Cusco ve Machu Picchu'da binlerce turisti mahsur bırakan şiddetli protestoların ortasında, Başkan Pedro Castillo'nun görevden alınmasının ardından krizi sona erdirmek için Peru'da seçimlerin ilerletilmesi başarısız oldu .

Gösterilerde , ulusal olağanüstü hal çerçevesinde orduyla yaşanan çatışmaların ardından 500'den fazla kişi yaralandı ve 18 kişi öldü .

Protestocular, Castillo'nun serbest bırakılması, anayasal halefi olan eski Başkan Yardımcısı Dina Boluarte'nin istifası, Parlamentonun kapatılması ve acil genel seçimler çağrısında bulunuyorlar.

Bu Cuma Parlamento, Boluarte'nin seçimleri 2026'dan 2023'e ilerletme önerisini reddetti .

Girişim, Aralık 2023'te sandık başına gidilmesine ve Nisan 2024'te Boluarte komutasının teslimine izin verecekti. Bu karar, Boluarte'nin iktidardaki kalıcılığını tehlikeye atıyor.

Solcu parlamenter Ruth Luque, " Gelecek olan, Dina Boluarte'nin istifası ve yerini demokratik bir geçişe bırakacaktır" öngörüsünde bulundu.

Merkezci yasa koyucu Susel Paredes, "Öldürülen Peruluların sayısı göz önüne alındığında, Bayan Boluarte istifa etmelidir" dedi.

Boluarte'nin istifasından önce yasa, halefinin Kongre başkanı José Williams olduğunu belirler. Geri çekilirse, görev, seçim çağrısı yapması gereken Yüksek Mahkeme başkanı Elvia Barrios'a düşüyor.

Cuma gecesi, üç Devlet gücünün temsilcilerinin Hükümet Sarayında yaptığı bir toplantının ardından Williams, erken seçimler için Parlamentoda yeniden oylama talebinin hala beklemede olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Boluarte, "Peru'ya verdiği desteği ve kapsamlı ikili ilişkiyi güçlendirmeye devam etme isteğini yineleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi yaptı."

Kolombiya Devlet Başkanı solcu Gustavo Petro ise Castillo'nun tutuklanmasını zaten destek verdiği bir "adalet patlaması" olarak değerlendirdi.

Cusco'da havalimanı yeniden açılıyor

Ülkenin turizm başkenti And Dağları'ndaki Cusco kentinde yolların ve havaalanlarının kapanması turist transferini sekteye uğrattı.

Komşu Machu Picchu ilçesinin belediye başkanı Darwin Baca AFP'ye yaptığı açıklamada, "Cuzco şehrinde mahsur kalan 5 bin turist var, otellerinde uçuşların yeniden açılmasını bekliyorlar" dedi.

Belediyenin bildirdiğine göre, bir ordu helikopteri Cumartesi günü Machu Picchu bölgesine dört uçuşta mahsur kalan 500'den fazla yabancı turisti nakletmek için gelecek.

Cusco'nun uluslararası havaalanı, protestocuların bir devralma girişiminden sonra Pazartesi gününden beri kapalı. Ancak bu Cuma günü Savunma Bakanlığı yeniden açılacağını duyurdu.

Bu arada, İnka kalesi Machu Picchu'dan, çoğu Kuzey Amerikalı ve Avrupalı ​​olmak üzere yaklaşık 200 turist, Cusco ile bağlantı kurmak için demiryolu boyunca yaklaşık 30 km uzaklıktaki Ollantaytambo kasabasına yürüdü.

Seferleri durdurulan turist treni bu güzergahta hareket ediyor.

kurşunla öldürüldü 

Gösteriler, mütevazı bir kökenden gelen sol görüşlü bir kırsal öğretmen olan Castillo'nun 7 Aralık'ta kendi kendine darbe yapmaya, Parlamentoyu kapatmaya, kamu yetkilerine müdahale etmeye ve kararname ile yönetmeye çalışmasının ardından patlak verdi.

Sığınma talebinde bulunmak için Meksika büyükelçiliğine gitmeye çalışırken "suçüstü" olarak gözaltına alındı. Mahkeme Perşembe günü isyan suçundan soruşturulmak üzere 18 ay, Haziran 2024'e kadar cezaevinde kalmasına karar verdi.

Ayrıca, savcılık tarafından yolsuzluk nedeniyle Castillo aleyhine benzeri görülmemiş bir anayasal şikayet var.

Protestolar en yoğun olarak Peru'nun güney And Dağları'nda, yoksulluğun ve ertelenmiş sosyal taleplerin vurduğu bir bölgede yaşandı.

Ombudsman Eliana Revollar AFP'ye Perşembe günü Ayacucho havaalanını (güney) ele geçirme girişiminin Ordu tarafından kontrol altına alındığını ve sekiz kişinin öldüğünü söyledi.

“Ordu kontrolünde olan havalimanını ele geçirme girişimi oldu. Kendilerini kuşattıklarını ve kitlenin yaklaştığını gören (raporlar), 'dur' emrini (ateş etmeden önce) vereceklerini, ardından havaya ateş edeceklerini ancak daha sonra vücuda ateş edildiğini gösteriyor” dedi. açıkladı.

Protestocuların sapan ve taş taşıdıklarını açıkladı. Bu insanlar merminin çarpması sonucu öldü” dedi.

Sağlık Bakanı Rosa Gutiérrez Cuma günü yaptığı açıklamada, protestoların başladığı 7 Aralık'tan bu yana ölü sayısının 18 olduğunu söyledi. Aralarında en az iki reşit olmayan var.

BM Çocuk Hakları Komitesi Peru'yu küçüklerin ölümlerini araştırmaya çağırdı.

Ek olarak, ezilme veya hastaneye zamanında ulaşamayan hastaların -reşit olmayanların bile- ölümü gibi barikatlarla ilgili olaylardan kaynaklanan altı ölüm daha kaydedildi.

"Buna son verilmeli" 

Kamu Denetçiliği Kurumu'na göre, 250'si sivil ve 268'i polis olmak üzere 518 yaralı da var. İnsan hakları örgütleri 147 tutuklu bildirdi.

Revollar, "Bizim için endişe, ordunun (gösterilerin kontrolü sırasında) her zaman polisin arkasında olması gerektiğidir" çünkü ordu "ateş etmeye hazır" dedi.

Boluarte, "bazı radikallerin halkın iyi niyetini kullanarak gerçekleştirdiği vandalizm eylemlerini" kınadı. Cuma günü bir askeri tören sırasında "Buna son verilmeli" dedi.

Protestocuların ölümünü protesto etmek için Eğitim Bakanı Patricia Correa ve Kültür Bakanı Jair Pérez Cuma günü istifalarını sundular.

Editör: Güven BOĞA