RTÜK'ten Halk TV, TELE 1 ve FOX TV'ye ceza yağdırdı: 'Terör mimikle övüldü'

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bir kez daha kendisini yargı yerine koydu. Üst Kurul toplantısında Halk TV, TELE1 ve Fox TV’ye cezalar veren RTÜK, programlarda yapılan yorumların “eleştiri sınırlarının ötesinde” olduğuna hükmetti. Halk TV’ye verilen cezalardan biri ise “terörü mimikleriyle övmek” oldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bir kez daha kendisini yargı yerine koydu. Üst Kurul toplantısında Halk TV, TELE1 ve Fox TV’ye cezalar veren RTÜK, programlarda yapılan yorumların “eleştiri sınırlarının ötesinde” olduğuna hükmetti. Halk TV’ye verilen cezalardan biri ise “terörü mimikleriyle övmek” oldu.

HALK TV’YE 3 AYRI CEZA

RTÜK, Halk TV'de yayınlanan Medya Mahallesi programına 3 ayrı ceza verdi. Yayında “terör mimikle övüldüğü” savıyla programın 3 kez durdurulmasına ve yüzde 3 para cezası verilmesine karar verildi. Aynı programın farklı tarihlerdeki 2 ayrı yayınına da yine yüzde 3 para cezası verdi. RTÜK’ün ecza gerekçeleri ise, Ayşenur Arslan’ın “açıklamalarıyla seçimlerle terör eylemlerini bağdaştırma gayreti içinde bulunduğu” iddiası…

SOYLU’YU ELEŞTİRMEK CEZA SEBEBİ

Bir diğer ceza ise TELE1 kanalına idi. Prof. Dr. Emre Kongar ile Merdan Yanardağ’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasını “halkın iradesine darbe" olarak nitelemeleri ve Süleyman Soylu’yu eleştirmeleri nedeniyle TELE 1’e yüzde 3 idari para cezası verildi.

Ayrıca TELE 1'e Açıkça programında Gökmen Karadağ’ın eleştirilerinin “eleştiri sınırlarının ötesinde” olduğunu iddia etti ve yüzde 3 para cezası kararı verdi.

ERDOĞAN'A ELEŞTİRİYE DE CEZA

Bir ceza da Fox TV’ye geldi. İlker Karagöz İle Çalar Saat programında, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiye dönük sözlerine ilişkin “bir tek gün pazara gitse şu cümleyi kurmaya utanır” sözleri nedeniyle Fox TV’ye yüzde 3 idari para cezasına oy çokluğuyla karar verildi. RTÜK bu sözlerin “eleştiri sınırlarının ötesinde” olduğuna hükmetti.

KARANLIĞA VE SUSKUNLUĞA BOĞMA ARAYIŞI

RTÜK’ün CHP’li üyesi İhan Taşcı “RTÜK’ün kestiği cezalar, seçime giderken Türkiye'yi ‘karanlığa ve suskunluğa boğma arayışına’ ilişkin önemli bir göstergedir” derken kararların, basın ve ifade özgürlüğüne doğrudan doğruya müdahale ve halkın haber alma özgürlüğüne darbe niteliğinde olduğunu belirtti.

Taşcı “RTÜK eliyle yayıncılara, ülkede yüzde 150’yi aşan enflasyonu göstermemeleri, iktidarı ve sarayı eleştirmemeleri, muhalefetin çözüm önerilerini halka duyurmamaları, halkın gündemine ve ülkenin gerçeğine kulak tıkamaları baskısı yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇA…

Taşcı şöyle devam etti: “Verilen cezalar kadar önemli olan bir diğer nokta; cezaya muhatap olan yayıncıların RTÜK Yasasında belirtilmiş olan yayın ilkelerinden hiçbirini ihlal etmemiş olmalarıdır. Cezaların, ‘yukarıdan gelen’ talimatla hazırlanmış olduğu, hukukun zerresini içinde barındırmayan, zorlama yorumların havada uçuştuğu raporlara dayandırıldığı açıktır.

Seçimler yaklaştıkça ifade, basın ve halkın haber alma özgürlüğünün ayaklar altına alınacağı anlaşılmaktadır. Öyle ki, ekranların karartılması, yalnızca programların değil yayınların da durdurulması hatta ve hatta ekranların fişlerinin çekilip tamamen kapatılması tehlikesi artık çok yakındır.

Bu kara tablo maalesef hiç uzak bir olasılık değildir! Hedeflenen basın özgürlüğünün hiçe sayıldığı, suskun bir Türkiye. Yayıncılardan, gazetecilerden, 85 milyon yurttaşa karşı sorumluluklarını yerine getirmemeleri, görevlerini yapmayıp, üç maymunu oynamaları beklenmektedir. Dünyada bu beklentiyi taşıyan onlarca iktidar olmuş ama bunun karşılandığını görmek hiçbirine nasip olmamıştır! Durum vahim ama umutsuz değil. İktidardakilerin demokrasi ve hukuku ayak altına alan hırsları arttıkça bizim de bu değerleri savunma kararlılığımız artmaktadır…”

Editör: Haber Merkezi