Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde yaşanan cinsel saldırı hakkında Sağlık Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesi şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim. 24.01.2024

Perihan Koca

Mersin Milletvekili

Basına yansıyan bilgiler ve KESK Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamaya göre;

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde 19 yıldır hemşire olarak görev yapan H.Z. 11 Mart 2023 tarihinde ameliyathane nöbetçisi olarak kaldığı hastanede nöbetçi odasında istirahat ederken asistan doktor S.E. odaya girmiştir. H.Z. kendisi uyurken odaya giren S.E.’den rahatsız olmuş ve dışarı çıkmasını istemiştir. Ancak dışarı çıkmayı kabul etmeyen S.E., odada H.Z.’ye cinsel saldırıda bulunmuştur.

H.Z., olayın ardından psikiyatri bölümünde görevli bir doktorun yanına giderek başına gelenleri anlatmış ve polisi de arayarak şikayetçi olmuştur. Gözaltına alınan S.E., ifadesinin ardından serbest bırakılırken soruşturma kapsamında açığa alınmıştır.

Sağlık emekçisi kadının beyanı üzerine açılan davanın son duruşmasında savcı cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen asistan doktor S.E hakkında beraat talebinde bulunurken cinsel saldırıya uğrayan hemşire H.Z başka bir hastaneye sürgün edilmiştir. Davanın son duruşması ise 25 Ocak 2024 tarihinde İstanbul Bakırköy Adliyesi’nde görülecektir.

Söz konusu hastanede çalışan sağlık emekçileri ve sendika temsilcilerinin basın açıklamalarının içeriğine bakıldığında hastane yönetiminin geçmiş tarihlerde yaşanan cinsel saldırı, taciz, şiddet gibi vakalarda olayların üzerini örtme eğiliminde olduğunu, şiddet mağduru çalışan ve hastalara türlü yıldırma yöntemleri kullandıkları ifade edilmiştir.

Örneğin 2023’ün Nisan ayında, yoğun bakım servisinde yatan bir hastaya, hasta bakıcı tarafından cinsel saldırıda bulunulduğu, bu cinsel saldırının tutanak altına alınmasına rağmen kurum idarecilerinin olayı adli mercilere 11 gün sonra taşıdıkları ve olayı örtbas etmeye çalıştıkları ifade edilmiştir.

Yine aynı kurumun Arnavutköy Niyazi Kurtulmuş ek binasında Haziran 2021’de gerçekleşen olayda henüz 8 aylık hemşire olan bir sağlık personelinin bıçaklı saldırıya uğradığı, hastane yönetiminin yine bu olayda ihmal soruşturması açmayarak olayın üzerini örtmeye çalıştığı, ciddi güvenlik zaaflarının yaşandığının ifade edildiği olayda şiddet mağduru hemşirenin olayı yargıya taşımasının engellenmeye çalışıldığı, bakanlığınızın şiddet bildirimi için atadığı avukatın duruşmaya katılmadığı aktarılmıştır.

Yine sağlık sendikalarının basın açıklamalarına yansıyanlara bakıldığında söz konusu hastanede 1 yıl boyunca sistematik bir şekilde duygusal ilişkiye zorlanan bir sağlık personelinin konuyu hastane yönetimine taşıdığı, hastane yönetiminin duygusal şiddet gösteren kişi hakkında da herhangi bir soruşturma yürütülmediği ifade edilmektedir.

Aynı basın açıklamasında güvenlik görevlisi bir personelin tacizine uğrayan birçok kadının bulunduğu, söz konusu mağdurlardan birinin olayı tutanak altına alması üzerine bir soruşturma yürütüldüğü ve bu soruşturmanın delil ve tanıklıklar dinlenmeden tamamlanıp, şiddet failinin olaydan sonra güvenlik amiri olarak mükafatlandırıldığı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1. Bakanlığınız Yedikule Hastanesi’nde yaşanan bu olaylardan haberdar mıdır? Birçok şiddet olayında söz konusu hastane yönetiminin olayların üzerini örtme çabası ile ilgili hastane yönetimine yönelik bir soruşturmanız var mıdır? Bakanlığınız söz konusu olaylarla ilgili ne gibi tedbirler almıştır?

"Kadının İnsanca Yaşama ve Var Olma Mücadelesinin Bir Zaferi" "Kadının İnsanca Yaşama ve Var Olma Mücadelesinin Bir Zaferi"

2. 25 Ocak 2024 tarihinde Bakırköy Adliyesi’nde görülecek olan cinsel saldırı davasına bakanlığınız müdahil olacak mıdır?

3. Cinsel saldırıya uğrayan H.Z. hangi yasal gerekçe ile başka bir hastanede görevlendirilmiştir?

4. Kadına yönelik suç işleyen asistan doktor S.E’nin daha öncede cinsel istismar suçu işlediği bilgisi doğru mudur? Doğru ise söz konusu şahsın iş akdinin feshedilmeyerek görevine devam etmesinde rolü olanlar açığa çıkarılmış mıdır?

Editör: Süleyman Devrim Boğa