• Kiev ve diğer şehirlerde elektrik ve su kesintileri yaşanıyor
  • Putin, füze saldırılarının 'yapabileceğimiz tek şey olmadığını' söyledi
  • Rusya, gemilerine yönelik yapılan saldırıların ardından tahıl anlaşması rolünü de askıya aldı
  • Zelenskiy, Rusya'nın dünyaya açlıkla şantaj yaptığını söyledi

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna altyapısına yönelik saldırıları ve Karadeniz'deki tahıl ihracat programına katılımı dondurma kararının, Moskova'nın Kırım'daki filosuna yapılan ve Ukrayna'yı suçladığı insansız hava aracı saldırısına verilen yanıtlar olduğunu söyledi.

Putin Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna insansız hava araçlarının, BM aracılığındaki anlaşma kapsamında tahıl gemilerinin geçtiği deniz koridorlarının aynısını kullandığını söyledi.

Kiev, saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ve tahıl programının güvenlik koridorunu askeri amaçlarla kullanmayı reddediyor. Birleşmiş Milletler , Rusya'nın Kırım'daki gemilerine saldırı düzenlendiğini söylediği Cumartesi günü Karadeniz yolunu hiçbir tahıl gemisinin kullanmadığını söyledi.

Bu arada, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden bu yana devam eden savaşın 250. gününde, ülkenin dört bir yanına Rus füzeleri yağdı. Kiev'de patlamalar meydana geldi ve gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Facebook'tan yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Pazartesi günü en az altı Ukrayna bölgesinde altyapıyı bombaladığını söyledi.

Putin, televizyonda yayınlanan basın toplantısında, "Yapabileceğimiz tek şey bu değildi," dedi ve daha fazla eylemin izlenebileceğini belirtti.

Ukraynalı yetkililer, hidroelektrik barajları da dahil olmak üzere enerji altyapısının vurulduğunu ve elektrik, ısı ve su kaynaklarını devre dışı bıraktığını söyledi .

Kuzeydoğu Kharkiv bölgesinin valisi Oleh Synehubov, Telegram'a yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Kharkiv şehrinin yaklaşık 50.000 sakini de dahil olmak üzere yaklaşık 140.000 kişinin saldırıların ardından elektriksiz kaldığını söyledi.

Ukrayna ordusu, 50 Rus füzesinden 44'ünü düşürdüğünü söyledi. Ancak yetkililer, grevlerin Kiev'in %80'ini susuz bıraktığını söyledi. Ukrayna polisi, son saldırılarda 13 kişinin yaralandığını söyledi.

Geçtiğimiz üç hafta boyunca Rusya, pahalı uzun menzilli füzeler ve bir hedefe uçan ve patlayan ucuz İran yapımı "intihar uçağı" kullanarak Ukrayna sivil altyapısına saldırdı.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Pazartesi günü Ukrayna'nın 10 bölgesine yapılan füze ve drone saldırılarında çoğu enerji altyapısı olmak üzere 18 hedefin vurulduğunu söyledi.

BUĞDAY FİYATLARINDA ARTIŞ

Moskova, Ukrayna'yı Sivastopol Körfezi'ndeki gemileri hedef almak için hava ve deniz insansız hava araçları kullanmakla suçladıktan sonra Cumartesi günü tahıl programındaki rolünü askıya aldığını duyurdu. İHA'lardan birinin Ukrayna limanlarından yiyecek ihraç etmek için kiralanan sivil bir gemiden fırlatılmış olabileceği öne sürüldü.

Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna, sivil gemilere veya Rus tedarik gemilerine herhangi bir tehdit olmayacağını garanti etmelidir." dedi ve tahıl anlaşması şartlarına göre Rusya'nın güvenliği sağlamaktan sorumlu olduğunu kaydetti.

Ukraynalı ve BM yetkilileri, Moskova'nın hareketine rağmen Pazartesi günü tahıl taşıyan 12 geminin Ukrayna limanlarından yola çıktığını söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, ülkesinin Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği ve küresel açlığı azaltmayı amaçlayan programı uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy düzenlediği basın toplantısında, "Dünyaya ne sunduğumuzu anlıyoruz. Gıda üretimi pazarında istikrar sunuyoruz." Daha önce Moskova'nın "dünyaya açlıkla şantaj yaptığını" söyledi. Rusya, amacının bu olduğunu reddediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Karadeniz tahıl anlaşması etrafındaki belirsizlik nedeniyle gıda fiyatlarının yükseldiğini ve Rusya'nın katılımını askıya almasının küresel gıda güvenliği üzerinde "anında, zararlı" etkileri olduğunu söyledi.

Moskova'nın anlaşmadan çekildiği haberi, Pazartesi sabahı küresel buğday fiyatlarının %5'ten fazla yükselmesine neden oldu.

Bununla birlikte, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının devam eden akışı, yeni bir dünya gıda krizinin şimdilik önlendiğini gösteriyor.

Ukrayna ve Rusya, dünyanın en büyük gıda ihracatçıları arasındadır. BM destekli anlaşma, üç ay boyunca Ukrayna ihracatının pazarlara ulaşmasını garanti ederek Rusya'nın fiili ablukasını kaldırdı.

Pazartesi günü yola çıkan gemiler arasında, kuraklığın vurduğu Afrika'ya 40.000 ton tahıl getirmek için BM Dünya Gıda Programı tarafından tutulan bir gemi de vardı.

Yine Pazartesi günü, Rusya Savunma Bakanlığı Moskova'nın Putin tarafından Eylül ayında açıklanan kısmi askeri seferberliği tamamladığını ve başka bir çağrı yapılmayacağını söyledi.

Putin, Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk seferberliğini 21 Eylül'de duyurdu.

Savunma Bakanı Shoigu o sırada yaklaşık 300.000 ek personelin askere alınacağını söyledi. Ancak seferberlik kaotik bir şekilde ilerledi ve binlerce kişi askere alınmamak için Rusya'dan kaçtı.

Editör: Güven BOĞA