Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Toplantısı’nda Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özel, KHK uygulamaları nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin son bulması gerektiğini vurgulayarak, adil bir yargı süreci ve toplumsal barış çağrısında bulundu.
Özel konuşmasında şunları kaydetti:
“KHK’lılar, mahkemede yargılanıp da beraat edenler, hakkında kovuşturmaya gerek yok kararı verilenler, hiç soruşturma açılmayanlar, hatta ‘yargılandım da adil yargılanmadım’ diyenlere de bir yargılanma hakkı daha verilecek. Artık kimse, ama kimse; eşinin, dostunun, hatta uzak akrabasının temasından dolayı bir örgüt mensubu diye yaftalanmayacak. Bir kayıp nesil, bir kayıp kuşak yaratılmasına izin vermeyeceğiz.”
Sözlerini toplumun adalet duygusuna ve ortak vicdanına seslenerek sürdüren Özgür Özel, KHK’lılar nedeniyle ailelerin kolektif olarak cezalandırıldığını ifade etti:
“Bir kişinin suçu, günahı ne olursa olsun; anası, babası, eşi bu suçtan sorumlu tutulmayacak, rehin alınmayacak, rahatsız edilmeyecek. Eşi KHK’lı diye diğer eş işinden edilmeyecek, aileler açlığa sürüklenmeyecek. Bu kolaycılığa son vereceğiz. Mümkün olan en kısa sürede tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacak. Güçlü bir parlamenter sistem kurulacak. Medyası, yargısı, sendikaları bağımsız olacak. Herkesin içi rahat, gönlü huzurlu olacak.”
KHK’ların, iktidarın elinde bir cezalandırma aracına dönüştürülmesine karşı olduklarını ifade eden CHP Lideri, hukuki mücadelenin ayrım gözetmeksizin adalet temelinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı:
“FETÖ’nün örgütsel yapısını finanse edenler, darbeyi yapanlar, kumpasları kuranlar cezalarını çekecek. Ama bunun dışında kalan masum insanların hayatı karartılamaz. İktidar değişimini, rakiplerin dövüleceği bir sopa olarak gören varsa, o sopayı 40 yerinden kıracağım. Biz kimseye kin tutmayız. Kamu âlem birdir bize.”
KHK Mağduriyeti ve Toplumsal Yansımaları
15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yaklaşık 125 bin kamu çalışanı ihraç edildi. Bu kişilerin büyük bölümü hakkında adli bir işlem yapılmadan, idari kararlarla mesleklerinden çıkarıldı. Birçok KHK’lı, beraat etmelerine veya haklarında takipsizlik kararı verilmesine rağmen görevlerine dönemedi. Aynı zamanda, eşleri ve yakınları da dolaylı yollardan işlerinden edildi veya sosyal dışlanmayla karşılaştı. Toplumda derin bir mağduriyet yaratan bu uygulamaların, sadece bireyleri değil, aileleri ve gelecek kuşakları da etkilediği görülmektedir.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamaları, bu mağduriyetlerin giderilmesi ve adaletin yeniden tesisi adına önemli bir toplumsal ve siyasal taahhüt olarak değerlendirilmektedir.