Futbolun ilk küresel süperstarı Pelé, 82 yaşında öldü . Pek çok taraftar için Brezilyalı oyuncu, oyunu oynamış en iyi oyuncu olarak hatırlanacak.

Diğerleri için daha da ileri gidiyor: Tutku, zevk ve gülümsemeyle oynanan futbolun simgesiydi. Gerçekten de, bugün bile pek çok insanın can atmaya devam ettiği bir oyun imajının oluşmasına yardımcı oldu.

Pelé sadece harika bir oyuncu ve dünyanın en sevilen oyununun harika bir elçisi değildi; o bir kültür ikonuydu. Gerçekten de, futbolda büyük para ve küresel jeopolitik oyuna sızmadan çok önce var olan bir saflığın yüzü olmaya devam ediyor.

1966 İngiliz Dünya Kupası galibi Sir Bobby Charlton ve şu anki Fransız süperstarı Kylian Mbappé'den Brezilya'nın eski ve gelecek başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'ya ve eski ABD Başkanı Barack Obama'ya kadar herkesin ona saygılarını sunması onun efsanesinin kanıtıdır .

Santos'ta ilk günler

Pelé, 1940 yılında Brezilya'nın Sao Paolo eyaletinde Edson Arantes do Nascimento olarak dünyaya geldi . aile üyesi, daha sonra ona hayatı öğreten ve ona fırsatlar sunan bir spora takıntılı hale geldi.

Genç takım futbolu, 1953'te yerel kulübü Bauru ile sözleşme imzaladığında birinci oldu. Ancak Pelé'yi yıldız olmaya iten ilk profesyonel kulübü Santos'du. 1956'da oraya taşındıktan sonra 636 maç oynadı ve 1974'te ayrılmadan önce 618 gol attı . Takımın sadece atan kalbi değil, aynı zamanda Pelé muazzam bir tek kulüp sadıktı.

Günümüzün yıldızları Cristiano Ronaldo veya Erling Haaland'ın başarılarından çok önce Pelé, etrafındaki diğer oyunculardan önemli ölçüde farklı olarak öne çıkan bir gol atma rekoru kırdı. Benzer şekilde, bugün bile oyunun bazı gözlemcilerinin Brezilyalıyı Tüm Zamanların En İyisi unvanı için yarışan Lionel Messi ve Diego Maradona'nın önüne koyduğu anlamına gelen beceri seviyeleri sergiledi .

Santos'a imza attıktan sonraki bir yıl içinde Pelé, 17. doğum gününe üç ay kala Brezilya için ilk maçına çıktı. Arjantin'e karşı o maçta gol attı ve 65 yıl sonra Brezilya milli takımının gelmiş geçmiş en genç golcüsü olmaya devam ediyor.

Bir yıl sonra, 1958'de, bu genç oyuncu milli takımının İsveç'teki Dünya Kupası'nı kazanmasına yardımcı oldu. Sonra tekrar 1962'de Şili'deki Dünya Kupası'nda ve bir kez daha Meksika'daki 1970 turnuvasında.

Sonuçta Pelé, Brezilya için 92 kez forma giydi ve 77 gol attı. Karşılaştırıldığında, İngiltere'den Harry Kane 80 maçta 53 gol kaydetti . Milli takım başarılarına ek olarak, Pelé kulübü için altı Brezilya ligi şampiyonluğu ve iki Güney Amerika şampiyonluğu kazandı.

Amerikan yılları

Daha sonra, 1975'te, Kuzey Amerika Futbol Ligi'nde New York Cosmos için oynamak için yarı emeklilikten çıktı . O zamana kadar Pelé 30'lu yaşlarının ortasındaydı ancak yine de 64 maçta 37 gol atmayı başardı. Bazıları , ülkenin futbola olan ilgisini başlatan şeyin Amerika Birleşik Devletleri'nde oynadığı kısa süre olduğuna inanıyor .

Emekli olduktan sonra Pelé saygı gördü, hayran kaldı ve etkili olmaya devam etti. Maradona ile paylaştığı bir ödül olan FIFA'nın 20. yüzyılın Oyuncusu oldu . 2014'te kendisine FIFA'nın ilk Ballon d'Or Prix d'Honneur'u verildi ve hatta Nelson Mandela , 2000 yılında ona Laureus Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü takdim ederken Brezilyalıya olan saygısından bahsetti.

Pelé'nin yeteneği hiçbir zaman şüphe götürmedi. Yine de futbolun küresel çatışmanın gölgesinden çıktığı, dünyanın umut sembollerine ve spor kahramanlarına ihtiyaç duyduğu bir zamanda oynaması bir tesadüftü.

Brezilyalı, televizyonun - önce siyah beyaz, sonra renkli - futbolu doğrudan insanların oturma odalarına getirdiği bir dönemde yapmasına rağmen, bu amaca hizmet edebildi. O zamanlar Pelé, Messi, Ronaldo ve Mbappé'nin bir araya gelmesiydi - bu yeni teknolojiyle dünya çapında tüketilebilir hale getirildi.

Pelé, yaşamı boyunca kaçınılmaz olarak sorunlarla karşılaştı: ticari faaliyetleri bazen tartışmalara saplandı; bir aşamada Brezilya hükümetinin solcu bir muhalifi olarak etiketlendi , ardından daha sonra Brezilya diktatörlüğüne ilişkin görüşlerinde fazla muhafazakar olarak tanımlandı. Bazıları ilişkilerin sonucu olan çok sayıda çocuğu vardı ve bunlardan biri, Edinho adında bir oğlu, uyuşturucu ticaretinden elde edilen kara parayı aklamaktan hapse gönderildi .

Bununla birlikte, kalıcı hatıra, çoğumuzun - hem amatör hem de profesyonel - hepimizin arzuladığı şekilde futbol oynayan bir adama aittir. Pelé sadece yetenekli değildi, aynı zamanda on yıllar boyunca dünyanın dört bir yanındaki sayısız insana büyük neşe getirdi. Hepimiz için, futbola biraz ilgi duyanlarımız bile onu asla unutmayacağız.

Professor of Sport and Geopolitical Economy, SKEMA Business School

Editör: Güven BOĞA