Peru başsavcılığı Salı günü, yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte ve kabine üyeleri hakkında Aralık ayının başından bu yana en az 40 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı şiddetli çatışmalarla ilgili soruşturma başlattığını söyledi.

Soruşturma, ülkenin güneyindeki Puno bölgesinde Pazartesi günü 17 sivilin öldürülmesinin ardından geldi - geçen ay eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun devrilmesinden ve gözaltına alınmasından bu yana protestoların en ölümcül günü. Şiddet Salı günü arabasının yakılmasının ardından bir polis memurunun ölmesiyle devam etti.

Başsavcılık, Boluarte'yi Başbakan Alberto Otarola, Savunma Bakanı Jorge Chavez ve İçişleri Bakanı Victor Rojas ile birlikte "soykırım, nitelikli cinayet ve ciddi yaralama" suçlamalarıyla soruşturduğunu söyledi.

İnsan hakları grupları, yetkilileri protestoculara ateşli silah kullanmak ve helikopterlerden duman bombası atmakla suçladı. Ordu, protestocuların silah ve ev yapımı patlayıcı kullandığını söylüyor.

Cumhurbaşkanlığı ve bakanların ofisleri, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Kongre'yi yasa dışı bir şekilde feshetmeye teşebbüs etmesinden sonra gelen Castillo'nun devrilmesi, ülke çapında bir protesto dalgasını ateşledi. Protestocular Boluarte'nin istifasını, Kongre'nin feshedilmesini, anayasada değişiklik yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.

Salı günü milletvekilleri, yeni bir hükümete liderlik etmek için gerekli olan Boluarte'nin kabinesine güven oylaması için oy kullanacaklardı.

Başbakan Alberto Otarola Pazartesi günü öldürülenler için "kara" parayla finanse edilen organize saldırganları suçladı. Ombudsmana göre, 68 sivil ve 75 polis memurunun da yaralandığı bildirildi.

Otarola ayrıca şiddeti bastırmayı amaçlayan Puno'da üç günlük bir gecede sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yerel medyadan alınan görüntüler, Pazartesi gecesi Puno işletmelerinin yağmalandığını gösterirken, Juliaca'nın havaalanı, 9.000 kişinin binayı işgal etmeye çalıştığı söylenmesine rağmen Salı günü kapalı kaldı.

Peru'nun ombudsman ofisi Salı günü yaptığı açıklamada,  barışçıl protestoların yanı sıra savcıları ölümleri tam olarak soruşturmaya çağırdı.

Ofis, polisin ölmeden önce işkence gördüğünü iddia ederek ölümünün "aşırı şiddetine" dikkat çekti ve aynı zamanda aile üyeleri hala içerideyken bir Puno kongre üyesinin Ilave kentindeki konutuna düzenlenen kundakçılık saldırısını kınadı.

Editör: Haber Merkezi