On binlerce protestocu Paris'te yürüdü, üç hafta boyunca Fransa'da yakıt kıtlığına neden olan bir rafineri grevine enflasyona karşı artan bir meydan okuma ve öfke ekleyerek.

Pazar günü yükselen yaşam maliyetine karşı gösteri, sol siyasi muhalefet tarafından çağrıldı ve Fransa'nın Boyun Eğilmeyen partisinin başkanı Jean-Luc Melenchon tarafından yönetildi.

Yükselen fiyatların ısırmasına karşı bir öfke gösterisiydi ve Başkan Emmanuel Macron hükümeti üzerindeki baskıyı artırdı.

Organizatörler bunu “yüksek yaşam maliyetine ve iklim eylemsizliğine karşı yürüyüş” olarak nitelendirdi.

İklim krizine karşı büyük yatırım çağrısında bulunmanın yanı sıra, enerji, temel mallar ve kira maliyetlerinde dondurmalar ve şirketler tarafından beklenmedik kârların daha fazla vergilendirilmesi dahil olmak üzere yüksek fiyatlara karşı acil önlemler talep ettiler.

Bazı protestocular, 2018’de Macron'un ticaret yanlısı merkezci hükümetini sarsan genellikle şiddetli hükümet karşıtı protestoların sembolü olan sarı floresan yelekler giydi.

Macron muhalifleri, Eylül sonunda başlayan rafineri soğukluğunun yarattığı ivmeyi artırmayı umuyor.

Salı günü yapılması planlanan ulaşım grevleri, akaryakıt rafinerilerini ve depolarını zaten aksatan ücret grevleriyle birleşerek, benzin istasyonlarında dev hatlar oluşturarak milyonlarca işçinin ve araçlarına bağımlı diğer sürücülerin sinirlerini bozan kronik benzin kıtlığına yol açmakla tehdit ediyor.

Melenchon kalabalığın ortasında bir kamyonun tepesinden, “Benzerlerini pek sık görmediğimiz bir hafta geçireceğiz” dedi. "Her şey bir araya geliyor. Büyük bir başarı olan bu yürüyüşle başlıyoruz.”

Organizatörler, Pazar günkü mitinge 140 bin kişinin katıldığını söyledi. Polis daha önce yaklaşık 30.000 kişinin katılacağını tahmin etmişti.

'Üzgün ​​ve yorgun'

Melenchon'un yanında bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Fransız yazar Annie Ernaux da gösteri yaptı. Melenchon, Macron liderliğinin Fransa'yı “kaosa” sürüklediğini söyledi.

Macron hükümeti, Haziran ayındaki yasama seçimlerinde çoğunluğu kaybettiği parlamentoda savunmada. Bu, merkezci ittifakının güçlenen muhaliflere karşı iç gündemini uygulamasını çok daha zorlaştırıyor ve hükümetin gelecek yıl için bütçe planının mecliste tartışılması özellikle zorlaşıyor.

Hepsi olmasa da bazı Fransız sendikaları, Salı günü karayolu taşımacılığını, trenleri ve kamu sektörünü etkilemesi beklenen ulusal bir grev günü ilan etti.

Grevler ve protestolar, önümüzdeki birkaç ay içinde emeklilik sisteminde oldukça tartışmalı bir değişiklik yapmayı hedefleyen hükümet tarafından yakından izleniyor.

Nisan ayında yeniden seçilen Macron, kış sonundan önce planlanan reformla emeklilik yaşını 62'den geri çekme sözü verdi.

Editör: Haber Merkezi