Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Evden eve taşımacılık işçilerinin sorunlarını meclise taşıdı.
Konuyla ilgili Denetimlerin artırılması konusunda çağrıda bulunan Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Bu konuyu defalarca yetkililere bildirdik ama çözüm odaklı bir adım atılmadı. Şirketler kalifiye eleman bulundurmak zorunda. Ama bazı şirketlerin taşımacılık hizmetini günlük çalışan işçilerle verdiğini duyuyoruz."dedi
Koca , Evden eve taşımacılık işçilerinin sorunlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.
Güvencesiz, düşük ücretli, emek yoğun ve kötü çalışma koşulları altında çalışma son zamanlarda ülkemizde oldukça yaygın görülen bir çalışma biçimine dönüşmüştür. Mersin ilimizde evden eve taşımacılık işçileriyle yaptığımız görüşmelerde çalışma koşulları hakkında birikmiş birçok sorunun olduğunu gözlemledik. Kayıt dışı çalıştırılma, uzun çalışma süreleri, asgari ücretin altına tekabül eden düşük ücretler, yoğun iş kazaları ve angarya işler yaptırılması oldukça yaygın görülen sorunların başında gelmektedir. Evden eve taşımacılık sektörü her yıl onlarca işçinin, oldukça kötü şartlarda çalışırken gerçekleşen iş kazalarından dolayı yaşamını yitirdikleri ya da yaralandıkları yerel ve ulusal basında sık sık yer etmektedir.
Bu bağlamda;
1. Ülkemizde en çok iş kazalarının meydana geldiği sektörlerden birisi olan evden eve taşımacılık sektöründe son bir yılda kaç iş kazası gerçekleşmiştir? Bu kazalar sonucunda yaşamını yitiren ve yaralanan kaç işçi olmuştur?
2. İş kazalarının bu kadar yoğun olduğu evden eve taşımacılık sektöründe firmaların gerek iş güvenliği gerekse de iş kanununa aykırı olan güvencesiz çalıştırma bakanlığınızca denetlenmekte midir? Bakanlığınızca bu nedenlerden dolayı yaptırıma uğrayan firma sayısı nedir?
3. Yoğun iş kazalarının yaşandığı sektörlerden birisi olan evden eve taşımacılık sektörünün tehlikeli iş statüsüne alınması için bakanlığınızın bir girişimi var mıdır?
4. İşverenlerin işçileri güvencesiz çalışmaya zorlamaları konusunda bakanlığınızın ne gibi çalışmaları olmuştur? Bu konuda bir planınız mevcut mudur?