Pakistan polisi, genç bir kadının Lahor'daki bir parkta bir TikTok videosu çekerken 400'den fazla erkekten oluşan bir kalabalık tarafından cinsel tacize uğraması ve el yordamıyla taciz edilmesinin ardından yüzlerce kimliği belirsiz erkeğe dava açtı.

Şok edici saldırı, Lahor'un Büyük İkbal parkında arkadaşlarıyla bir TikTok videosu çeken kadına bir mafyanın indiğini gösteren ve viral hale gelen birkaç videoda yakalandı. Güpegündüz, adamlar genç kadını alıp aralarına attılar, kıyafetlerini yırtıp ona saldırdılar ve el yordamıyla tuttular.

Guardian tarafından görülen vaka raporuna göre, kadın Lahor polisinde kimliği belirsiz 300 ila 400 kişiye karşı dava açtı.

“Kalabalık beni her taraftan o kadar çekti ki kıyafetlerim yırtıldı. Havaya fırlatıldım. Bana vahşice saldırdılar” dedi kadın polise yaptığı açıklamada. Kalabalığın parasını, küpelerini ve telefonunu da çaldığını söyledi.

Görüntüler Pakistan'da bir iğrenme ve öfke dalgasına yol açtı. Ülkenin enformasyon bakanı Fawad Chaudhry, tutuklamaların yapıldığını söyledi. Bazı failler, CCTV görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleriyle tespit edildi. Chaudhry, “Bunun üzerinde tam gaz çalışıyoruz. Başbakan da uyardı” dedi.

Aktivistler, politikacılar, ünlüler, Uluslararası Af Örgütü ve Pakistan'daki insanlar saldırıya karşı öfkelerini dile getirdiler. Pakistan Halk Partisi başkanı Bilawal Butto Zerdari, olayın "her Pakistanlıyı utandırması" gerektiğini ve "toplumumuzdaki bir çürümeye işaret ettiğini" söyledi.

Pakistanlı şarkıcı Farhan Saeed, "Bu ülkenin erkeklerinin her gün bu korkunç eylemleri yapmaya devam etmesinden tiksindiğini, öfkeli olduğunu, kalbi kırıldığını ve utandığını" söyledi.

Pakistanlı senatör Sherry Rehman, kadına yönelik şiddetin son zamanlarda patlamasının Pakistan'da sorunun kötüleştiğini gösterdiğini söyledi. “Çoğu vaka, kurbanı susturmaya yönelik ataerkil kültürde çoğunlukla ya görmezden geliniyor, gömülüyor ya da bir kenara atılıyor” dedi.

Pakistan, kadınlar için dünyanın en tehlikeli altıncı ülkesi.

Thomson Reuters Vakfı'na göre Pakistan, kadınlar için dünyanın en tehlikeli altıncı ülkesi. Karaçi merkezli Tecavüze Karşı Savaş örgütü, tecavüz vakalarının %3'ünden azının mahkumiyetle sonuçlandığını tahmin ediyor.

Başbakan Imran Khan, tecavüz ve saldırı vakalarındaki artışın suçlanmasının kadınların nasıl giyindiği ve davranışlarıyla ilgili olduğunu öne sürdüğü için inceleme altına alındı. Khan, Haziran ayındaki bir röportajda, “Bir kadın çok az kıyafet giyiyorsa, robot olmadıkça erkekler üzerinde bir etkisi olacaktır” dedi. "Toplumda cazibeyi bir noktaya kadar yükseltirseniz - ve tüm bu genç adamların gidecek hiçbir yeri yok - toplumda bir sonucu var."

Rehman, Khan'ın yorumlarının "cinsiyetçilik ve kadın düşmanlığı kültürümüzün bir yansıması" olduğunu söyledi. Kadınların belli bir şekilde giyinmesi gerektiğini söyleyerek, kadınlara karşı baskı yapanlara ve suçlulara davranışlarını haklı çıkaracak yeni bir anlatı sunuyor.”

Şiddete ve Pakistan'ın ataerkil sistemine karşı mücadele eden kadınlar, saldırılara ve istismara maruz kaldı ve sahte küfür ve kabalık suçlamalarıyla tokatlandı. Kadın hakları için her yıl düzenlenen kadın yürüyüşü olan Aurat March'ın organizatörleri, dini gruplar ve polis tarafından tacize uğradı.

Kendisine karşı sekiz farklı polis davası açılan, ancak daha sonra mahkeme tarafından reddedilen ve isminin açıklanmaması talep edilen yürüyüşün organizatörü, “Hükümet bunu ulusal bir kriz olarak görmeli. Tüm bu olaylardan sonra hükümetin, mağdurları suçlamaktan ve onları münferit olaylar olarak adlandırmaktan gerçekten vazgeçeceğini umuyorum. Ülkede kadına yönelik artan şiddet konusunda kadın hareketiyle birlikte hareket etmeli.”

Tamamen erkeklerden oluşan kurum

Temmuz ayında Khan hükümeti, aile içi şiddet tehdidi altındaki kadınlara koruma sağlamak için tasarlanan 2021 aile içi şiddeti koruma ve önleme faturasını incelenmek üzere İslami İdeoloji Konseyi'ne (CII) gönderdiğine dair haberler ortaya çıktığında hak aktivistleri tarafından eleştirildi. Tamamen erkeklerden oluşan kurum, yasaları İslam'ın değer ve kurallarına uygun hale getirmek için inceler.

Geçen hafta, CII tasarıyı eleştirdi ve “İslami olmayan emirler” konusundaki endişelerini paylaştı ve aile kurumunu yok edeceğini söyledi.

Chaudhry, hükümetin kadınları siyasete sokmaya kararlı olduğunu ve başbakanın kadınları güçlendirmeye inandığını söyledi. Ancak, “bu tür suçların oluşmasını önlemek için zihniyetleri değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Lahore'daki National College of Arts'taki bir kız öğrenci, isminin açıklanmasını istemeyerek, Pakistanlı kadınların el yordamıyla veya saldırıya uğramaktan ve herhangi bir saldırıdan sorumlu tutulmaktan korktuğunu söyledi. "Taksi şoförümün önünde kışkırtıcı görünmemek için dışarı çıkmadan önce ne giymem gerektiğini iki kez düşünmem gerekiyor. Artık işe gitmek ekstrem bir spor haline geldi çünkü iki kez düşünmeniz gerekiyor ve hiçbir noktada dikkatsiz olamazsınız.”

Editör: TE Bilisim