İnsanlar, Pazar günü altı kişinin öldüğü ve 81 kişinin yaralandığı İstanbul'un merkezindeki yoğun yaya caddesi İstiklal Caddesi'ne dönmeye başladı. Türkiye, saldırının ardından şokta.

Pazartesi günü yetkililer, 57 yaralının tedavilerinin ardından taburcu edildiğini, durumu kritik iki kişi de dahil olmak üzere 24 yaralının hastanede kaldığını söyledi.

Pazartesi günü yoğun bir polis varlığına sahip olan İstiklal, her zamanki gibi hareketli değildi, ancak yine de caddede yürüyen çok sayıda yaya vardı.

53 yaşındaki Mustafa Topçuoğlu, patlamanın meydana geldiği yerden birkaç dakika uzaktaki küçük bir sokaktaki tezgahtan sattığı içli köftesiyle tanınan İstiklal Caddesi'nin demirbaşlarından biri.

Al Jazeera'ya bitişikteki restoranında üst katta olduğunu ve patlamayı duyduğunu ancak Pazartesi öğleden sonra görevine geri döndüğünü söyledi.

Topçuoğlu, "Terörün amacı insanları korkutmak, panik havası yaratmak ve evlerine kapatmaktır" dedi. “Ne olursa olsun yine geldik, işimizin başındayız, işimize devam ediyoruz ve yeniden açtık.”

Ekran görüntüsü 2022-11-15 050220

Bir bankın üzerine bombayı yerleştirdiğinden şüphelenilen Ahlam Albasir adlı Suriyeli kadın, Pazartesi günü erken saatlerde İstanbul'un Küçükçekmece banliyösünde tutuklandı. Saldırıyla ilgili olarak akşam saatlerinde en az 46 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Albasir'in yasaklı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve onun Suriye kolu Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile bağlantıları olduğunu itiraf ettiğini söyledi.

Ancak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, PKK ve çoğunluğunu YPG savaşçılarından oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) saldırının sorumluluğunu reddetti.

Patlama, 2015'ten 2017'ye kadar Türkiye genelinde PKK ve IŞİD (IŞİD) bağlantılı gruplar tarafından gerçekleştirilen bir dizi saldırıya ilişkin acı hatıraları canlandırdı. Mart 2016'da, IŞİD bağlantılı bir intihar bombacısı İstiklal Caddesi'nde dört kişiyi öldürdü.

Washington Enstitüsü'nün kıdemli üyesi Soner Çağaptay, El Cezire'ye daha fazla şiddetin Türkiye'nin Haziran ayında yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerinde muhtemelen etkisi olacağını söyledi.

Bu oldukça endişe verici bir gelişme ve bunun arkasında kimin olduğunu ve sorumluluğu üstlenecek herhangi bir grup olup olmadığını bekleyip görmemiz gerekecek” dedi.

Çağaptay, "Bu saldırı, başkaları tarafından takip edilirse, seçmenlerin sağa kaymasına ve güvenlik adayı etrafında birleşmesine neden olabilir" dedi. “Türkiye en son 2015'te bir dizi terör saldırısı yaşadığında olan buydu.”

Editör: Güven BOĞA