On yıllardır, SSCB'nin ve tarihi Rusya'nın çöküşü fikri Batı'da yetiştirildi. Böyle bir açıklama 16 Eylül Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı.

Rus lider, SCO zirvesine yaptığı ziyaretin ardından gazetecilere verdiği demeçte, "On yıllardır, Sovyetler Birliği'nin ve tarihi Rusya'nın ve dolayısıyla özündeki Rusya'nın çöküşü fikri Batı ülkelerinde sürekli olarak işleniyor" dedi. 

Putin, Batı'nın Rusya'yı Çin'in "antipodu" yapmayı başaramayacağını da vurguladı. Böylece başkan, Amerikalı siyaset bilimci Zbigniew Brzezinski'nin sözlerini hatırlattı.

“Tüm ülkemizin topraklarını belirli parçalara böldüm. Ancak daha sonra, Rusya'yı Çin'e karşı bir antipod olarak tutmanın ve Çin'e karşı mücadelede kullanmanın daha iyi olacağına inanarak pozisyonunu biraz değiştirdi. Beklemeyecekler. Rus lider, kendi sorunlarını çözsünler” dedi.

Devlet başkanına göre Moskova, Ukrayna'da Rus karşıtı bir yerleşim bölgesi oluşturulmasını önlemek için Donbass'ı korumak için özel bir askeri operasyon başlattı. Putin, ABD liderliğindeki bazı Batılı ülkelerin Rus karşıtı bir yerleşim bölgesi oluşturmaya çalıştığını ve "Rusya'yı bu yönden tehdit ettiğini" kaydetti.

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (SCO) Semerkant'taki zirvesinin arifesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi. Rusya Federasyonu Başkanı'nın toplantıda belirttiği gibi, Moskova ve Pekin'in dış politika ikilisi küresel ve bölgesel istikrarın sağlanmasında kilit rol oynuyor. Çinli lider, buna karşılık, Pekin'in Rusya Federasyonu ile işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğunu ve arzusunu dile getirdi.

Editör: Güven BOĞA