve itirafçı beyanlarının kullanıldığını belirten Özel, olağan denetim yolları yerine doğrudan savcılık operasyonlarının tercih edilmesini eleştirdi.

Mersin’den ayrılırken büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Özel, “Yüreğimizin bir kısmını Mersin’de bırakarak ayrıldık” dedi.

Fon krizinde iktidara yüklendi: “Atayan, atanan, soyan, dolandırılan AK Partili”

Özel, Türkiye’de yaşanan fon krizine de geniş yer ayırdı.

Fon işlemlerinden etkilenen yatırımcıların sayısına dikkat çeken Özel, 455 bin yatırımcının doğrudan etkilendiğini, krizin borsaya yansımalarıyla birlikte çok daha geniş bir kesimi ilgilendirdiğini ileri sürdü.

Fon şirketlerinin yönetimlerinde iktidarla bağlantılı isimler bulunduğunu iddia eden Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilgili isimlerin açıklanmasını istedi.

Özel, soruşturmalarda siyasi kimliklere göre farklı uygulamalar yapıldığını savunarak muhalif belediye yöneticilerine yönelik işlemler ile fon soruşturmasındaki uygulamalar arasında karşılaştırma yaptı.

Fon soruşturmasına ilişkin haberler nedeniyle gazetecilere yönelik adli işlemleri de eleştiren Özel, “Birazcık mert olun, gazetecilerle uğraşmayın” dedi.

İmamoğlu’nun savunması için çağrı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi davasına da değinen Özel, Ekrem İmamoğlu’nun savunma hakkının kısıtlandığını ileri sürdü.

İmamoğlu’nun uzun süredir tutuklu olduğunu hatırlatan Özel, yargılama sürecinde savunmasına yeterli süre verilmediğini savundu.

Yurttaşları İmamoğlu’nun savunmasını tarafsız biçimde dinlemeye davet eden Özel, çağrısının siyasi destekten çok adil yargılanma hakkıyla ilgili olduğunu söyledi.

“Biz adil yargılanma hakkını savunmaya, savunmasının kısıtlanmamasını savunmaya, tarafsız bir gözle milletimizi bu savunmayı dinlemeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Dış politikada Yemen ve Karadeniz uyarısı

Özel, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye bağlantılı ticaret gemilerine yönelik saldırılara ve Yemen konusunda gündeme gelen askeri planlara da değindi.

Karadeniz’de ticaret gemilerinin güvenliğinin sağlanamadığını savunan Özel, hükümetin yeterli açıklama yapmadığını öne sürdü.

Türk askerinin Yemen’e gönderilmesi ihtimaline karşı çıkan Özel, böyle bir adımın Türkiye’nin çıkarlarından çok ABD ve İsrail’in bölgesel politikalarına hizmet edeceğini iddia etti.

Türkiye’nin başka ülkelerin savaşlarına taraf haline getirilmemesi gerektiğini belirten Özel, yurt dışına asker gönderilmesinde TBMM’nin anayasal yetkilerine dikkat çekti.

Emekliler ve üreticiler için ekonomik adalet çağrısı

Konuşmasında emeklilerin ve tarım üreticilerinin ekonomik sorunlarını da gündeme getiren Özel, artan yaşam maliyetleri karşısında emekli aylıklarının yetersiz kaldığını söyledi.

Üzüm, limon, zeytin, fındık ve çeltik üreticilerinin yaşadığı fiyat sorunlarına değinen Özel, ürün fiyatları düşerken üretim maliyetlerinin yükseldiğini belirtti.

Bursa’da geçen yıl 60 liraya satılan üzümün bu yıl 25 liraya gerilediğini, Mersin’de limon fiyatlarının da ciddi biçimde düştüğünü söyleyen Özel, çiftçilerin ürünlerini toplamakta dahi zorlandığını ifade etti.

Tarımda üreticiyi koruyan politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Özgür Özel’in grup toplantısında İzmir ve mutlak butlan yönetimi üzerinden yaptığı açıklamalar, parti yönetimi, seçmen iradesi ve belediye başkanlarının parti değiştirmesi konusundaki siyasi tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Özel, İzmir seçmenine bağlılığını vurgularken, mutlak butlan yönetimine karşı siyasi mücadelesini sürdüreceği mesajını verdi.